NaslovnaNovostiRuski lovac Su-30SM pratio je američki izviđački dron MQ-9 Reaper iznad Crnog...

Ruski lovac Su-30SM pratio je američki izviđački dron MQ-9 Reaper iznad Crnog mora

Komandni centar nacionalne odbrane Ruske Federacije saopštio je da je 27.08.2023. godine lovac Su-30SM podignut u vazduh da prati američki izviđački dron MQ-9 Reaper iznad Crnog mora.

Rusko sredstvo za kontrolu vazdušnog prostora koje se nalazi iznad Crnog mora otkrilo je 27. avgusta 2023. vazduhoplovni cilj, koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju centra.

„U cilju identifikacije vazdušnog cilja i sprečavanja njegovog narušavanja ruske granice, u vazduh je podignut borbeni avion Su-30SM iz sastava borbene službe PVO. Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušnu metu kao izviđački dron MQ-9 Reaper koji pripada američkom vazduhoplovstvu“, saopštili su predstavnici Komandnog centra nacionalne odbrane.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, nakon približavanja njihovog ratnog aviona, strani izviđački dron se udaljio od državne granice Ruske Federacije.

„Ruski lovac se bezbedno vratio na aerodrom za stalno razmeštanje. Državna granica Ruske Federacije nije narušena“, zaključili su predstavnici CNCA.

U saopštenju za javnost je navedeno i da je let ruskog borbenog aviona izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda.

su 27 mq 9
su-27 mq-9

Povremeno, američke izviđačke bespilotne letelice MQ-9 Reaper nailaze na ruske borbene avione Su-27, Su-30SM ili Su-35S iznad neutralnih voda Crnog mora ili na teritoriji Sirije.

U martu ove godine, susret drona MQ-9 i ruskog borbenog aviona Su-27 doveo je do pada američkog drona u Crno more. Nije isključeno da će se incidenti ove vrste dešavati i ubuduće.

Nedavno su ruski vojni stručnjaci signalizirali intenziviranje letova američkih izviđačkih bespilotnih letelica MQ-9 Reaper iznad Crnog mora. Prema njihovoj analizi, moguće je da je aktivnost američkih dronova u toj oblasti povezana sa upotrebom pomorskih dronova od strane ukrajinske vojske za izvođenje napada na ruske brodove ili vojne ciljeve u regionu Crnog mora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave