Naslovna Novosti Ukrajinsko vazduhoplovstvo izvršilo više od 14.000 borbenih vazdušnih naleta od februara 2022

Ukrajinsko vazduhoplovstvo izvršilo više od 14.000 borbenih vazdušnih naleta od februara 2022

1
mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva
MiG-29A ukrajinskog vazduhoplovstva
google news

Ukrajinske vazduhoplovne snage su izvele više od 14.000 borbenih vazdušnih naleta, uključujući misije bliske vazdušne podrške, od početka invazije Rusije 24. februara 2022.

Pozivajući se na izveštaj ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ukrajinsko glasilo Militarnyi je izvestio da njihovi borbeni avioni gađaju neprijateljska komandna mesta i skladišta, presreću neprijateljske avione i helikoptere, te obaraju bespilotne letelice i projektile koje Ruska Federacija koristi za napad na Ukrajinu.

„Od ruske invazije velikih razmera, avijacija Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine izvela je više od 14.000 borbenih naleta. Od toga je 6.000 bilo u cilju borbenog poraza neprijatelja, a oko 7.000 za vazdušno pokrivanje“, rekao je brigadni general Sergej Golubcov, načelnik avijacije Komande vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Golubcov je takođe rekao da su tokom rata sa Rusijom u punom obimu desetine pilota postali heroji Ukrajine, a stotine avijatičara dobilo su visoke državne nagrade.

Pre samo dva dana, u sudaru dva trenažna aviona L-39 u Ukrajini, tri pilota su nastradala, među kojima i izuzetno medijski zastupljeni pilot kodnog imena Juice.

ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig 29
Nastradali ukrajinski pilot Juice u kokpitu svog MiG-29, fotografija iz 2022. godine

Zahvaljujući podršci savezničkih nacija koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije, ukrajinski avioni su prilagođeni da koriste strano oružje, uključujući krstareće rakete AGM-88 HARM, JDAM, Storm Shadow i SCALP EG.

Rusi uništili vojnu avijaciju Ukrajine, ali Ukrajinci ipak lete

Ukrajinska vojna avijacija je očigledno inferiorna u svim aspektima od ruske, ali čak i tako, barem u prvim fazama invazije, Rusi nisu uspeli da iskoriste ovu prednost. Godinu i po dana nakon invazije na Ukrajinu, Kijev je konačno dobio zeleno svetlo za prijem F-16 Fighting Falcon, ali ukrajinska vojna avijacija još uvek leti.

Ukrajina 6. avgusta obeležila Dan vojnog vazduhoplovstva. Događaj je bio u senci brutalnog rata koji se rasplamsao 24. februara 2022. godine, a traje od 2014. godine

Uprkos nadmoći ruske vojne avijacije, oružane snage Ukrajine uspele su donekle da uspore rusku avijaciju u prvoj fazi. Ovo kao i neuspeh ruskog vazduhoplovstva da pruži kopnenu podršku pešadijskim trupama verovatno su doprineli drugačijem ishodu od planiranog u prvoj fazi rata.

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
oboreni mig 29 od strane drona shahed 136

Iako sa jasno inferiornom vojnom avijacijom, Ukrajinci su uspeli da „uspore“ ruske avione tako što su razvili solidan mobilni „kišobran“ u zoni sukoba, koristeći različite protivvazdušne sisteme, zbog čega Rusi i dalje drže svoje avione podalje.

Balans broja aviona i tehnološkog napretka trebalo je da bude odlučujući u korist Rusije, što se nije dogodilo.

Koliko aviona ima Ukrajina?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona.

Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro 8 meseci, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine daleko od ružičaste.

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29 Fulcrum, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27 Flanker. 

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica. Tako su Ukrajinci na početku invazije imali 43 MiG-a 29 i 26 Su-27. Dakle, ukupno 69 aviona.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu nekoliko aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

Tako, prema poslednjem zvaničnom izveštaju koji je Ministarstvo odbrane predstavilo u Moskvi, tvrdi se da je od početka „specijalne vojne operacije“ uništeno ni manje ni više nego čak 464 ukrajinskih aviona i 247 helikoptera. 

mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva
mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva

Brojke su verovatno preuveličane, međutim ni približno preterane kao navodni uspesi Ukrajine, pogotovo kada je reč o oborenim ruskim projektilima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version