NaslovnaNovostiNakon ruskog udara, skladište municije ukrajinskih snaga pretvorilo se u krater od...

Nakon ruskog udara, skladište municije ukrajinskih snaga pretvorilo se u krater od 100 metara

Najnoviji satelitski snimak prikazuje lokaciju skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine uništenog 19. avgusta u blizini Lisogorke u oblasti Hmeljnicki. Na slici se jasno vidi kraterlevak, čiji prečnik dostiže 100 metara, što ukazuje na snagu eksplozije.

Prethodno je pogođena teritorija magacina. Prema brojnim izveštajima, napad je izveden korišćenjem operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander-M.

Kao rezultat udara, lokalni stanovnici su prijavili snažnu eksploziju. Gađano je samo jedno skladište municije, pošto na satelitskim snimcima nije zabeležena druga šteta.

Treba napomenuti da su Oružane snage Ukrajine prinuđene da skladište municiju što je moguće dalje od linije fronta, međutim, domet ruskih raketa i dronova kamikaza dovoljan je za uspešno gađanje ciljeva bilo gde u Ukrajini.

satelitski snimak oruzane oruzanih snaga ukrajine u hmeljnickom koja je pogodena nedavnim raketnim napadom
satelitski snimak oruzane oruzanih snaga ukrajine u hmeljnickom koja je pogodena nedavnim raketnim napadom

Iskander-M ukratko

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je razvijena samo za rusku vojsku.

Ova balistička raketa je razvijena za operativne udare kratkog dometa. Rečeno je da je sposobna za domet od 500 km, iako je trenutno dokumentovan domet od 415 km. Verzija sistema „M“ je naoružana sa dve rakete 9M723. 

Prema izvorima, brzina leta svake rakete je između 6 i 7 maha. Svaka raketa 9M723 dostiže maksimalnu visinu leta od 6 do 50 km. Karakteristika 9M723 je da nema balističku putanju, ali može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom. Rusi tvrde da projektil ima i stelt svojstva.

Od lansiranja, 9M723 kreće se nepravilno. Time se, prema ekspertima, želi izbeći njeno presretanje i uništenje drugom vrstom projektila – antibalističkim. Putanja 9M723 je haotična, odnosno ova raketa stalno manevriše u letu kako bi izbegla presretanje.

Zašto su napadi balističkim raketama opasni, pogotovo raketama 9M723 

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

ISKANDER
ISKANDER

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave