NaslovnaNovostiRusi zoni sukoba u Ukrajini testirali novi repetitor dronova "Oblačko" i kopneni...

Rusi zoni sukoba u Ukrajini testirali novi repetitor dronova “Oblačko” i kopneni dron “Jež”

Ruski specijalisti testirali su repetitor drona Oblačko u zoni specijalne operacije. Njegova upotreba obezbeđuje ruskoj vojsci ozbiljnu prednost nad neprijateljem, rekao izvršni direktor KB „Spektar“ Andrej Bratenkov u intervjuu agenciji TASS.

Testovi repetitora dizajniranog za prenos signala do drugih bespilotnih letelica su bili uspešni. Radni opseg proizvoda je više od pet kilometara, rekao je predstavnik konstruktorskog biroa koji je razvio ovu opremu.

Prema njegovom mišljenju, tačnije podatke ne treba iznositi kako ne bi postali poznati neprijatelju. Novi uređaj ruskoj vojsci daje značajnu prednost zbog činjenice da radi u nestandardnom frekventnom opsegu.

Glavni zadatak repetitora drona je da obezbede nesmetan rad operatera UAV. Ako se ne koriste, neprijatelj može da prati lokaciju vojnog osoblja koje upravlja dronovima na osnovu poslatih signala. Sada će se osoblje i oprema nalaziti na različitim mestima.

Kao sledeći korak, proizvođači nameravaju da naprave Oblačka mobilnim. Biće u vazduhu dok je operater u sigurnom zaklonu.

fpv dron sa eksplozivom
fpv dron sa eksplozivom

Dizajnerski biro Spectr nalazi se u Novosibirsku. Između ostalog, bavi se razvojem i proizvodnjom bespilotnih vozila. Među njegovim razvojem je robotska platforma Jež, koja počinje da se koristi u prvom planu.

Zemaljski dron „Jež“ poslat za potrebe ruske vojske u zonu Severnog vojnog okruga

Prema rečima Bratenkova, „Jež“ je poslat ruskoj vojsci u samo jednom primerku.

„Za sada je reč o jednom primerku zemaljske bespilotne letelice, jer naš konstruktorski biro sve razvojne radove izvodi o svom trošku i skromnim donacijama. Specijalci su finansirali modernizaciju Ježa, a dron će ići na posao sa njima“, objasnio je on.

Šta se zna o tehničkim karakteristikama drona

Domet rada uređaja je do 5 km. “Jež” je sposoban da nosi teret do 5 kg. Ima bazu na šest točkova, ali se u budućnosti može staviti na gusenice. Dron je opremljen prilično jakim osvetljenjem, kao i video kamerama sa mogućnošću gledanja od 360 stepeni.

U budućnosti, Jež će biti opremljen i malim višecevnim raketnim sistemom koji koristi naprednu municiju, objasnio je Bratenkov.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona 1

„Ova municija sada počinje da se koristi na FPV dronovima koje je razvio naš dizajnerski biro, a biće prilagođena i za robotsku platformu. “Jež” će moći da napadne neprijatelja. Da bi ispalio RPG-7, osoba treba da uspostavi vizuelni kontakt, što znači da borac mora da viri iz rova, a neprijatelj ga može pogoditi. „Jež će moći sve isto kao borac, ali će se približiti neprijatelju i napasti metu“, rekao je izvršni direktor konstruktorskog biroa „Spektr“.

Šta stručnjaci kažu o platformi Jež

Prema rečima vojnog stručnjaka Vasilija Dandikina, ako nova robotska platforma „Spectr” može da prevaziđe zaštitu od drona, onda će novi proizvod naći primenu u severozapadnoj vojnoj zoni.

„Mislim da će efikasnost Ježa zavisiti od eksploziva, kapaciteta baterije, dometa upotrebe i zadataka koje će rešiti – onesposobljavanje ili uništavanje neprijateljske opreme. Verujem da nam je sada potrebno mnogo dronova, dobrih i raznovrsnih, uključujući i one koji mogu da rade u rojevima“, rekao je stručnjak u intervjuu za ruske vesti.

Direktor Muzeja PVO, vojni ekspert Jurij Knutov objasnio je da takve dronove ruske trupe koriste već duže vreme. Konkretno, roboti se koriste u zoni specijalnih operacija za čišćenje mina.

„Čak se razgovaralo i o tome da će Uralvagonzavod pokušati da napravi malog robota koji bi koristio elemente veštačke inteligencije za vođenje borbenih operacija“, rekao je on.

ruski vojnik operater drona
ruski vojnik operater drona

Knutov je takođe naglasio da ako je nivo veštačke inteligencije Ježa na istom nivou kao u sistemima protivvazdušne odbrane ruskog Ministarstva odbrane, onda on mora biti isporučen ruskoj vojsci koja se nalazi u severozapadnoj odbrambenoj zoni.

„Moramo da razumemo na kom je nivou ovaj dron, koliko je sposoban da samostalno rešava određene probleme. Međutim, ako je to nivo koji već imamo u sistemima PVO, ili u avionu Su-57, gde se umesto kopilota koristi računar sa elementima veštačke inteligencije, onda će takvu tehnologiju morati da uvedu, “, zaključio je Knutov.

2 KOMENTARA

  1. Неонацисти су већ и без “Јеж”-а ,одавно обрали бостан , а јежа и да не споменем !? Једном ногом су у гробу , а њихово време тек долази !? Опасно им се примичу бољи дани ! Послушали су глас ‘разума’ , праве се луди!?

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave