Naslovna Novosti Pentagon: Ruski Su-27 “oborio” MQ-9 Reaper iznad Crnog mora

Pentagon: Ruski Su-27 “oborio” MQ-9 Reaper iznad Crnog mora

0
su 27 mq 9
su 27 mq 9
google news

Ruski borbeni avion sudario se sa američkim dronom zbog čega je bespilotna letelica pala u Crno more, saopšteno je iz Pentagona.

U saopštenju Pentagona ističe se da je dron izvodio “rutinsku operaciju u međunarodnom vazdušnom prostoru” kada su dva ruska aviona pokušala da ga presretnu.

Kako se ocenjuje, to je bio “nebezbedan i neprofesionalan čin ruske strane“.

General američkog vazduhoplovstva Džejms Heker rekao je da je ruski avion presreo i udario dron vojske SAD, što je dovelo do pada MQ-9 Reaper-a.

Izvor Foks njuza iz američke vojske tvrdi da je dron pao u Crno more zbog oštećenja propelera.

Kako je istakao taj izvor, ruski Su-27 je krenuo ka Krimu i tamo sleteo posle ovog incidenta. Nije poznato da li je bilo oštećenja na ruskom lovcu.

U saopštenju objavljenom na satu Evropske komande Oružanih snaga SAD, se kaže i da su pre sudara ruski avioni ispustili gorivo i leteli ispred američkog drona, što je, kako se navodi, “neprofesionalno i nebezbedno za životnu sredinu”.

Američka vojska ističe da će američke letelice nastaviti da se kreću u međunarodnom vazdušnom prostoru i poziva rusku stranu da se “ponaša profesionalno i bezbedno”.

Kako je saopštila Bela kuća, američki predsednik Džo Bajden je obavešten o incidentu. MQ-9 Reaper.

Oglasila se Bela kuća

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da iako je bilo i drugih takvih presretanja, ovaj je bio vredan pažnje jer je izazvao obaranje američke letelice. “Tako da je jedinstven u tom pogledu“, rekao je on. 

Incident neće odvratiti SAD od operacije iznad Crnog mora, naglasio je on. 

On je dodao da je američki predsednik Džo Bajden obavešten o incidentu, prenosi Skaj njuz.

Javili se i Rusi

Američki dron MQ-9 pao je u utorak ujutru u Crno more zbog sopstvenog oštrog manevrisanja, ruski lovci nisu stupili u kontakt sa njim i nisu koristili oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

“Kao rezultat oštrog manevrisanja oko 09:30 po moskovskom vremenu, bespilotna letelica MQ-9 je ušla u nekontrolisani let uz gubitak visine i sudarila se sa površinom vode. Ruski lovci nisu koristili vazdušnu naoružanja, nisu došli u kontakt sa bespilotnom letelicom i bezbedno su se vratili na matično aerodrom”, saopštilo je ministarstvo. 

Ministarstvo je pojasnilo da je ujutru 14. marta kontrola vazdušnog prostora Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije snimila prelet američke bespilotne letelice MQ-9 iznad Crnog mora u regionu poluostrva Krim u pravcu ruske državne granice. 

“Let drona izveden je sa isključenim transponderima, narušavajući granice područja privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora, uspostavljenog radi izvođenja specijalne vojne operacije, saopšteno svim korisnicima međunarodnog vazdušnog prostora i objavljeno u skladu sa međunarodnim standardima”, navelo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Ruski lovci iz sastava PVO koji su na dužnosti bili su uvučeni kako bi se identifikovao uljez, dodaje ministarstvo.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version