NaslovnaNovostiRuska vojska prijavila presretanje prve ukrajinske protivbrodske rakete R-360 Neptun

Ruska vojska prijavila presretanje prve ukrajinske protivbrodske rakete R-360 Neptun

Ministarstvo odbrane Rusije je 29. avgusta proglasilo presretanje ukrajinske podzvučne krstareće protivbrodske rakete Neptun. Ova raketa je prvi put uvrštena na spisak vojne opreme koju je uništila ruska vojska.

„Pomoću protivvazdušne odbrane presretnuta su dva višecevna raketna bacača HIMARS, protivbrodska raketa Neptun i dve antiradarske rakete HARM“, navodi se u izveštaju.

R-360 Neptun je ukrajinska podzvučna protivbrodska raketa na malim visinama dizajnirana za uništavanje brodova gaza do 5.000 tona, kao i kopnenih ciljeva. Raketa je razvijena na osnovu sovjetske rakete H-35, u čijoj su izradi i proizvodnji učestvovala ukrajinska preduzeća.

Ukrajinska vojska je dobila prototipove rakete Neptun u martu 2021.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u oktobru prošle godine nanele udare na radionice odbrambenog preduzeća „Komunar“ u Harkovu, gde su se proizvodile bojeve glave ovih raketa.

Činjenica da su Oružane snage Ukrajine počeli da koristi rakete Neptun za napade na kopnene ciljeve ukazuje na nedostatak ili čak odsustvo drugih sredstava za uništavanje koja su se ranije koristila za napade na Krim, uključujući dronove, rakete Grim-2 i modernizovane rakete za S-200 sistema PVO.

Naptun je vrlo verovatno takođe korišćen u nedavnom napadu na ruski sistem protivvazdušne odbrane raspoređen na rtu Tarhankut.

Ukrajnski video uništenja ruskog sistema S-400 za koji se smatra da je pogođen upravo raketom Neptun

Sećate li se ruske krstarice Moskva, iz ruske Crnomorske flote, koja je potopljena 13. aprila 2022. godine? Ukrajinske oružane snage su navodno koristile bespilotne podvodne dronove i protivbrodske rakete kako bi potopile Moskvu. 

Ukrajinski izvori tvrde da su korišćene protivbrodske rakete R-360 Neptun. Godinu dana nakon potonuća ruske krstarice, ukrajinski mediji objavili su snimke lansiranja raketa Neptun.

Stiče se utisak da i pored svega što je kolektivni Zapad poslao do sada Ukrajini, pojedini ukrajinski sistemi razvijeni na bazi sovjetskih, poput rakete Neptun ili višecevnog raketnog lansera Oljha, zadaju najveće muke Rusima.

O R-360 Neptunu (razvijen iz sovjetske H-35)

Ukrajinski konstruktorski biro „Luč” je 2019. godine razvio protivbrodsku raketu R-360 Neputn. Iste godine Ukrajina je sprovela testove pucanja. U junu iste godine Ukrajina je organizovala još jednu seriju testova.

Neptun

Prema ukrajinskoj odbrambenoj industriji, raketni sistem Neptun je dizajniran za uništavanje ratnih brodova klase razarača, fregata, korveta i amfibijskih jurišnih brodova čak i u teškim vremenskim uslovima. Raketa Neptun ima radarski sistem za navođenje.

Guverner Odese Maksim Marčeno prvi je objavio vest da je ruska raketna krstarica pogođena protivbrodskim projektilom “Neptun”.

U osnovi, projektil “Neptun” predstavlja modernizovanu verziju sovjetskog projektila Kh-35, s tim što su u ukrajinskoj verziji poboljšani domet i sistem navođenja.

Namenjen je gađanju ciljeva deplasmana do 5.000 tona, a u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga uvedena je prošle godine, posle skoro pet godina testiranja u okolini Odese.

Tokom testiranja, najveći domet na kojem je uspešno pogođena meta bio je 100 kilometara. Ovaj projektil nosi bojevu glavu težine 100 kilograma.

Sistem Neptun

Sistem “Neptun” čine ukupno četiri vozila – mobilni lanser montiran na kamion USPU-360, vozilo na kojem se nalaze dodatne rakete, komandni i kontrolni centar i posebno teretno vozilo.

1 KOMENTAR

  1. Украјинска ‘војска’ као да је у живом песку или блату :Што се више ‘копрца’ и паничи , то више и више тоне !Није проблем што су кола кренула низбрдо , већ да је ‘коњ’ остао на врху !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave