Naslovna Novosti Turska predstavila Bayraktar ​​TB3; kao i Kizilelma, može da se lansira sa...

Turska predstavila Bayraktar ​​TB3; kao i Kizilelma, može da se lansira sa nosača aviona/dronova

1
bayraktar tb3
bayraktar tb3
google news

Nakon borbenog uspeha koji je demonstrirala bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 u tekućem ratu u Ukrajini, Turska, sa ekspanzijom u proizvodnji dronova, objavila je prve slike svog potpuno novog drona Bayraktar ​​TB3.

Selcuk Bayraktar, direktor kompanije Baykar, ​​podelio je slike Bayraktar ​​TB3 na proizvodnoj liniji. Ovi prvi setovi fotografija objavljeni su nakon posete njegovog tasta, Redžepa Tajipa Erdogana, Nacionalnom tehnološkom centru Ozdemir Bayraktar ​​26. marta 2023.

Razvoj bespilotne letelice TB3 je prvi put najavljen 2020. Turski amfibijski jurišni brod TCG Anadolu određen je kao planirana operativna baza za bespilotnu letelicu.

Ubuduće, prema izveštajima, TB3 će leteti zajedno sa Bayraktar ​​Kizilelma, „bespilotnim borbenim avionom“ koji se lansira sa nosača aviona.

Inače, turski predsednik Erdogan je na svojim društvenim mrežama objavio fotografiju ispred Bajraktara Kizilelme istog dana kada su puštene slike drona TB-3. Prvi turski bespilotni borbeni avion Kizilelma trenutno je na testiranju.

Najsavremeniji TB3 je najnovija verzija moćne TB linije jurišnih dronova turskog proizvođača Baykar. TB3 je pomorski dron koji radi sa malih pista i brodskih paluba. Bilo je ranijih izveštaja da je dron trebalo da poleti do kraja prošle godine.

Dron TB3 posebno je u centru pažnje zbog borbenog uspeha bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2 u tekućem sukobu u Ukrajini. Prema ekspertima, TB3 će imati koristi od navedenog operativnog uspeha TB2 na globalnom nivou, posebno u sukobima u Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu, a sada i Ukrajini.

Platforma se pokazala uspešnom za odbranu Ukrajine od oklopnih i protivvazdušnih sistema tokom prvih dana ruskog napada. Još uvek je potrebno opsežnije testiranje TB3, posebno u pogledu toga koliko dobro se ponaša u pomorskom ratu. Međutim, veruje se da je TB3 opremljen boljim mogućnostima od svog prethodnika i da bi bio namenjen za izvoz pored raspoređivanja po turskim morima.

Bayraktar ​​TB3

Dron Bayraktar ​​TB3 je letelica koja može da poleti i sleti na nosač aviona sa kratkim pistama. TB3 može da sprovodi obaveštajne, izviđačke i nadzorne misije pored jurišnih operacija koristeći pametno oružje stacionirano ispod njegovih krila.

Bayraktar ​​TB3 može da izvodi oružane operacije zbog prilagođenih mogućnosti, poput sklopivih krila koja omogućavaju upotrebu na nosačima aviona, za razliku od bespilotne letelice ​​TB2 koja ne može da se lansira sa brodova i nosača aviona. TB3 je sposoban za potpuno autonomno poletanje i sletanje.

tb3
Barjaktar TB3 sa sklopljenim krilima

Mogućnosti komunikacije Bayraktar ​​TB3 u liniji vidljivosti i izvan vidnog polja omogućavaju da se njime upravlja sa veoma udaljenih lokacija. TB3 je veći od TB2. Ima dužinu od 8,3 metara, visinu od 2,6 metara i raspon krila od 14 metara. Nasuprot njemu, TB2 ima dužinu od 6,5 metara, visinu od 2,2 metra i raspon krila od 12 metara.

Novi TB3 dron ima nosivost od 280 kilograma, što je skoro duplo u odnosu na nosivost TB2 od 150 kilograma. Maksimalna težina pri poletanju TB3 je 1.450 kilograma, opet skoro dvostruka od 700 kilograma TB-2.

TB3 je i brži od TB2. Dok TB2 može da putuje maksimalnom brzinom od 70 do 120 čvorova, TB3 može da krstari 125 do 160 čvorova.

Međutim, jedna oblast u kojoj TB2 vodi je trajanje leta. Sada već iskusni TB2 može da izdrži u vazduhu od 27 sati. Nasuprot tome, TB3 ima izdržljivost od 24 sata, prema zvaničnom sajtu.

Obe bespilotne letelice su napravljene tako da i nisu konkurencija jedna drugoj, dakle da obavljaju potpuno različite uloge i rade u različitim borbenim situacijama.

1 KOMENTAR

  1. Читам у тексту о успјеху тб2 у сукобу у украини, који успјех спомињу🤔

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version