NaslovnaNovostiRakete Iskander devastirale ukrajinsku vojnu komandu u blizini Pokrovska

Rakete Iskander devastirale ukrajinsku vojnu komandu u blizini Pokrovska [VIDEO]

Ujutro 1. septembra, ruski vojni izveštač je podelio snimak ruskog napada na terenski štab komandanata Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u blizini grada Pokrovsk u DNR koji je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Prema izveštaju, zgrada, u kojoj je održan sastanak komandnog štaba OSU, pogođena je sa dve rakete Iskander. Usled udara je navodno uništen štab zajedno sa oficirima Oružanih snaga Ukrajine.

Neki izveštaji su tvrdili da je meta navodno bilo skladište municije OSU. Međutim, veća je verovatnoća da će ruska vojska lansirati dve skupe rakete za uništavanje vrednije mete, poput komande OSU. Ako se potvrdi, uspešan udar na ukrajinsku vojnu komandu u oblasti blizu linija fronta ukazuje na dobar rad ruske obaveštajne službe u regionu.

U izveštaju nije otkriven datum napada. Međutim, 30. avgusta rusko Ministarstvo odbrane je izvestilo o još jednom talasu udara širom Ukrajine koji su rezultirali uništavanjem kontrolnih i obaveštajnih punktova ukrajinskih trupa.

Dakle, snimak bi mogao pokazati raketni napad koji se dogodio 29. avgusta. Ruska vojska bi takođe mogla otkriti više detalja na dnevnom brifingu danas, 2. septembra.

Ruska vojska je od 25. avgusta do 1. septembra izvela pet talasa udara, saželo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane navodi ukrajinske gubitke tokom protekle nedelje

Rusko Ministarstvo odbrane dalo je detaljan pregled ukrajinskih gubitaka na liniji fronta tokom protekle nedelje.

Kako je saopštilo ministarstvo, ruska vojska je između 25. avgusta i 1. septembra izvela pet talasa udara preciznim navođenim oružjem iz mora i iz vazduha na komandna mesta, centre za elektronsko izviđanje, lučku infrastrukturu, zapadna skladišta naoružanja i municije, kao i vazduhoplovne baze u Ukrajini.

Ministarstvo je takođe otkrilo da je borbena situacija tokom protekle nedelje bila veoma napeta i komplikovana na pravcu Donjecka i Zaporožja.

U pravcu Zaporožja, kijevske snage su bezuspešno izvele 44 napada na ruske vojne položaje. Kijev je rasporedio jednu od poslednjih strateških rezervnih jedinica, 71. jegersku brigadu, da pojača svoje operacije u ovom pravcu, saopštilo je ministarstvo, napominjući da je uprkos tome sve napade odbila Zaporoška grupa snaga.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom protekle nedelje u Zaporožju neutralisano više od 960 ukrajinskih vojnika, 24 borbena oklopna vozila, 28 motornih vozila i 45 artiljerijskih topova.

U međuvremenu, u pravcu južnog Donjecka, ministarstvo je saopštilo da su se najintenzivnije borbe vodile južno od Staromajorskog.

Prema navodima ministarstva, Grupa snaga Vostok uspela je da odbije sve ukrajinske napade u ovom pravcu tokom protekle nedelje. Kao rezultat toga, kijevske snage su izgubile 1.025 vojnika, 13 borbenih oklopnih vozila, 26 motornih vozila i 26 artiljerijskih topova.

Na Donjeckom pravcu ukrajinska Soledarska grupa trupa je snažno pokušavala da probije rusku odbranu kod Kleščejevke i Malojljinovke. Međutim, sve su ih osujetile ruske snage, tvrdi rusko ministarstvo.

A u pravcu Kupjanska, grupa snaga Zapad je poboljšala taktičku situaciju osvajanjem neprijateljskih uporišta i ključnih visova. Ministarstvo je navelo da su kijevske snage pretrpele velike gubitke u ovom pravcu, o čemu smo već pisali.

U pravcu Krasnog Limana, grupa snaga Centar odbila je 14 napada kijevskih snaga tokom protekle nedelje. Prema podacima ministarstva, ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su 540 vojnika, 22 borbena oklopna vozila, 13 motornih vozila i 10 artiljerijskih topova.

U međuvremenu, u pravcu Hersona, glavni cilj ruskih trupa bio je da nanose udare na ukrajinsko ljudstvo, da se angažuju u protivbaterijskom ratu, eliminišu diverzantske i izviđačke grupe i ometaju neprijateljske amfibijske napade na ostrva. U ovom pravcu kijevske snage su tokom protekle nedelje izgubile do 230 vojnika, 31 motorno vozilo, kao i 19 topova poljske artiljerije.

Ministarstvo daje i neke informacije o nedavnoj operaciji Crnomorske flote, koja danonoćno prati situaciju u svojim zonama odgovornosti. Ruske snage su takođe pojačali odbranu mostova.

Između 29. i 30. avgusta, avijacija flote uspela je da osujeti nekoliko pokušaja ukrajinskih specijalnih snaga da slete na obalu Krima kako bi pokrenuli „terorističke napade“. Šest čamaca i oko 79 vojnika neutralisani su vazdušnim udarima.

Vredi napomenuti da je Ukrajina započela svoju kontraofanzivu pre više od jedanaest nedelja. Do sada su kijevske snage zauzele samo nekoliko sela u pravcu Donjecka, Južnog Donjecka i Zaporožja. Ovi mali dobici došli su uz velike ljudske i materijalne troškove.

Iako je jasno da kontraofanziva ne uspeva, kijevski režim je verovatno neće zaustaviti u skorije vreme. Odluka Kijeva da nastavi sa kontraofanzivom verovatno bi trebalo da opravda sponzorstvo NATO-a i drugih koji su navodno pružili više od 200 milijardi dolara ukupne vojne pomoći.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave