Naslovna Novosti Ruski Su-34 sve češće u oblasti Zmijskog ostrva; Rusi: oboren dron Bayraktar...

Ruski Su-34 sve češće u oblasti Zmijskog ostrva; Rusi: oboren dron Bayraktar ​​TB2

3
su 34
su 34
google news

Prema ruskim izvorima koji se pozivaju na ratne dopisnike, 6. septembra 2023. godine, avion Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije uništio je dron turske proizvodnje Bayraktar, u posedu Oružanih snaga Ukrajine, u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru.

Ranije je nekoliko ukrajinskih izvora javilo da je ruska vojna avijacija postala aktivnija iznad Zmijskog ostrva. U poslednje vreme frontalni bombarderi Su-34 su počeli da se često pojavljuju na ovim prostorima. Ovo nam govori da je Ruska Federacija počela da posvećuje više pažnje ovom regionu.

Kako su istakli ruski novinari, bespilotne letelice Bayraktar odavno ​​prestale da se pojavljuju u dnevnim izveštajima ruskog Ministarstva odbrane o situaciji u zoni takozvane specijalne vojne operacije.

Ako je ukrajinska strana na početku ratnih dejstava, nabavljene od Turske bespilotne letelice Bayraktar, ​​pozicionirala kao neku vrstu „čudotvornog oružja“, oni su postepeno nestajali iz informacionog prostora.

Nestanak turskih dronova zasnovan na dva glavna faktora. Prvo, većina dronova ovog tipa jednostavno je uništena tokom sukoba.

suhoi su 34m2
suhoi su 34m2

Drugo, Ukrajina je sama odlučila da manje koristi ove bespilotne letelice, moguće čak i na zahtev turske strane, pošto redovno uništavanje dronova Bayraktar ​​negativno utiče na njihov imidž i kao rezultat toga može uticati na prodaju turskih dronova drugim državama.

Ukrajina je izgubila nekoliko dronova Bayraktar ​​TB2 u blizini ostrva Serpilor, a olupina je završila u teritorijalnim vodama Rumunije.

Treba napomenuti da je ukrajinska vojska od početka sukoba samo ​​u oblasti Zmijskog ostrva izgubila nekoliko dronova Bayraktar.

Informacije o ukrajinskim dronovima Bayraktar ​​TB2 nestale su iz javnog prostora od kraja septembra 2022. Prema rečima predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, još iz aprila meseca 2023 godine, uništeno je preko 100 dronova Bayraktar turske proizvodnje.

U okviru informacionog rata i sobzirom da u svetskim mejnstrim medijima vlada pravilo da se jednoj strani veruje na reč dok druga često mora objaviti video dokaz čak i visoke definicije, tvrdnje predstavnika ruskog Ministarstva odbrane su pokrepljene i sa brojnim video snimcima obaranja, poput ovog.

bayraktar tb2
bayraktar tb2

Izvesno je da je ukrajinska strana u poslednje vreme ponovo izvukla iz bunkera ono malo preostalih Bayraktar dronova koje verovatno još ima za obavljanje nekih istraživačkih misija, uključujući i područje Crnog mora.

Tako se nedavno pojavila informacija i da je ruski borbeni avion oborio dron Bayraktar ​​TB2 u blizini poluostrva Krim.

Oružane snage RF koriste sisteme protivvazdušne odbrane i elektronske borbe za otkrivanje i uništavanje dronova sa zavidnim uspehom imajući u vidu površinu granice sa Ukrajinom. Prema statistici britanskog instituta RUSI, Rusija svakog meseca uništi do 10.000 dronova, uključujući i one proizvedene u Ukrajini i zapadnim zemljama.

Treba napomenuti da je ranije Ukrajina zatražila isporuku dronova Bayraktar ​​TB3 od Turske, što ne isključuje mogućnost da je reč o konkretnom modelu UAV, koji je strukturno veoma sličan verziji Bayraktar ​​TB2. 

TB3 ima manju radarsku vidljivost, veći domet leta i napredniji elektronsko-optički sistem.

Bayraktar TB2 ukratko

Izviđačka i udarna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koju je napravila turska kompanija „Baykar Defense“, nalazi se u službi kopnenih snaga nekoliko zemalja. Reč je o modifikaciji bloka B „Bajraktar“ i pripada klasi bespilotnih letelica srednje visine ali sa dugim trajanjem leta. Bespilotna letelica ima nešto napredniji softver i sisteme upravljanja od izraelske bespilotne letelice Heron.

Ceo sistem uključuje šest bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2, dve zemaljske kontrolne stanice, komplete za napajanje i održavanje. Posada uključuje komandanta, pilota i operatera.

bayraktar ukrajina
bayraktar u službi OSU

Bayraktar ​​TB2 je opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem „Rotax 912“ kapaciteta 100 litara. Maksimalna brzina leta je 250 km/h, brzina krstarenja je 130 km/h, maksimalna visina leta je 7300 m.

Napravljena od kompozitnih materijala, a opremljena je sistemom za automatsko poletanje i sletanje, kamerama i sistemima za nadzor, što joj omogućava da se koristi u izviđačke svrhe. Pored toga, dron Bayraktar ​​TB2 je sposoban da nosi dve protivtenkovske vođene rakete i laserski vođenu municiju Roketsan MAM-L ili MAM-C.

Sistem MAM-L je razvijen kao laserska modifikacija protivtenkovskog raketnog sistema velikog dometa L-UMTAS. U decembru 2015. godine, prvi put su izvršena probna lansiranja naoružanja sa bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“.

Bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 oborila je svetski rekord u svojoj klasi nakon probnih letova u junu i avgustu 2014. godine na visini od 8 km. Let je trajao 24 sata i 34 minuta. Dužina joj je 6,5 m, raspon krila 12 m, domet 150 km, maksimalna poletna masa 650 kg, maksimalna nosivost 55 kg.

Cena Bayraktara nije javno objavljena, ali se smatra da je za jedan dron dovoljno pet miliona evra. Na našoj listi trenutno najboljih operativnih ih dronova na svetu zauzima peto mesto.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version