NaslovnaNovostiSAD bi mogle da rasporede nosače taktičkog nuklearnog oružja 150 kilometara od...

SAD bi mogle da rasporede nosače taktičkog nuklearnog oružja 150 kilometara od ruskih granica

Prema novim sporazumima između SAD i Finske, američka avijacija će početi da koristi infrastrukturu aerodroma Rovaniemi u Laponiji, koji se nalazi na manje od 150 km od ruske granice. Ovu informaciju potvrdio je finski predsednik Sauli Niiniste.

Posebna pažnja se skreće na to da će u bliskoj budućnosti na finskom aerodromu biti stacioniran američki vojni kontingent. Ovo će biti jedan od ključnih koraka u okviru bilateralnih sporazuma o vojnoj saradnji između SAD i nordijskih zemalja.

b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot / foto: USAF Tech. Sgt. Jarad A. Denton
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot

Međutim, stručnjaci napominju da će ova saradnja ojačati vojno prisustvo NATO-a, a osim toga, govorimo o razmeštanju nosača taktičkog nuklearnog naoružanja na udaljenosti dovoljnoj za udar na ruske teritorije.

Prema preliminarnim podacima, u vazduhoplovnoj bazi u Laponiji biće stacionirani i borbeni avioni F-35 finskog ratnog vazduhoplovstva.

1 KOMENTAR

  1. mislim da je bio dogovor ako finska udje u nato da nece biti infrastrukture nato u njoj ako je to tacno a ovi postave znaci da nato ne ferma nikog radi sta hoce ,onda in na kubi biti atomska baza

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave