NaslovnaNovostiAmeričko vazduhoplovstvo testiralo nuklearno sposobnu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman

Američko vazduhoplovstvo testiralo nuklearno sposobnu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman

Američko vazduhoplovstvo je u sredu testiralo nenaoružanu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III, saopštila je Komanda za globalni udar Vazduhoplovstva.

Nenaoružana nuklearna raketa dugog dometa, opremljena sa tri probna pogona za ponovni ulazak, lansirana je iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji i putovala je 6760 kilometara do atola Kvajalein na Maršalovim ostrvima.

„Svrha programa probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete Minuteman III je da se potvrdi i verifikuje bezbednost, sigurnost, efikasnost i spremnost sistema naoružanja“, saopštila je komanda.

Proba rakete dolazi pošto je zabrinutost oko nuklearne bezbednosti ponovo porasla usred rata u Ukrajini i slabljenja odnosa između Moskve i Zapada.

Interkontinentalna balistička raketa Minuteman, ili ICBM, je element strateških snaga za odvraćanje pod kontrolom Komande za globalne udare vazduhoplovstva SAD.

Rakete su raspršene u ojačanim silosima radi zaštite od napada i povezane sa podzemnim kontrolnim centrom za lansiranje preko sistema kaljenih kablova. Lansirne posade, koje se sastoje od dva oficira, vrše non-stop nadzor u centru za kontrolu lansiranja.

Minuteman III: Američki interkontinentalni balistički raketni sistem

Minuteman III predstavlja ključni deo nuklearnog odvraćanja Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj moćan raketni sistem je deo američke nuklearne trijade, zajedno sa podmorničkim balističkim raketama (SLBM) i bombarderima s nuklearnim sposobnostima. Evo detaljnijeg pregleda Minuteman III raketnog sistema:

Istorija

Minuteman program je započeo tokom Hladnog rata kada su Sjedinjene Američke Države razvijale nuklearne raketne sisteme kako bi održale ravnotežu moći sa Sovjetskim Savezom.

LGM-30 Minuteman

Prvi Minuteman raketni sistem, Minuteman I, uveden je u upotrebu 1962. godine. Nakon toga, razvijen je Minuteman II, a potom i Minuteman III koji je uveden u upotrebu 1970. godine.

Tehničke karakteristike

  1. Domet i Preciznost: Minuteman III ICBM ima domet od oko 13.000 kilometara (oko 8.078 milja) i sposobnost za precizno gađanje ciljeva. To ga čini sposobnim da dopre do bilo koje tačke na svetu u relativno kratkom vremenskom periodu.
  2. Nuklearne Bojeve Glave: Ovaj raketni sistem može biti opremljen sa više nuklearnih bojevih glava (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicles – MIRV). Svaka od ovih glava može biti usmerena ka različitim ciljevima nezavisno, čineći Minuteman III izuzetno efikasnim u razbijanju neprijateljske nuklearne odbrane.
  3. Odbrana: Minuteman III je stacioniran u raketnim silosima duboko u unutrašnjosti Sjedinjenih Američkih Država. Ova pozicija pruža dodatnu zaštitu i otežava neprijatelju da uništi raketni sistem pre nego što lansira raketu.
  4. Pouzdanost: Minuteman III je razvijen sa fokusom na pouzdanost i brzinu lansiranja kako bi osigurao da je uvek dostupan kao deo nuklearnog odvraćanja.

Nuklearno Odvraćanje

Minuteman III raketni sistem igra ključnu ulogu u nuklearnom odvraćanju Sjedinjenih Američkih Država. Njegova sposobnost za brzo lansiranje i precizno gađanje ciljeva čini ga moćnim sredstvom za odvraćanje potencijalnih napadača.

Ideja je da potencijalni neprijatelji budu svesni da bi bilo kakav napad na Sjedinjene Američke Države izazvao razorni odgovor. Međutim lansiranje ICBM često se koristi i u političke svrhe kako bi se poslala određena poruka u pravom trenutku.

Modernizacija

Minuteman III sistem se stalno modernizuje kako bi se očuvala njegova pouzdanost i efikasnost. Američka vojska radi na razvoju naredne generacije ICBM pod nazivom Ground Based Strategic Deterrent (GBSD) koji će zameniti Minuteman III u narednim decenijama.

Ruski odgovor na Minuteman je Sarmat. Jurij Borisov, šef Roskosmosa, saopštio je pre samo nedelju, dana da je posada strateškog raketnog sistema Sarmat zvanično stupila na borbenu dužnost. 

SAD planira da modernizuje ceo svoj nuklearni arsenal do 2026

SAD planiraju da modernizuju ceo svoj nuklearni arsenal u naredne 3 godine, prema ažuriranoj strategiji nacionalne bezbednosti koju je Pentagon objavio. Rusija predstavlja „nuklearnu pretnju“ za SAD i njihove saveznike, navodi se u dokumentu.

Klasa Ohio

U svom vojnom planiranju, Sjedinjene Države uzimaju u obzir da sukob sa upotrebom konvencionalnog naoružanja koji uključuje Rusiju ima „potencijal da eskalira do nuklearnog“ „nepredvidivog obima“, piše u dokumentu američkog Ministarstva odbrane.

Kao odgovor, prema strategiji, Sjedinjene Države nameravaju da izvrše „potpunu modernizaciju“ čitave nuklearne trijade.

Nuklearne podmornice klase Ohajo, naoružane sa po 14 balističkih projektila, koje su građene od kasnih 1970-ih do sredine 1990-ih, biće zamenjene brodovima klase Kolumbija, od kojih je prva porinuta u oktobru 2020. godine, a očekuje se da će ući u flotu početkom 2030-ih.

Strateške bombardere B-2A Spirit će zameniti B-21 Raider, koji je napravljen korišćenjem stelt tehnologije, a očekuje se da će ući u upotrebu 2026-27.

b 21 raider
b 21 raider

Sposobnost za brzo i precizno isporučivanje nuklearnih bojevih glava ovakve sisteme čine sredstvom za koji se smatra da doprinosi globalnoj stabilnosti, jer potencijalnim protivnicima šalje jasnu poruku da bi nuklearni konflikt bio katastrofalan za sve strane uključene.

1 KOMENTAR

  1. Jedna mala istorijska fusnota: ovaj tip ICBM je dobio svoje ime Minuteman- bukvalno “čovek za minutu”- po posebnim odredima američke revolucionarne vojske (u toku Rata za nezavisnost), koji su imali zadatak da budu spremni za akciju u roku od nekoliko minuta i koji su zadavali prilične muke tadašnjim britanskim kolonijalnim vlastima. Ne samo da ova raketa predstavlja deo strateške trijade (u stvari, tetrade, ako krstareće rakete sa nuklearnom bojevom glavom računamo kao posebnu kategoriju), već, kao i njihovi prethodnici od pre 250 godina, mogu da budu aktivirane u veoma kratkom roku i kao takve su najfleksibilnije i potencijalno najagilnije strateško naoružanje u nuklearnom arsenalu SAD. Za razliku od strateških nuklearnih podmornica ili bombardera, koji prethodno moraju da budu raspoređeni na odgovarajuće pozicije za lansiranje, što je vreme koje se npr. u slučaju podmornica meri danima. Kombinacija faktora: da mogu brzo da budu lansirane, da su izuzetno brze sa velikim dometom, da imaju MIRV bojeve glave sa preciznošću pogađanja mete od par desetina metara i činjenica da su zaštićene od neprijateljskog napada u ojačanim betonskim silosima, smeštenim duboko unutar amer. teritorije, čini ih gotovo savršenim “oružjem prvog udara” i izvanrednim sistemom za odvraćanje. Uzgred budi rečeno, snaga pojedinačne nuk. bojeve glave od 340 kT je proračunata kao više nego dovoljna za uništavanje sovj. nuklearnih silosa koji su svojevremeno bili postavljeni u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave