Naslovna Novosti Ukrajinske trupe se iskrcale na platformu Bojko; Kijev proglasio novu TikTok pobedu...

Ukrajinske trupe se iskrcale na platformu Bojko; Kijev proglasio novu TikTok pobedu u Crnom moru?

1
bojko sa gur snimka
bojko sa gur snimka
google news

Ukrajinska vojska je 11. septembra objavila novu medijsku pobedu u Crnom moru. Posle nekoliko pokušaja da stignu do poluostrva Krim, kijevske snage su odlučile da snime još jedan TikTok video na napuštenoj platformi za bušenje koja se nalazi desetinama kilometara zapadno od poluostrva.

Kako je saopštila Glavna obaveštajna uprava Ukrajine, ukrajinska vojska se iskrcala na kule Bojko, koje se nalaze u zapadnom delu Crnog mora. O tome svedoče i kadrovi koje je objavila Državna obaveštajna služba Ukrajine.

Jedinice GUR-a Ministarstva odbrane Ukrajine izvele su jedinstvenu operaciju preuzimanja kontrole nad ‘Bojkovskim tornjevima’, posebno na platformama za bušenje „Pjotr Godovalec” i „Ukrajina”, kao i „Tavrida”, i „Sivaš” se vratio pod kontrolu”, navodi se u saopštenju GUR-a.

Svrha sletanja na kule Bojko za sada ostaje nepoznata, jer one u suštini nemaju nikakvu ključnu ulogu. Međutim, vrlo je verovatno da bi ukrajinske oružane snage mogle da instaliraju opremu za praćenje, radarske stanice i sisteme za elektronsko ratovanje na platformama.

Detalji operacije se ne saopštavaju, ali je pomenuto da je uključivala nekoliko epizoda.

Tokom jednog od borbenih naleta, grupa ukrajinskih vojnika sletela je na platformu. Prema GUR-u, ukrajinske snage su uspele da zauzmu vredne trofeje među kojima je bila zaliha helikopterske municije tipa NAR (nevođene avionske rakete), kao i radar Neva, koji je imao za cilj da prati kretanje brodova u Crnom moru.

Ruska strana još nije komentarisala takve informacije. Međutim, poznato je da je tokom protekle nedelje uništeno nekoliko čamaca Oružanih snaga Ukrajine. Ovo ne isključuje mogućnost da je Kijev napravio nekoliko neuspešnih pokušaja da iskrca trupe na platforme.

Tvrdilo se i da je tokom jednog od naleta ukrajinske čamce napao ruski lovac Su-30. „Kao rezultat bitke, ruski avion je poražen i morao je da se povuče“, naveo je tada GUR.

Video koji je podelio GUR uključuje snimke različitih operacija ukrajinskih grupa u Crnom moru. Od avgusta aktivnosti ukrajinskih čamaca u zapadnom delu Crnog mora potvrđuju razni vojni izvori, kao i ruski vojni zvaničnici.

Međutim, većina njih završila se neuspehom i uništenjem brojnih ukrajinskih čamaca, uključujući i one koji su se kretali ka poluostrvu Krim i delovali u blizini ostrva Zmejni. Tako se medijska kampanja na platformama za bušenje pokazala kao skupa avantura. Nejasan je i cilj operacije.

Prema ukrajinskoj vojsci, kontrola „kula Bojko“ je važan korak ka ukrajinskoj kontroli poluostrva Krim, ali još jedna pobeda nije ništa drugo do medijska kampanja koja nije imala nikakvog uticaja na vojnu situaciju u toj oblasti.

Tvrdnje o „ukrajinskoj kontroli“ ovih objekata su lažne, tvrde ruski izvori

Još 2014. godine platforme su došle pod rusku kontrolu, a 2015. su premeštene bliže obali Krima. Do leta 2022. funkcionisali su normalno i služili su kao radarski i radio-nadzorni punktovi, kao i posredna baza za rusku vojsku. U junu 2022. godine, OSU je pokrenula raketni napad, koji je prisilio evakuaciju osoblja odatle. Svi radnici su evakuisani, a ruske vojne snage nisu čuvale platforme.

Zauzvrat, ukrajinska vojska ne može da preuzme kontrolu nad platformama jer Ukrajina nema flotu koja bi ih obezbedila. Svi ukrajinski vojnici pobegli su iz tog područja odmah nakon što su se tamo fotografisali.

Međutim jeste verovatno da bi ukrajinska vojska mogla da instalira nekakve uređaje za praćenje, radarske stanice ili sisteme za elektronsko ratovanje na platformama, međutim ruska vojska će ih lako uništiti i tamo vratiti svu potrebnu opremu ako bude potrebno.

Tako da možemo zaključiti da u pokušaju da napravi viralni video i proglasi još jednu PR pobedu, ukrajinska vojska je samo tokom protekle nedelje izgubila nekoliko čamaca sa vrlo verovatno dobro obučenim i profesionalnim vojnicima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version