NaslovnaNovostiNemačka, Španija, Italija i Švedska potpisale sporazum o stvaranju novog evropskog tenka,...

Nemačka, Španija, Italija i Švedska potpisale sporazum o stvaranju novog evropskog tenka, francuske nema

Među vojskom, stručnjacima i vladama se već duže vreme govori o potrebi stvaranja novog glavnog borbenog tenka, koji bi mogle da prihvate evropske zemlje NATO-a.

Štaviše, govorimo o razvoju i serijskoj proizvodnji borbenog vozila sledeće generacije koje će zameniti glavni borbeni tenk u upotrebi u armijama Evrope po jednom preciznom standardu.

Između ostalog, na ovaj način se države EU nadaju da neće biti potpuno zavisne od snabdevanja oružjem iz Sjedinjenih Država, kao i da će dati podsticaj razvoju svojih odbrambenih preduzeća.

Sada su se, čini se, stvari pomerile sa mrtve tačke. Nemački list Handelsblatt, pozivajući se na industrijske i političke izvore, izveštava da su četiri evropske države pre nekoliko dana potpisale okvirni sporazum o zajedničkom razvoju novog evropskog glavnog borbenog tenka.

U koaliciji su Nemačka, Španija, Italija i Švedska

Zanimljivo je da među proizvođačima novog glavnog borbenog tenka nema Francuske, koja je jedina od retkih evropskih zemalja koja samostalno proizvodi gotovo sve vrste naoružanja i vojne opreme.

Ovo se najverovatnije objašnjava ozbiljnim nesuglasicama koje su ranije nastale između Pariza i Berlina u vezi sa realizacijom još jednog zajedničkog projekta stvaranja najnovijeg tenka Main Ground Combat System (MGCS), lansiranog 2018. godine.

kf51 panther
kf51 panther

Ovaj glavni borbeni tenk je trebalo da trebalo da zameni nemački Leopard 2 do sredine naredne decenije.

Ovu verziju potvrđuje i činjenica da će novi konzorcijum odbrambenih preduzeća četiri evropske zemlje predvoditi nemački koncerni Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall. Koji su, inače, glavni i konačni proizvođači tenkova Leopard, uz veliki broj manjih kooperanata iz različitih evropskih zemalja.

Portparol Rajnmetala je odbio da komentariše izveštaj.

Sada će članice koalicije morati da pronađu izvore finansiranja za veliki projekat, za koji zemlje partneri nameravaju da podnesu odgovarajuću prijavu Evropskom odbrambenom fondu. Navodi se da će čak i u fazi idejnog projektovanja i razvoja prototipa najnovijeg tenka biti potrebne stotine miliona evra.

Tajming projekta još nije saopšten, ali ovaj proces definitivno neće biti brz, posebno s obzirom na ekonomske probleme koji su zahvatili i evropske zemlje i čitave industrije u Nemačkoj.

stridsvagn 122 svedska verzija leopard 2a5
stridsvagn 122 svedska verzija leopard 2a5

Takođe treba da nastave da troše novac na Ukrajinu kako bi udovoljili Vašingtonu.

Najverovatnije zbog toga, prema nemačkom izdanju, Berlin još nije spreman da se potpuno povuče iz zajedničkog programa razvoja tenkova MGCS sa Francuskom.

IzvorReuters

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave