NaslovnaNovostiUništenje tenka Oružanih snaga Ukrajine municijom "Lancet" u pravcu Zaporožja zabeleženo na...

Uništenje tenka Oružanih snaga Ukrajine municijom “Lancet” u pravcu Zaporožja zabeleženo na videu

Na internetu su se pojavili snimci koji prikazuju trenutak uništenja tenka ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja uz pomoć baražne municije „Lancet“.

Na snimku objektivne kontrole vidi se da ukrajinske pokušavaju da sakriju svoje borbeno vozilo u šumskom pojasu, ali je tenk otkriven uz pomoć drona. Usled pogotka Lancet dronom u ukrajinski tenk, municija se zapalila, nakon čega je borbeno vozilo potpuno izgorelo.

Vojska kijevskog režima i dalje trpe pristojne gubitke vojne opreme. Prema mišljenju stručnjaka, na osnovu podataka dobijenih iz zvaničnih i nezvaničnih izvora, pre ruske specijalne operacije u Ukrajini, tenkovska flota Oružanih snaga Ukrajine uglavnom se sastojala od različitih modifikacija sovjetskog tenka T-64, uključujući i T-64BM „Bulat“, koji je Kijev usvojio 2004., kao i T-64BV, koji je u upotrebi od 1984.

Neka od vozila su modernizovana 2017. godine. Pre samo nekoliko dana pojavila se vest kako je Kijev organizovao modernizaciju tenkova T-64BV u odbrambenim kompanijama evropskih saveznika.

Prema podacima londonskog analitičkog centra, početkom 2022. godine ukrajinska vojska je bila naoružana sa oko 720 jedinica tenkova T-64 različitih modifikacija i oko 580 tenkova na skladištu.

Pored toga, Ukrajina je imala oko 200 konzerviranih tenkova T-80, dok je oko deset tenkova T-84 Oplot ušlo je u službu Oružanih snaga Ukrajine početkom 2000-ih. U maju 2023. godine se pojavila vest da Ukrajina planira da kupi domaće glavne borbene tenkove Oplot, prema rečima Reznikova, šef Ministarstva odbrane.

oplot
oplot

Pored toga, Ukrajina je imala značajan broj modernizovanih verzija sovjetskih tenkova T-72 – T-72A, T-72AB/B1 i T-72AMT, čiji je ukupan broj bio 750 jedinica (500 – u skladištu).

Nakon početka vruće faze ukrajinske krize, zapadni saveznici Ukrajine su Kijevu isporučili značajnu količinu vojne opreme, uključujući zapadne glavne borbene tenkove.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, tokom specijalne operacije u Ukrajini, ruske trupe su uništile više od deset hiljada ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

Nezaustavljivi Lancet od ZALA Aero Grupe

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53 1

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku “specijalne vojne operacije”, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

002 lancet 3
Lancet-3

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

3 KOMENTARA

  1. Руси , пожурите са уништавањем НАТО оружја , па да после пораза неонациста и њених наредбодаваца
    заједно почистимо север КиМ-је од окупатора за сва времена !
    (Мистер Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave