NaslovnaNovostiUkrajinski ministar odbrane testirao tenk Oplot, želi da kupi nove tenkove

Ukrajinski ministar odbrane testirao tenk Oplot, želi da kupi nove tenkove

Ukrajina planira da kupi domaće glavne borbene tenkove Oplot, rekao je Aleksij Reznikov, šef Ministarstva odbrane te zemlje.

Reznikov je rekao da će Ministarstvo odbrane nabaviti tenkove Oplot za Oružane snage Ukrajine.

„Uveren sam da ukrajinski tenk, kao što je Oplot, treba da bude na čelu tenkovske koalicije. Na prvoj liniji mora biti oklopna pesnica, jer je najvažnija vrednost da sačuvamo živote naših branilaca. Da bi mogli da nas zaštite, da ne izgube zdravlje, potrebna su im oklopna vozila. Volim kuhinju i muziku različitih svetskih nacija, ali u ovoj industriji ostajem ukrajinski zagovornik. Zbog toga je odlučeno da Ministarstvo odbrane naruči Oplot za ukrajinsku vojsku od Ukroboronproma“, rekao je Reznikov.

Oplot (T-84)

T-84 je ukrajinski glavni borbeni tenk, zasnovan na sovjetskom glavnom borbenom tenku T-80 predstavljenom 1976. T-84 je prvi put napravljen 1994. godine i ušao je u službu u Oružanim snagama Ukrajine 1999. godine.

Nakon usvajanja tenka T-80, Sovjeti su počeli da poboljšavaju dizajn. Nedostaci gasno-turbinskog motora su bili očigledni, pa je pokrenuto nekoliko dizajnerskih projekata za usvajanje dizel alternative.

T-84 je baziran na verziji T-80 sa dizel motorom, T-80UD. Njegov motor dobrih performansi čini ga brzim tenkom, uporedivim sa drugim modernim glavnim borbenim tenkovima u pogledu odnosa snage i težine sa oko 26 konjskih snaga po toni (19 kW/t).

T-84 Oplot je napredna verzija koja uključuje oklopni odeljak za municiju u novoj vrevi kupole. Deset od njih je ušlo u ukrajinsku službu 2001. T-84-120 Jatagan je prototip modela namenjen za izvoz, sa topom od 120 mm koji može da ispaljuje standardnu NATO municiju i vođene rakete.

Nije sasvim jasno koja jedinica poseduje T-84 Oplot, ali se priča da je to 14. odvojena mehanizovana brigada, koja je, 2022. godine, podelila svoje bataljone između južnog i istočnog fronta. Izgleda da je T-84 Oplot sa istočnim jedinicama.

Tenk je razvio Harkovski biro za projektovanje mašina Morozova (KMDB) za ukrajinske oružane snage da zameni T-64 i T-72 iz sovjetske ere. Opremljen je Duplet ugrađenim eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA) nove generacije, koji štiti od tandem bojevih glava.

Tenk je opremljen sistemom protivoklopnih mera „Štora“, koji smanjuje verovatnoću pogotka neprijateljskog sistema protivtenkovskog oružja sa poluautomatskim navođenjem.

Tenk Oplot je naoružan potpuno stabilizovanim glatkim topom kalibra 125 mm, koji je opremljen automatskim punjenjem. Tenk je sposoban da ispaljuje protivtenkovske vođene rakete 9K119M Reflex (NATO oznaka AT-11 Sniper-B).

T-84U Oplot je takođe opremljen novim radiom R-163-50K, balističkim računarom nove generacije 1V528-2, novim kopnenim navigacionim sistemom 1 KRNA, novom pomoćnom pogonskom jedinicom, instalacijom sistema komandovanja i upravljanja.

Ovaj tenk je težak oko 51 tonu. Može da nosi tročlanu posadu, a omogućava mu maksimalnu brzinu od 70 km/h na putu i do 50 km/h na terenu, prema podacima Ukroboronproma.

Prema snimku objavljenom na YouTube nalogu „UNITED24” 3. februara 2023. godine, ukrajinske oružane snage su za borbena dejstva u oblasti Harkova rasporedile svoj T-84U Oplot.

5 KOMENTARA

  1. Izvozna varijanta je 250 km i to su NACIukri dobili.. a za engleze 500 km. Nigdje ja nisam našao i pročitao 2500 km ??! Mozda si ti drugar greskom napisao 2500 km, ako nisi, volio bi vidjeti nekakav tekst koji potvrdjuje tvoj komentar ( 2500 km )??! Pozdrav..

  2. Hmmm! Vreme je da se zabrinemo i mi i Mađari, i dobro pripremimo! “Firer” je neposlušne surovo kažnjavao! Setimo se 6.aprila 1941.god !!! Videli smo koliko su „Cторм шедоу“ opasne! 2500 km dometa iz aviona?! Pa to, preko Ukrakrajini savezničke Rumunije, pokriva celu našu državu! Ukrajinci i njihov vođa, “Novi veliki Firer”, se ne drže obećanja o korišćenju dobivenog naoružanja samo na “svojoj” teritoriji, i o dejstvu samo po vojnim ciljevima! Kako mi mislimo da se odbranimo? Rusi nisu uspeli i pored velikog broja S300, S400, kao i “Pancira”, kog i mi posedujemo u veoma malom broju?! Da li ćemo uspeti da se odbranimo neispitanim Kineskim PVO raketama? Ukrajina se NEĆE ZADRŽATI na proterivanju Rusa!!!

  3. Ha. Ukrajina će kad izbaci i pobije Ruse, kako je njegov ministar rekao, i dođe do Moskve, i razruši je, krenuti dalje! Na Berlin! Nakon ovolikog ulaganja, puni su naoružanja i para ko “brod”, i već su vojno najjači u Evropi! Darodavci će uskoro sve to skupo platiti! “Novi Firer” je rođen! Za sad diže jedan prst! Uskoro će dizati celu šaku! Lice mu je na “pola”, ali vrlo brzo će biti slika i prilika starog, poznatog Firera, sa novim naoružanjem i novim osvajanjima! Što pre mu treba poslati još naouružanja, uključujući stotine aviona, i balističe nuklearne rakete, da brže i lakše zavlada svetom! Hajl “Zeks”!

  4. A di ćeš ga proizvodit u garaži rusi su ti zaorali svu vojnu industriju i s kojim parama ekonomija ti ne postoji nece ti jos dugo zapadni gospodari slat nastampane eure nema na zapadu besplatnog rucka

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave