Naslovna Novosti Ruska PVO oborila više od 100 ukrajinskih borbenih dronova Bayrakter TB2?

Ruska PVO oborila više od 100 ukrajinskih borbenih dronova Bayrakter TB2?

4
bayraktar ukrajina
bayraktar ukrajina
google news

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je više od 100 borbenih dronova Bayraktar ​​TB2 koje je isporučila Turska od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, tvrdi general-potpukovnik Andrej Demin, komandant PVO, zamenik glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga, u intervjuu ruskom vojnom dnevnom listu Krasnaja zvezda.

„Praktično ne postoje fundamentalne razlike između borbe protiv strateških dronova kao što su američki RQ-4 Global Hawk ili MQ-9 Reaper ili turski operativno-taktički Bayraktar ​​TB2 i protivdejstva avionima sa posadom.

Eliminacija više od 100 Bajraktara, isporučenih Ukrajini tokom čitavog perioda specijalne vojne operacije, jasan je dokaz za to“, rekao je visoki ruski oficir u intervjuu, prenosi agencija TASS.

General-potpukovnik Denim je dodao da je nedavni incident između ruskog borbenog aviona Su-27 i američkog MQ-9 iznad Crnog mora, kada je usled oštrog manevrisanja dron izmakao kontroli, izgubio visinu i sudario se sa vodenom površinom „jasno stavlja do znanja zapadnoj svetskoj zajednici da za rusku protivvazdušnu odbranu takvi vazdušni ciljevi nisu problem.”

su 27 mq 9
su-27 i mq-9

Turska je isporučila Ukrajini desetine dronova Bayraktar ​​TB2 pre početka ruske specijalne vojne operacije. Više dronova je poslato u zemlju nakon početka operacije, verovatno po tajnom dogovoru sa Kijevom. Poslednja poznata serija, koja se sastojala od samo dva drona, navodno je besplatno isporučena Ukrajini u januaru.

Turski dronovi Bayraktar ​​TB2 nestali sa radara

Krajem 2022. godine, ruski mediji su istakli nedostatak najnovijih informacija o borbenim operacijama Bayraktar ​​TB2 u Ukrajini od sredine avgusta. U ovim izveštajima se takođe navodi da turske operacije dronova nisu bile tako uspešne kao u Libiji, Siriji, a posebno tokom rata u Nagorno-Karabahu.

Jedan od poslednjih velikih susreta sa turskim dronovima bio je napad na Zmijsko ostrvo, koji je počeo u prvim nedeljama maja i trajao do kraja juna. Mnogi posmatrači veruju da je Rusija poboljšala efikasnost svog slojevitog sistema protivvazdušne odbrane nakon što je naučila iz svojih grešaka tokom ovog perioda.

Jedan od razloga zašto bi turski dronovi mogli biti manje uspešni je taj što je Rusija ojačala svoje odbrambene sisteme i što obara i ometa mnoge dronove iz Ukrajine.

raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu

Lokaciju drona određuju radari za rano upozoravanje koje koriste ruske snage. Njihov prenos se ometa i ometa upotrebom oružja za elektronsko ratovanje. Moskva takođe koristi različita oružja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, poput raketnog sistema Tor, za gađanje dronova.

Rusija nemilosrdno radi na unapređenju svoje protivvazdušne odbrane u cilju bolje efikasnosti. Primera radi, vojska je postavila najsavremeniju radarsku stanicu Niobium na prvim linijama fronta, koja skenira nebo u radijusu od 500 kilometara dok istovremeno prati stotine objekata ili potencijalnih ciljeva.

niobium
niobium

Nakon borbenog uspeha TB2 u Ukrajini, Turska je najavila da želi da osnuje fabriku dronova u Ukrajini. Kasnije su odustali, što je dovelo do spekulacija da su ruski smrtonosni sistemi protivvazdušne odbrane možda uticali na odluku.

Međutim, ruski mediji su na kraju primetili da su za odsustvo turskih dronova krive političke mahinacije između Rusije i Turske, a ne ruski sistemi PVO.

Bayraktar TB2

Izviđačka i udarna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koju je napravila turska kompanija „Baykar Defense“, nalazi se u službi kopnenih snaga nekoliko zemalja. Reč je o modifikaciji bloka B „Bajraktar“ i pripada klasi bespilotnih letelica srednje visine ali sa dugim trajanjem leta. Bespilotna letelica ima nešto napredniji softver i sisteme upravljanja od izraelske bespilotne letelice Heron.

Ceo sistem uključuje šest bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2, dve zemaljske kontrolne stanice, komplete za napajanje i održavanje. Posada uključuje komandanta, pilota i operatera.

Bayraktar ​​TB2 je opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem „Rotax 912“ kapaciteta 100 litara. Maksimalna brzina leta je 250 km/h, brzina krstarenja je 130 km/h, maksimalna visina leta je 7300 m.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Napravljena od kompozitnih materijala, a opremljena je sistemom za automatsko poletanje i sletanje, kamerama i sistemima za nadzor, što joj omogućava da se koristi u izviđačke svrhe. Pored toga, dron Bayraktar ​​TB2 je sposoban da nosi dve protivtenkovske vođene rakete i laserski vođenu municiju Roketsan MAM-L ili MAM-C.

Sistem MAM-L je razvijen kao laserska modifikacija protivtenkovskog raketnog sistema velikog dometa L-UMTAS. U decembru 2015. godine, prvi put su izvršena probna lansiranja naoružanja sa bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“.

skrinsot videa bayraktar tb2 u su 27
Na internetu se pojavio još jedan video, ali ovog puta Su-27 napada Bayraktar TB2

Bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 oborila je svetski rekord u svojoj klasi nakon probnih letova u junu i avgustu 2014. godine na visini od 8 km. Let je trajao 24 sata i 34 minuta. Dužina joj je 6,5 m, raspon krila 12 m, domet 150 km, maksimalna poletna masa 650 kg, maksimalna nosivost 55 kg.

4 KOMENTARA

  1. Kako ja vidim iz vasih clanaka ukrima je ostalo samo kamenje i strijele za ratovanje mada na terenu kako se svakodnevno moze vidjeti nije tako.Unistenih himarsa vise nego je isporuceno,unisteno vise TB2 nego sto je isporuceno.De malo objektivnosti,razumijem da se mora siljiti ali bar to radite suptilno a ne krkanski.

    • Ima vise iz razloga sto Rusi gadjaju i makete, a sto se tice unistenih vidis da se mitski himersi vise nigde ne spominju koji je razlog?

      • Ne spominju kao unisteni ili ne spominje njihovo dejstvo?Dejstvo istih postoji,postoje snimci.A razlog slabijeg dejstva,pa vise faktora.Cuvanje municije.Kako se moze procitati to nije nesto sto se moze brzo nastancati.Rusi se prilagodili,izmjestili skladista municije,vazne resurse van dometa istih.Postali su meta visokog prioriteta koje se ganjaju itd

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version