NaslovnaNovostiKako se zarađuje na Leopard tenkvima za Ukrajinu?

Kako se zarađuje na Leopard tenkvima za Ukrajinu?

Na društvenim mrežama i u štampi pojavili su se dokumenti švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova o načinima snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine tenkovima. Kako su skladišta evropskih država do sada uglavnom iscrpljena, u EU se više puta postavljalo pitanje mogućeg reeksporta proizvoda švajcarskog vojno-industrijskog kompleksa. 

Ohrabrena ovim stavom, koncern „Rüstungs Unternehmen Aktiengesellschaft“ (RUAG) je u aprilu 2023. Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove (SECO) u Bernu  podneo zahtev za izvoz i preprodaju 96 polovnih i nefunkcionalnih tenkova Leopard 1 A5.

Trenutno uskladišteni u Italiji, tenkovi bi u suštini bili prodati Nemačkoj, tamo bi se reparirali i ekspedovali u Ukrajinu. U to vreme, pojavile su se i prve fotografije spornih tenkova, uredno parkiranih u Italiji. 

No, „Swissinfo.ch“ je 28. juna 2023. izvestio kako je savezna vlada u Bernu odbila zahtev „RUAG“. Odluka je doneta u skladu sa švajcarskom politikom neutralnosti i Zakonu o ratnom materijalu, kojim je bila zabranjena isporuka ratnog materijala zemljama uključenim u oružane sukobe. Stav ne menja činjenica da li je neka zemlja napadnuta i da li pokušava da se odbrani. Osim toga, čitav „posao“ je bio kompromitovan tekućom švajcarskom istragom vezanom takođe za tenkove.

No, prema grčkom izdanju „Flight“, Nemačka je brzo smislila rešenje kako da zaobiđe švajcarske zakone. Naime, Atini je ponuđeno da prebaci 100 svojih Leoparda 1A5 GR u Berlin, odakle bi bili prosleđeni Kijevu.

Zauzvrat, kompanija „RUAG“ bi u Grčku iz Italije prebacila  96 istih tenkova. O ovoj šemi se navodno razgovaralo 21. avgusta 2023, tokom posete Volodimira Zelenskog Atini. Grčka je do tada izbegavala da kijevskom režimu isporuči tenkove, pozivajući se na potrebu zaštite sopstvene teritorije (misli se na tursku pretnju).

No, prema dobijenoj ponudi, grčka armija bi svakako dobila Leoparde 1A5, pa su dotadašnja opravdanja postala bespredmetna. Tako se čeka konačna odluka Berna, koja zavisi od več navedene tekuće istrage. 

O čemu se, zapravo, radilo? Koncern „RUAG“ je nešto ranije švajcarskoj vladi podneo zahtev da otkupi 25 tenkova Leopard 2 i preproda ih u cilju popunjavanja NATO zaliha, proređenih isporukama Ukrajini. U ovom slučaju, švajcarska vlada je nagovestila da postoji mogućnost da za ovaj posao izda saglasnost i da je proces oko dozvole u toku.

No, „swissinfo.ch“ je 27. avgusta obelodanio da je „RUAG“ hteo je da tenkove proda nemačkoj kompaniji „Rheinmetall“, koja je nameravala da ih pošalje u Ukrajinu. Znači, nisu bili namenjeni popunjavanju zaliha Nemačke kao članice EU nego isporuci Kijevu.

Što je još gore, prema rezultatima istrage švajcarskog dnevnog lista „Tages Anzeiger“, ovih 25 tenkova je „RUAG“ još 2019. godine  već prodao bavarskoj kompaniji „Global Logistics Support GmbH“ i to po jediničnoj ceni od po 500 CHF (ukupno 12.500 CHF)! Apsurdno, ako se zna da je „RUAG“ iste tenkove 2016. godine kupio od Nemačke za čak 43.000 CHF!

Zbog činjenice da je „endjuzer“ u suštini Ukrajina, znači kupac suprotno švajcarskim zakonima involviran u ratni sukob, te nelogične razlike u ceni, u Bernu je navedena transakacija zabranjena i pokrenuta je istraga. Što je najlepše, „Global Logistics Support GmbH“ se oglasio izjavom da je spornih 25 tenkova  njegovo vlasništvo i da su tenkovi parkirani u – severnoj Italiji! 

Ukrajina će na ovaj ili onaj način svakako dobiti i Leoparde A2 i Leoparde A1 A5 GR i iz Grčke i iz Italije. Pri tome, najviše će profitirati Švajcarska – prodajom ili EU ili Ukrajini preko EU.

11 KOMENTARA

  1. Leopard 1 ima posadu od 4:člana.Nastao je na osnovu koncepcije 60-ih godina,da su najbolja zaštita za tenka na ratištu,brzina,pokretljivost i startnost,a da je oklop manje važan jer ga i onako(a tada nije bilo višeslojnih oklopa ni reaktivnih)probija većina PT sredstava!Zbog toga je kod prvih verzija mac.debljina oklopa bila oko 70mm(dovoljno da pruži zaštitu od granata manjeg kalibra 20-30mm,streljačke municije i gelera(šrapnela)!Uveden 1965 u upotrebu,doživimo je lijep komercijalni uspjeh!Imao je odličan top L7 od 105mm i kvalitetan SUV.Sa vremenom,novije verzije su dobile varenu kupolu(do tada je bila livena)koja je pružala veću zaštitu,dok je tijelo manje-više ostalo isto.Sa pojavom Lea2,dosta opreme sa njega je ugradjeno u Leo 1(ne bi li mu se povećale borbene mogućnosti)!Većina Evropskih armija ga je povukla iz naoružanja,a neke zemlje(Brazil,Turska),ga još uvijek koriste!Bez obzira na dubinu modernizacije,Leo1 jednostavno nije sposoban da duže preživi u neposrednoj borbi na frontu zasićenim raznovrsnim PT sredstvima(osim da ga koriste za posrednu artiljerijsku podršku-ipak je sa 42T lakši i ima veću prohodnost od teškaša Leo2 i Challenger u uslovima ratišta Istočne Ukrajine).

  2. Руси највише зараде после рециклаже Леопард и Абрахамс тенкова , јер су јако тешки !Морали су да уведу и четврту смену у топионицама гвожђа и челика ,толико им стижу нове ‘сировине’ ,да им је почела да бопи глава од тога!

    (Мистер Пит & 12 ‘гуслача’)

  3. Svi oni ce biti unisteni, zajedno sa posadama. Doduse, mozda se neko od posade i spasi. Kakav gubitak razuma! Kuda ide ovaj svet?

  4. Ако Швајцарска купи за 43.000 од Немаца а после прода Немцима за 12.500 јасно је да је зарадила Немачка а не Швацарска!! Ако се писац текста није нешто збунио??!

    • A tek ce da zarade nasi romi vec su otisli u ukrajinu da skupljaju staro gvozdje od leoparda znaci najvise ce da profitirzju romi skupljavi otpada koji stize iz evrope u ukr,

    • “Apsurdno, ako se zna da je „RUAG“ iste tenkove 2016. godine kupio od Nemačke za čak 43.000 CHF!” Не варам ли се или је аутор текста већ споменуо тај апсурд. Наравно, зарада се крије иза договора за испоруку, а не око званичне “сиће”.

  5. U svakom tom tenku poginuće 3-5 ukrajinaca (ne znam koliko ljudi broji posada). Tako da je cena za krajnjeg kupca prava sitnica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave