NaslovnaNovostiNakon što je dominirao u Ukrajini, sa Šahedom, Iran prikazao novi smrtonosni...

Nakon što je dominirao u Ukrajini, sa Šahedom, Iran prikazao novi smrtonosni dron: Mohadžer-10

Iran je 22. avgusta predstavio novi napredni dron koji liči na američki MQ-9 Reaper, navodeći njegovu sposobnost da ostane u vazduhu 24 sata sa dometom od najmanje 2.000 kilometara.

Novinska agencija Fars, objavila je fotografiju drona Mohadžer-10 na izložbi povodom obeležavanja Dana odbrambene industrije. Na slici, UAV se čini obavijen maglovitim ambijentom, potencijalno stvorenim mašinom za dim koja se nalazi ispod njega.

Dron je predstavljen u prisustvu iranskog predsednika Ebrahima Raisija. Mohajer 10 se može pohvaliti izdržljivošću leta do 24 sata i može se popeti do visine od sedam kilometara.

„Mohadžer“, poreklom iz Farsi jezika, prevodi se kao „imigrant“. To je oznaka za seriju dronova koje je proizvela Islamska Republika od 1985. godine.

Štaviše, u izveštaju se navodi da dron ima maksimalan kapacitet goriva od 450 litara dok je sposoban da preveze maksimalnu nosivost od 300 kilograma. Takođe, novorazvijena bespilotna letelica može da postigne brzinu do 210 km/h i da transportuje širok spektar municije i bombi.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je istakao posvećenost Irana negovanju prijateljskih odnosa sa „svim narodima širom sveta“, ističući da će iranske oružane snage čvrsto odbiti svaki pokušaj invazije na Iran, kako je izvestila državna televizija.

Državna televizija je takođe objavila snimak bespilotne letelice u akciji, na kojoj je prikazano njeno uzletanje i naknadno sletanje na pistu. Takođe se navodi da je dron opremljen elektronskim ratnim i obaveštajnim sistemima.

Državni mediji su takođe rekli da u domenu bespilotnih letelica, iransko ministarstvo odbrane aktivno se bavi razvojem pete generacije strateških dronova kroz inicijativu „doskok dronom“.

Ovaj sveobuhvatni program obuhvata unapređenje veštačke inteligencije, podrške, elektronskog ratovanja i misija prikupljanja signala.

Izrael kao i američke snage u regionu u dometu Mohadžera 10

Sa svojim deklarisanim dometom od približno 2000 kilometara, Mohadžerove sposobnosti izazivaju zabrinutost jer bi Iran potencijalno mogao da upotrebi ovaj dron da ugrozi Izrael ili američke snage u regionu.

Shahed-136
Shahed-136 pogađa cilj

Nedavno je iranska sposobnost bespilotnih letelica kulminirala, uglavnom zbog isporuke dronova kamikaza modela Shahed-136 Rusiji i dokazane efikasnosti. Za razliku od manjeg starijeg brata, ovaj najnoviji dodatak iranskom arsenalu spada u klasifikaciju bespilotnih letelica dugog dometa, koji poseduju kapacitet da nose značajan teret, uključujući rakete.

Pored toga, u znak priznanja za novouvedenu iransku bespilotnu letelicu, Mohadžer-10, na društvenim medijima se pojavio i umetnički prikaz.

Ovaj prikaz prikazuje dron postavljen u pozadini izraelskog nuklearnog centra u Dimoni, praćen porukom ispisanom i na hebrejskom i na farsiju koja glasi: „Pripremite se za povratak u kameno doba“.

Na posteru dron je takođe prikazan kako nosi municiju, što potencijalno ukazuje na njegovu namenu za gađanje objekta.

mohadzer 10 poster
mohadzer 10 poster

Čini se da plakat daje jasno upozorenje, usmereno na Izraelski centar za nuklearna istraživanja, što je taktika koja podseća na prethodne akcije Irana kada je prezentovao hipersoničnu raketu Fatah te takođe prikazao provokativni bilbord uz uznemirujuću poruku koja je glasila: Samo 400 sekundi do Tel Aviva“.

Postojeća iranska porodica dronova Shahed uključuje Shahed 129, koji podseća na nedavno predstavljeni Mohajer-10. Tokom proteklih nekoliko godina, Iran je predstavio niz dronova za koje tvrdi da su sposobni za dugotrajne letove.

Uprkos tome što iranske bespilotne letelice imaju sličnosti u izgledu sa bespilotnim letelicama proizvedenim u SAD, Teheran se dosledno bori sa izazovima u usklađivanju istog nivoa izdržljivosti ili sposobnosti u svojim nastojanjima u proizvodnji dronova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave