NaslovnaNovostiHitan sastanak u Kijevu: Borbe na periferiji Kupjanska; Evakuiše se još 68...

Hitan sastanak u Kijevu: Borbe na periferiji Kupjanska; Evakuiše se još 68 naselja oko Harkova; Rusi ušli u Petropavlovku

Generalštab Ukrajine saziva hitan sastanak za Kupijansk, tražeći od Zelenskog da donese odluke o toku operacija. Kijev je najavio proširenje zone evakuacije.

Kijev je prvobitno evakuisao 53 naselja, a sada evakuiše još 68 dok su ruske trupe napredovale u severoistočni region Harkova, preuzimajući kontrolu nad Šinkovkom, a borbe se sada prebacuju na oblast Petropavlovke, u selu istočno od grada.

U suštini, deluje kao da se Ukrajinci spremaju da predaju ruskoj vojsci ogromnu oblast u severoistočnom Harkovu. Kroz ovo naselje protiče reka Gnilica, koja ostaje jedina prirodna prepreka za pristup najbližem istočnom predgrađu Kupjanska, selu Kučerovka.

Međutim, Rusi već govore o bitkama na periferiji Kupjanska

Ukrajinski Generalštab traži hitan sastanak za Kupijansk

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine govori o teškoj situaciji i verovatno sagledava veliku verovatnoću sloma ovog dela fronta.

Prema izveštajima, komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sirski je sazvao hitan sastanak o aktuelnoj situaciji pošto su snage ruske vojske zauzele naselje Sinkovka. Napad na Kupjansk se nastavlja, čini se da se borbe vode na periferiji grada.

Ukrajinske snage koncentrisane u Kupjansku su i dalje dovoljne za organizovanje nove linije odbrane, ali su premale za ofanzivne operacije.

U tom kontekstu, komandant Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sirski objasnio je Zelenskom tešku trenutnu situaciju, govoreći o značajnom ruskom prodoru u odbranu Oružanih snaga Ukrajine sa mogućim dolaskom ruske vojske u druga linija odbrane koja se dovršava u okrugu Ševčenkovo.

Tu se mobilišu snage iz Lavova i Odese. Sa obe strane borbene jedinice su u prvoj liniji i imaju gubitke.

General je zatražio od Zelenskog da sazove sastanak štaba na kojem bi trebalo da se donesu odluke koje utiču na situaciju. Šta je tačno odlučeno, saznaćemo narednih dana…

Administracija Oružanih snaga Ukrajine najavila evakuaciju još 68 naselja

Ruska armija nastavlja uspešno napredovanje u pravcu Kupjanska. Dok se približava prvoj liniji odbrane grada, ukrajinska administracija je objavila nameru da evakuiše stanovnike iz još 68 naselja u regionu severoistočnog Harkova.

Proširenje zone evakuacije ukazuje na to da se, prema informacijama iz Kijeva, očekuje glavni udar ruske armije na grad Kupjansk sa pokušajem njegovog kasnije ponovnog osvajanja.

Ukrajinska vojska već priprema Kupjansk za odbranu. Stanovnici izveštavaju da je vojska počela da regrutuje vozila od civila i da se gradska uprava već evakuisala u Harkov. I vojna bolnica zajedno sa osobljem je premeštena iz grada.

bitke u okolini krupjanska
bitke u okolini krupjanska

Kupjansk je već pod vatrom ruske artiljerije. Udarac se dogodio na prijemu lokalnog poslanika i na sastanku komandanata Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad Šinkovkom, 6 km od Kupjanska

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Šinkovka, koje se nalazi šest kilometara od Kupjanska u Harkovskoj oblasti.

Rusi javljaju da su naselje stavili pod kontrolu, a u stvari Šinkovka je opkoljena. Takođe, neprijateljstva se nastavljaju direktno na periferiji Kupjanska.

Ranije je postalo poznato da je pet sela u Harkovskoj oblasti prešlo pod kontrolu ruske vojske. Prema rečima načelnika vojno-političke administracije regiona Vitalija Gadčeva, „sela su u takozvanoj sivoj zoni“.

Pored toga, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su ruske snage zauzele utvrđenje i osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska.

Prema rečima Jaroslava Jakimkina, oficira pres centra grupe „Zapad“, ukrajinske trupe su izgubile više od jednog voda vojnika na ovom sektoru fronta. On je dodao da jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju napredovanje u rejonu sela Olšani zapadno od Harkova.

Do noći su se vodile žestoke borbe u šumskim zasadima istočno od pomenutog naselja. Jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije na ovom sektoru fronta uspele su da unište nekoliko ukrajinska uporišta uz pomoć artiljerije i avijacije. Tako su ruske trupe poboljšale svoju taktičku poziciju u regionu, kako bi naterali ukrajinske snage da popuste u pravcu Verbova.

Rusi zauzeli ukrajinsko uporište kod Petropavlovke

Prema poslednjim informacijama koje dolaze sa linije fronta, ruske snage su zauzele veliko ukrajinsko odbrambeno uporište na liniji Sinkovka-Petropavlovka. Ofanzivne snage grupe „Zapad“ uspele su da zauzmu uporište ukrajinske armije na putu za Petropavlovku.

Ukrajinska vojska je pokušala da izvede kontranapad, ali bezuspešno, svi napadi su odbijeni. Situacija je teška za Ukrajince jer izgleda da nemaju snage da potisnu Ruse.

Neke njihove jedinice su povučene i premeštene na jug, gde su pojačale „napadajuće brigade” koje su jurišale na Rabotino.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je već prepoznalo kritičnost situacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave