NaslovnaNovostiOperacija Top Gun: Ukrajinski specijalci pokazali bespilotnu letelicu kojom su napali rusku...

Operacija Top Gun: Ukrajinski specijalci pokazali bespilotnu letelicu kojom su napali rusku 126. brigadu na Krimu

Ukrajinske snage za specijalne operacije otkrile su kako su izvršile napad na bazu 126. brigade obalske odbrane u sastavu Crnomorske flote Rusije.

„Snage za specijalne operacije Ukrajine, zajedno sa drugim jedinicama oružanih snaga, napale su bazu 126. brigade obalske odbrane ruske Crnomorske flote“, sa sedištem na Krimskom poluostrvu, saopštila je pres-služba Snaga za specijalne operacije.

mapa operacije top gun ukrajinskih snaga
mapa operacije top gun ukrajinskih snaga

Tokom napada, nekoliko jurišnih bespilotnih letelica korišćeno je za udar na položaj ruske jedinice u Perevalnem na Krimu. Usled napada, ukrajinski izvori tvrde da su zabeleženi navodni gubici među “ruskim okupatorskim snagama, te ima i mrtvih i ranjenih”.

Selo Perevalne se nalazi u okrugu Simferopolj na Krimu. Udaljenost od njega do najbližih teritorija koje kontroliše Ukrajina, na desnoj obali reke Dnjepar, iznosi približno 275 km, a do leve obale preko 300 km.

Podsećamo, 24. avgusta, oko 4-5 ujutru, začule su se prve eksplozije na poluostrvu Krim, u blizini rta Tarhankut, a meštani su navodno videli dva čamca na naduvavanje na obali sa 10 ukrajinskih diverzanata.

Ukrajinske snage za specijalne operacije objasnile su da je operacija bila teška zbog određenih karakteristika terena. Međutim, bespilotne letelice su uspešno prekrile naznačeni perimetar i dostigle ciljeve, tvrde.

Danas je objavljena fotografija koja prikazuje jedan od dronova koji je učestvovao u operaciji.

Šta se desilo?

Ukrajinska vojska je 25. avgusta zajedno sa jedinicama snaga za specijalne operacije Ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) upotrebila nekoliko dronova za napad na 126. brigadu obalske odbrane ruske Crnomorske flote, sa sedištem u selu Perevalne u privremenom okupirali Krim.

lokacija navodnog iskrcavanja diverzanata
lokacija navodnog iskrcavanja diverzanata

Kasnije je Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine (GUR) izvestila da su ukrajinske specijalne snage 25. avgusta napale i jedinicu 155. gardijske mornaričke pešadijske brigade ruske Crnomorske flote, javio je ukrajinsko glasilo LIGA, koji citira Andrija Jusova, predstavnika GUR-a.

Ukrajinski oficir GUR-a rekao je da je ruska brigada napadnuta u selu Perevalne koje se nalazi na poluostrvu Krim.

“Na teritoriji privremeno okupiranog Krima, ruski osvajači su uznemireni ponovljenim desantom ukrajinskih trupa, koji se dogodio u zapadnom delu poluostrva, u blizini jezera Donuzlav”, navodi ukrajinska novinska agencija UNIAN.

„Možemo da potvrdimo informaciju da je došlo do napada. Ovo nije prvi napad na 126. brigadu. Kako je u svom poslednjem intervjuu izjavio načelnik GUR-a general-major Budanov, Ukrajina sada može da vrši udare i operacije bilo gde na okupiranom Krimu. Poluostrvo. I tamo će se uskoro održati mnogi događaji“, rekao je Jusov, prenosi ukrajinska LIGA.

Budanov

Još ranije je Budanov najavio neka „iznenađenja“ na Krimu, ali nije razradio ovu temu. Napominjemo da je ranije Kijev napao ruski sistem S-400 u oblasti rta Tarhankut, dok su ruske snage odgovorile sa dva uništena S-300 ukrajinskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije ne komentariše informacije koje su se pojavile i izjavu predstavnika Glavne obaveštajne uprave.

4 KOMENTARA

  1. Ukrainski diverzanti su koračali krimom isto kao i nil amsrtrong mjesecom bajke za dizanje morala🤷, a što se tiče dronova, pa ne postoji savršena odbrana od njih, na ovoliko velikoj dužini linije i na ovolikoj površini ratnih dejstava neminovnp je da poneki prođe, meni lično je za nepovjerovati čime se ukrainci jvale, znači eo napali smo dronom krim a kpd orehova smo izgubili 37 jedinica tehnike i nekoliko hiljada ljudi, ali ostvarujemo napredak, naši dronovi unose nemir u neprijateljske vojnike🤦🤦🤦

  2. Prekriven je epoksidnom smolom, odlicna igracka za ubijanje, samo sto verujem da ce se te igracke u nekom trenutku vratiti vlasnicima, sto bi bilo lepo.

    • Ma ne vraćaju se ovi, 99% ih padne u more,od dejstva reb sredstava,neke obori pvo, a procenat ovih što prođu je toliko zanemariv da je u najmanju ruku smiješno to uopšte prenositi kao vijest, ali je zgodno ovo javiti u eteru bjelosvjetskih tv prpgrama, jer kako inače skinuti oči sa gubitaka iz kopnene ofanzive, A ako sav nato(koji stoji iza ukrainaca i testira sve novotarije u borbi) nema nekoliko modela dronova koji bi mohli da probuše ove sisteme onda treba da se zapitaju čemu se nadati uopšte u ratu sa ruskom federacijom ako do njega dođe, ja bi se zabrinuo🤷

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave