NaslovnaNovostiRuski lovaci-bombarderi Su-34 uništili ceo položaj PVO ukrajinskog S-300PS navođenom municijom

Ruski lovaci-bombarderi Su-34 uništili ceo položaj PVO ukrajinskog S-300PS navođenom municijom

Ruski lovac-bombarder Suhoj Su-34 uništio je ceo ukrajinski odred protivvazdušne odbrane ispalivši vođenu raketu vazduh-zemlja na Zeleni Gaj u južnoj Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Komandno-kontrolno mesto, radarska stanica i dva lansera raketnog sistema zemlja-vazduh (SAM) S-300PS su uništeni u pogotku, saopštio je rusko ministarstvo.

Uništenje cele baterije ozbiljno degradira lokalnu protivvazdušnu odbranu u radijusu od 75 kilometara. Ukrajina je na iskapu sistema zemlja-vazduh iz sovjetske ere, pa čak i sistema zapadnog porekla.

Međutim zapadni sistemi se brzo gomilaju ponovo, te evropske zemlje NATO-a i SAD dopunjuju ukrajinske snage svakog meseca u svežim paketima oružja.

Do najnovijeg uništenja dolazi u trenutku kada je ukrajinska kontraofanziva prvenstveno procenjena kao neuspešna i da nije dala značajne strateške rezultate. Sa druge strane, izgleda da Rusija takođe ne želi da preduzme bilo kakvu značajniju ofanzivnu akciju.

Rusija degradira ukrajinsku ljudsku snagu i vojnu opremu eksploatišući svoju jaku odbrambenu industriju koja je udobno nadoknadila svu izgubljenu vojnu robu. Takođe jača svoj zadnji deo u velikoj meri obučavajući još oko 300.000 ljudi, pokazuju video snimci koje je objavio rusko ministarstvo.

suhoi 34

Stoga se čini da je Rusija spremna da odbije svaki prodor neprijatelja po bilo kom zamislivom scenariju. Ovo samo sugeriše da ruska vojska planira jednu veliku ofanzivu tako što će dodatno ojačati svoju pozadinu.

Video uništenja S-300PS

Preključe oko 16 časova u blizini grada Nikolajeva uništena su 2 lansera S-300 PVO Oružanih snaga Ukrajine, izveštavaju ruski ratni dopisnici.

Prema izvorima, dva aviona Su-34 su napala lokacije ukrajinskih PVO sistema. Oni su lansirali četiri rakete H-35 na lokaciju lansera.

Sami lanseri su se nalazili oko 12 kilometara severoistočno od Nikolajeva. Verovatno su obavljali zadatke pokrivanja objekata Nikolajevske oblasti od mogućih ruskih udara. Pored lansera S-300, uništena je radarska stanica i komandno mesto.

Ruske snage nastavljaju da uništavaju i onemogućavaju ukrajinsku odbrambenu infrastrukturu, uključujući protivvazdušnu odbranu.

Nejasno je kako S-300PS ne puca na bespilotnu letelicu koja snima sve ovo. Međutim ovo bi moglo imati dva objašnjenja. Prvo, operateri bespilotnih letelica su identifikovali nedostatak u pokrivenosti radara za eventualnu koordinaciju sa Su-34.

Drugo, ukrajinski operateri su mogli namerno da isključe radar, predviđajući da će ih pratiti ruska elektronska obaveštajna služba, što bi moglo da izazove antiradijaciono suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane iz, primera radi, antiradarskih raketa H-31.

Pre samo 10 dana uništen još jedan S-300PS ukrajinskih snaga

Zanimljivo je da je još jedna čitava baterija protivvazdušne odbrane takođe uništena od strane Rusa u istom regionu sredinom ovog meseca, prema snimku koji je objavio rusko ministarstvo odbrane koji se takođe pojavio na društvenim mrežama.

Na tom snimku je prikazano slično zemljište koje je snimio prvi dron. Vide se dva tele-podižuća lansera sa kanisterima koji ispuštaju projektile. Nakon toga su se brzo dogodile tri eksplozije, što znači da su tri projektila pogodila područje jedan za drugim.

Treći udarac dovodi do poletanja objekta. Može se pretpostaviti da je to raketa koja je pogođena te se njen raketni motor se aktivira. Drugi post, koji sadrži nešto dužu verziju istog događaja, tvrdi da ono što je uništeno uključuje dva lansera koji drže projektil 5P85S/D i 5B63S radar za dejstvo S-300PS.

Su-34 posebno začajan u tekućim operacijama VKS Rusije

Su-34 drži istaknuto mesto u ažuriranjima ruskog ministarstva odbrane, posebno tokom prošlog meseca, iskorišćavajući svoju punu sposobnost kopnenog napada u gađanju taktičkih ukrajinskih kopnenih ciljeva.

To uključuje koncentracije ljudstva, tačke privremenog raspoređivanja, skladišta municije i koncentracije rezervi ukrajinske vojske izvođenjem raketnih i udara navođenim bombama.

su 30sm, su 35s i su 34
Su-30SM, Su-35S i Su-34

Su-34 je glavna okosnica ruskog ratnog vazduhoplovstva koji koristi municiju dugog dometa bez ulaska u domet sistema protivvazdušne odbrane protivnika. Rusko vazduhoplovstvo je 1. juna primilo novu seriju Su-34 od Ujedinjene avio-kompanije (UAC).

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave