NaslovnaNovostiŠokantan trenutak zabeležen iz kabine: Ukrajinski Humvee gazi na protivtenkovsku minu!

Šokantan trenutak zabeležen iz kabine: Ukrajinski Humvee gazi na protivtenkovsku minu! [VIDEO]

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak na kojem se vidi unutrašnjost oklopnog vozila Humvee na bojnom polju.

Na snimku se vidi kako posada terenca izvodi ofanzivne operacije, dok jedan vojnik stoji i puca na Ruse. Zatim dvojica vojnika koji su se nalazila silaze iz vozila i istrčavaju kako bi se upustili u direktan sukob.

Nekoliko sekundi kasnije, a dok su u vozilu još tri vojnika, Hamvi američke proizvodnje pogađa protivtenkovsku minu, kojom su Rusi „napunili” ratišta da bi zaustavili ukrajinsko napredovanje.

Uprkos velikoj eksploziji i dok je oklopni terenac bio zahvaćen plamenom, ukrajinski vojnici su uspeli da se izvuku živi.

„Hvala američkom narodu! Vaši hamvi spašavaju živote naših vojnika“, napisalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Prema ukrajinskoj vojsci, vojnici 59. mehanizovane pešadijske brigade nisu povređeni, pregrupisani su i nastavili su napad na ruske snage.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU dale su milijarde vojne pomoći u održavanju ukrajinskih ratnih napora, dok kijevske snage nastavljaju svoju bitku protiv ruskih vojnika sa, do sada, izuzetno niskim stepenom uspešnosti.

Otkako je Rusija početkom 2022. započela vojne operacije protiv Ukrajine, Sjedinjene Države su Kijevu pružile više od 47 milijardi dolara vojne pomoći, piše Politiko.

„Nesrećna činjenica za Ukrajince i njihove strane pristalice je da su mnogi od ovih zapadnih sistema već uništeni“, ocenjuje se i u izveštaju američkog Mesindžer Njuza.

Navodi se da je Ukrajina izgubila preko 10 milijardi američkih dolara oružja koje je isporučilo SAD u svojoj kontraofanzivi protiv Rusije. 

HMMWV ukratko

“Humvee” je popularni nadimak za vozilo poznato kao HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), što se može prevesti kao “Višenamensko vozilo visoke pokretljivosti sa točkovima.” To je četvorotočkaško vozilo koje je prvobitno razvijeno za vojsku Sjedinjenih Američkih Država kao vozilo za različite svrhe.

Evo nekoliko ključnih tačaka o vozilu HMMWV (Humvee):

  1. Razvoj i Svrha: Vozilo HMMWV, ili Humvee, razvijeno je tokom 1980-ih kako bi se zamenili stariji terenski vozili kao što su Willys Jeep i M151 MUTT. Humvee je dizajniran da bude robusno, veoma pokretno i prilagodljivo za različite terene i svrhe.
  2. Višenamenska Upotreba: Humvee se koristi za različite vojne svrhe, uključujući transport vojnika, transport tereta, komunikaciju, vuču oružja i drugih opreme, evakuaciju ranjenika i više. Njegova sposobnost da se prilagodi različitim zadacima doprinela je njegovoj popularnosti.
  3. Civilna Upotreba: Nakon uspešne upotrebe u vojsci, vozilo Humvee je takođe privuklo pažnju civilnog tržišta. Civilne verzije Humveea su poznate kao “Hummer” i postale su simbol luksuznih terenskih vozila.
  4. Popularnost i Promene: Vozilo Humvee postalo je poznato širom sveta i često se pojavljivalo u medijima i filmovima. Međutim, njegova popularnost dovela je do razvoja različitih verzija i promena kako bi se poboljšale performanse, zaštita i udobnost.
  5. Nasleđe: Iako je vozilo HMMWV (Humvee) i dalje u službi, američka vojska je postepeno počela zamenjivati starije modele modernijim vozilima kao što su vozila serije MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) radi poboljšane zaštite od eksplozivnih naprava.
Talibanski borci na H1 Hummer koji im je US ostavila za sobom (Photo by Hoshang Hashimi / AFP) (Photo by HOSHANG HASHIMI/AFP via Getty Images)

4 KOMENTARA

  1. Hvala američkom narodu! Vaši hamvi spašavaju živote naših vojnika“, napisalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Prema ukrajinskoj vojsci, vojnici 59. mehanizovane pešadijske brigade nisu povređeni, pregrupisani su i nastavili su napad na ruske snage.
    U snimku koji ima na netu se vidi da su svi preziveli, jesu bili dobro rastreseni, ali su uspeli da udju u drugi hamvi i da krenu da beze nazad.
    Tu ih je vec pogodila raketa i ne vidi se da iko izlazi napolje.

  2. Jeste mina, ima drugi snimak gde se vidi da nije pogodjen raketom, al onaj snimak gde skidaju tocak mi je vrhunski.

  3. Мало озбиљности није на одмет, да је ово била противтенковска ни Шарац неби остао читав

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave