NaslovnaNovostiRusi izgubili radar 9S36M PVO sistema Buk-M3; Ukrajinci izveli napad koristeći HIMARS...

Rusi izgubili radar 9S36M PVO sistema Buk-M3; Ukrajinci izveli napad koristeći HIMARS [VIDEO]

Oružane snage Ukrajine uništile su radarsku stanicu za PVO raketni sistem Buk-M3. U kratkom video materijalu, objavljenom na društvenim mrežama, može se videti kako se otkriva, a zatim i uništava radarska jedinica kojom upravljaju ruske snage.

Ukrajinsko glasilo Militarnyi navodi da su Oružane snage Ukrajine uništile radarsku stanicu 9S36M, suštinsku komponentu ruskog protivvazdušnog raketnog sistema Buk-M3.

Rusi izgubili radar 9S36M PVO sistema Buk-M3 od udara M142 HIMARS

Uništenje ove radarske stanice bilo je moguće nakon što je osmatrački dron preneo koordinate višestrukom raketnom sistemu M142 HIMARS.

Napominje se da je takva radarska stanica koštala navono preko 40 miliona dolara.

Otkrivanje ciljeva i navođenje projektila vrši se uz pomoć radarske antene koja se može podići na visinu do 21 metar. Radarska stanica može da traži ciljeve u radijusu od ±45° po azimutu i ​​70° po uglu, na udaljenosti do 120 km.

Praćenje ciljeva se vrši u sektoru ±60° po azimutu i ​​od -5 do +85° po visini, uključujući ciljeve koji lete na malim i veoma malim visinama. Stanica je sposobna da istovremeno otkrije do 10 ciljeva. Ali, u ovom slučaju, čini se da ju je ukrajinski dron iznenadio baš u trenutku kada nije bio aktivan.

Juče su zapadni izvori vesti preneli, pozivajući se na ukrajinske medije, da je jedna od najvažnijih radarskih stanica ruske vojske, poznata kao „Predel-E”, uništena u oblasti Hersona.

fotografija unistenog radara predel e
fotografija unistenog radara predel e

U prilog vesti je data i fotografija, a popularna internet enciklopedija Vikipedija je već ovo prihvatila, te odobrila na stranici posvećenoj ovom radaru, pozivajući se na ukrajinski, očigledno verodostojni sajt espreso tv.

Ukrajinska artiljerija je takođe pogodila ruski mobilni sistem za elektronsko ratovanje Leer-2, tvrde isti izvori. Svi ovi ciljevi su takođe pogođeni preciznim vođenim projektilima M142 HIMARS.

Kako je ranije prenela ukrajinska novinska agencija UNIAN, u poslednja 24 sata ukrajinska vojska je izvela sedam udara na područja gde je koncentrisan značajan broj ruskih vojnika. Takođe, izvršena su četiri napada na protivvazdušne raketne sisteme ruskih snaga.

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Ruska Federacija je od početka rata već izgubila približno 261.840 vojnika. Dakle, ako je verovati Generalštabu OSU, možda čak i više nego vojnika što je Rusija ukupno poslala na front u Ukrajinu.

PVO raketni sistem Buk-M3, jedan od najefikasnijih u svojoj klasi

Buk-M3 je borbeni sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa. Dizajniran je da se bori protiv aerodinamičkih ciljeva koji se mogu manevrisati, gađati zemaljske i pomorske ciljeve pod intenzivnom neprijateljskom vatrom i ometanjem.

Ruske snage koriste ovaj raketni sistem protivvazdušne odbrane da neutrališu različite vazdušne pretnje u Ukrajini. Prvi put je primećen u Ukrajini u martu 2022.

Ruski mediji su tvrdili da je Buk-M3 globalno bez premca i skoro dvostruko efikasniji od svojih prethodnih verzija. Buk-M3 je sistem koji se suprotstavlja američkom raketnom sistemu HIMARS isporučenom Ukrajini.

buk m3 1
buk m3

Još u oktobru 2016. godine ruska vojska je dobila svoj prvi protivvazdušni raketni sistem Buk-M3. Sistem PVO se nudi u različitim konfiguracijama, uključujući brodsko oružje Štil, Štil-1, Uragan i kopnenu izvoznu varijantu Viking.

Buk-M3 je namenjen za presretanje različitih ciljeva, uključujući krstareće rakete. Novi protivvazdušni raketni sistem ima poboljšanu kontrolu, bolji sistem odbrane za posadu i veću šasiju koja nosi više projektila od ranijih modela.

Buk-M3 koristi moderne rakete 9M317M i elektronske komponente kako bi ponudio znatno bolje mogućnosti od prethodnih sistema Buk. Sistem može čak i nadmašiti zastareli sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300P, prema priručniku Komande za obuku i doktrinu američke vojske (TRADOC).

Rečeno je da je sistem sposoban da odbije balističke rakete zemlja-zemlja, što sugeriše da može da neutrališe rakete Točka-U (SS-21 Scarab) koje je ukrajinska vojska masovno koristila u sukobu.

Štaviše, sistem ima odličnu manevarsku sposobnost zbog svoje oklopne guseničarske šasije, što ga čini pogodnim za pratnju oklopnih kolona ili drugih mobilnih vojnih vozila.

U ratu koji je u toku, Buk-M3 se takođe koristi za formiranje složene, višeslojne mreže protivvazdušne odbrane u kombinaciji sa S-400 SAM sistemima dugog dometa kako bi se ukrajinsko vazduhoplovstvo držalo na zemlji ili na drugi način uništeno u vazduhu dok istovremeno pokrivaju rusko napredovanje na terenu.

BUK-M3

Raketa ispaljena iz Buk-M3 leti brzinom od 3.000 metara u sekundi. Raketa dostiže brzinu od 8,8 maha. Postoje različite pretpostavke, ali prema ruskim programerima sistema, Buk-M3 može da pogodi avion sa preciznošću od 95%, krstareću raketu sa tačnošću do 80% i taktičku balističku raketu sa tačnošću do 70%.

Kompleksi Buk-M3 su u stanju da istovremeno presretnu 28 dolazećih raketa tokom masovnog klasičnog napada ukrajinskih oružanih snaga opremljenih sa dve HIMARS instalacije i diverzionim „uraganima“.

13 KOMENTARA

  1. Ivane ova s**** od laznih video priloga koja prave strucnjaci za kompjuterske igre,racunarski graficari okaci macku o rep,nijedan nije autentican,svi su prevara koju je lako razlaganjem slika dokazati!

  2. Tako si vijerovati i vašoj vojsci 91. Reci mi kako ste završili. Naravno razbili smo vas ko govno. E tako će proći i Rusi. Da te pitam. Zašto imaš na sebi odnosno nosiš sve zapadno. Što ne nosiš istočnu kulturu. Vama dobro stoji samo opanak. Cipele nose gospoda sa zapada a ne seljačina sa istoka. Za vašu kulturu su srpske nošnje i opanci.

    • Taj opanak ti je nosio pradeda pre nego što se prodao za šaku kukuruza.
      To je samo dokaz da sve što istruli otpada.
      Hrvati su najgori od svih Srba.

    • E.da…
      JEDINI u Evropi ste imali konclager za decu
      Klali ste,davili i bacali u jame decu!
      Ludi Srbi će možda i oprostiti,ali niste uništavali samo Srbe.
      “Sačuvaj nas Bože kuge i hrvata”
      Danke Dojčland,beše!?

    • Crni Ivane, pa ti od mrznje nisi u stanju da razmisljas racionalno. Evo da te prosvetlimo; vecito ste ljubili u g***cu one koji su vas jahali, i vecito ste klali one koji su vas oslobadjali od takvih. Ti sad sam zajljuci sta to vama fali u glavi , u katakteru, u psihi….

    • Ništa više zapadno ne postoji. Sve je ISTOK i to daleki. Sve što imaš na sebi je sa istoka i to što te okružuje u tvom domu je nastalo na istoku i to što jedeš je većinom sa istoka … Zapad je samo legenda da je nekada bilo … Kina je industrija Planete na zapadu su šarene laže koje se polako transformišu u zvečke za malene zelene miševe !🤢

  3. Боже који папци!
    Погинуло више него што је присутно на фронту.
    Ко још верује том малом зеленом нацисти!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave