NaslovnaNovostiAmerički analitičari: ruska odbrana na jugu loša; Obaveštajne službe SAD: ništa od...

Američki analitičari: ruska odbrana na jugu loša; Obaveštajne službe SAD: ništa od ukrajinske kontraofanzive

TOPLO-HLADNO: Analitičari ISW procenjuju da je ruska odbrana na jugu degradirajuća dok američke obaveštajne službe veruju da ukrajinska ofanziva ove godine neće postići svoj ključni cilj.

Loše vesti po Ukrajinu stižu iz američkih obaveštajnih služba, koje citira Vašington post. Kako navodi izdanje, analiza američkih obaveštajnih struktura pokazuje da Ukrajina ove godine neće stići do grada Melitopolja, koji je ključ za jugoistok.

U ovom slučaju Kijev neće moći da ostvari svoj glavni cilj a to je uništenje ruskog mosta ka Krimu.

Američki zvaničnici rekli su za Vašington Post glavni uzrok sporog napredovanja. To su po njima velika minska polja i utvrđena odbrana ruskih snaga. Prema rečima zvaničnika, Oružane snage ukoliko uspeju da napreduju ka Melitopolju iz Robotina zaglaviće u ruskim utvrđenjima i „ostaće nekoliko kilometara udaljene od Melitopolja“.

Vašington Post je takođe izvestio da je tempo ukrajinske ofanzive usporen, uključujući i zbog odluke ukrajinske komande da smanji gubitke na bojnom polju!?

ISW nastavlja propagadnu te ocenjuje kako ruske snage nemaju značajne operativne rezerve

S druge strane, analiza Instituta za proučavanje rata [ISW] – istraživačkog centra koji, navodno, nema uvid u podatke i resurse dostupne američkim obaveštajnim službama – pokazuje da su ruske snage uložile znatne napore (opremu i osoblje) da zadrži kontrolu nad lokalitetima Robotine i Urožajnog, tako da nedavni uspesi Ukrajine u ovim oblastima ukazuju na  “degradaciju ruske odbrane”.

ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine
ruska vojska pozira pored borbenog vozila pesadije m2 bredli zarobljenog od oruzanih snaga ukrajine

ISW stručnjaci napominju da preraspoređivanje ruskih jedinica iz drugih oblasti takođe pokazuje da su nedavne ofanzive Ukrajine značajno oslabile pozicije ruskih snaga koje, navodno, bez rotacije brane zapadni region Zaporožja.

„Sve je verovatnije da će ruske snage morati da se povuku na sporedne položaje kojima nedostaje značajna podrška u slučaju proboja ukrajinskih snaga. Dalja degradacija ruskih snaga stvara mogućnosti za svaki ukrajinski prodor, akciju koja bi mogla imati potencijalno važan operativni značaj“, ističu analitičari ISW.

Šanse za uspešnu kontraofanzivu

Vraćajući se na procene američkih obaveštajnih službi, zvaničnici koje je intervjuisao Vašington Post otkrili su da su se smanjile šanse Ukrajine da stigne do grada Melitopolja.

Ovakva sumorna ocena po Ukrajince zasniva se na sposobnosti Rusije da falangom minskih polja i rovova brani okupiranu teritoriju.

Vašington Post napominje da je Ukrajina u Bahmut uložila ogromna sredstva, uključujući ljudske živote i municiju. Neki u Bajdenskoj administraciji strahuju da bi obaveze na istoku mogle potkopati potencijal za ofanzivu na jugu.

f 16 lansira adm 160b
F-16 lansira ADM-160B

„Izazov ostaje da se probije ruska glavna odbrambena linija i nema dokaza da su ovi sistemi (F-16 i rakete dugog dometa ATACMS) rešenje“, navodi list, pozivajući se na, neimenovanog visokog zvaničnika administracije.

PrekoISW

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave