Naslovna Novosti MiG-41 poleteće prvi put ove godine?; Ruski lovac 6. generacije će biti...

MiG-41 poleteće prvi put ove godine?; Ruski lovac 6. generacije će biti najbrži avion ikada napravljen

42
mig 41 koncept
mig 41 koncept
google news

Rusi najavljuju da će prvi let prvog prototipa MiG-41, program obavijen kontroverzama i misterijama, biti održan kasnije ove godine.

Novi ruski presretač MiG-41 zameniće avion MiG-31, to je plan VKS Ruske Federacije. Program drži u tajnosti ruska odbrambena industrija, a podaci o karakteristikama aviona ili statusu programa za sada nisu poznati.

Po pravilu, zapadni posmatrači pogotovo novonastalom agresivnom anti-ruskom kampanjom su u najmanju ruku skeptični da Rusija ima sposobnost da razvije MiG-41. Rat u Ukrajini i talas sankcija sa kojima se suočava Rusija daju im razlog da postvaljaju pitanja o tehnološkim mogućnostima ruske industrije.

Međutim, usled onoga što smo videli do sada, MiG-41 postoji. Štaviše, pojedine ruske publikacije navode da će se prvi let MiG-41 održati ove godine.

Podsećamo da su se još 2021. pojavile prve informacije ovog tipa. Tada su pojedini mediji objavili da je nekoliko testova MiG-41 već uspešno obavljeno i da će prvi prototip obaviti svoj prvi let 2022. godine. Plan industrije je da proizvodnja počne sredinom ove decenije.

Ono što znamo o MiG-41, je za sada oskudno ali zna se da bi novi MiG-41 trebalo da bude najbrži avion ikada napravljen.

mig 41 ruski lovac seste generacije ce dostizati brzine od 5 maha
mig 41 ruski lovac seste generacije ce dostizati brzine preko 4 maha

Rusija dugo najavljuje Izdeliye 701 (Projekat 7.01) kao svoj lovac šeste generacije. Razvijen od strane koncerna Mikojan, očekuje se da će dobiti skraćenicu MiG-41. Trenutno je poznatiji kao Mikoian PAK DP. tj. Perspektivan vazduhoplovni kompleks za dalekosežno presretanje. Ruski avioni dobijaju zvaničnu oznaku tek kada treba da uđu u službu.

Najbrži avion ikada napravljen

Buduća letelica bi trebalo da leti blizu svemirske orbite i dostiže brzinu od 4,3 maha! Ovo bi ga učinilo najbržim avionom ikada napravljenim.

Novi avion bi kombinovao tehnologiju Su-57, ali bi bio opremljen i hipersoničnim oružjem, a spominje se, sada sve popularnije, lasersko oružje.

Nisu poznati zvanični podaci o novom MiG-41. Prema informacijama objavljenim u specijalizovanoj štampi, težina budućeg aviona će premašiti 40 tona, dok će dužina biti preko 20 metara. Avion bi trebalo da dostigne visinu leta od čak 50 kilometara.

Ruski inženjeri takođe imaju zadatak da osmisle stelt premaz komponenti koje mogu da izdrže toplotu koju brzina od preko 4 maha razvija. Ovo bi moglo postati rešivo, niko ne zna šta će sutra doneti.

mig 41
mig 41

Dostići toliku brzinu leta znači i mnogo potiska u samom avionu. Vrlo često smo svedoci da visoka temperatura tokom rada dovodi do bržeg zamora, pregrevanja i čestih popravki različitih kompnenti. Ovakvi problemi, zauzvrat, dižu troškove održavanja aviona. 

Ostaje pitanje kako će MiG-41 dostići ovu neverpovatnu brzinu? Koju vrstu motora će ruska odbrambena industrija morati da razvije kako bi obezbedila takve performanse?

Možda bi ruski inženjeri, barem u ovoj fazi i sa današnjom tehnologijom koja nam je poznata, koristili linearni mlazni ili turbomlazni, scramjet motor. Neki od ovakvih motora, već danas pokreću neprikosnovnene hipersonične rakete Ruske Federacije.

mig 41 koncept
mig 41 koncept

Logično, MiG-41 se već najavljuje kao presretač hipersoničnih raketa. Ukoliko dizajneri razviju radni prototip, sa kvalitetnim motorom koji dostiže brzinu od 5 maha, i obezbede hlađenje sistema unutar aviona, verovatnoća da ovaj avion zauzme titulu prvog presretača hipersoničnih raketa je relativno visoka.

Prema drugim izvorima, prvi probni let MiG-41 mogao bi da se dogodi tek 2025. godine. Letelice bi trebale da uđu u upotrebu nakon druge polovine ove decenije. Ostaje da se vidi da li će Rusija zaista uspeti da uspešno završi projekat ovolikih razmera.

Sigurno je da bi MiG-41 trebalo postepeno da potpuno zameni presretače MiG-31 Ruske Federacije, najdominantnije avione u sukobu u Ukrajini.

Do tada su na MiG-ovima 31, avionima koje je trebalo da zameni MiG-41, Rusi integrisali hipersonične rakete Kindžal koje su intenzivno i efikasno koristili u svojoj SVO u Ukrajini. U pitanju je verzija MiG-31K.

Avioni 6. generacije će morati da imaju:

  • ultimativnu stelt tehnologiju;
  • mogućnosti umrežavanja i visoku integraciju sa drugim avionima i kopnenim snagama;
  • efikasnost leta pri bilo kojoj brzini;
  • mogućnost rada bez posade;
  • povećan domet otkrivanja i praćenja više ciljeva odjednom;
  • lasersko oružje.
spekulativni i nepotvrdjeni dizajn mig 41
spekulativni i nepotvrdjeni dizajn mig 41

Nadajmo se da je kada je u pitanju MiG-41 ova uprošteno objašnjena lista rešena, te da su uspeli da obezbede nemoguću kombinaciju skoro hiperzvučne brzine, prikrivenosti i manevrisanja. Jedno je sigurno, uskoro će MiG-41 poleteti u nebo, a detaljne informacije ćemo znati o vazdušno-kosmičkom presretaču 30-ih godina 21 veka.

42 KOMENTARA

  1. Greska. Americki X15 je najbrzi ikada sa oko 7500kmh, a ovo sto se nasi rusofili pale, samo je patka. Rusi imaju tek dva prototipa 5. generacije, a za 6. cete sacekati bar jos deceniju ipo.

  2. Celi svet protiv Rusije….nije fer ! Gle cuda, nista joj ne mogu! Slava velikom Bogu i sudnji dan da dodje svim izdajnicima Pravoslavnog krsta !!!
    A ovi nebitni likovi sto komentarisu protiv Rusije da pozovem da prvo pregledaju geografsku kartu, vide povrsinu koju zauzima Rusija pa teeek onda izgovore to ime !!!

  3. A za ove fasiste koi su ubijali i spaljivali žive ljude ,i decu ima poruka došo vam je sudnji dan . Gorecete ali polako ,ovaj svet mora da očisti zlo koe pokušava da uništi lljucka bića i normalan svet .sat polako otkucava tik tak.BUMMMM

  4. A sto se tice Amerike jelonston će završiti posao,Amerika i sve satanisticke države. Biće zbrisane sa lica zemlje .ne treba nikakvih aviona raketa ,ima mnogo jači sudija ,priroda .ona će sve rešiti vreme je .

  5. 🤣🤣 nemojte komentarisati to što vam je nepoznato . A sto se tice, ovih zapadnih zemalja ustvari demonskim i bolesnim ,njih uskoro neće biti …

  6. Zamisli teksta razveli 6 generaciju a još četiri plus nemaju i onda se odaju u tekstu da moraju izmisliti hlađenje za tu brzinu

    • Mnogo si glup bolje cuti samo ti lizi dupe amerima i daleko ces da doguras.SU 57 brise pod sa njihovim raptorima to su cak i ameri priznali ali ti o tome nemas pojma pitaj americke pilote kako nemogu da pobegu ruskim avionima u svojim kantama

    • Nisu oni ništa “razveli” tuko, oni razvijaju avion koji će dostići brzinu veću od bilo koje rakete Nato pakta. Da će i uspeti u tome, pokazuje samo postojanje Kinžala i Avangarda

  7. Koliko je meni poznato, mig 41 leti odavno, najbitnije je da ga za sada nisu registrovali radari nigde u svetu, a opredelili su se da od njega naprave za sada samo presretač, i ako imaju još dve verzije na kojima se radi i od kojih je jedan stariji brat pošto je ta verzija skoro duplo veća od prve!!! U toj verziji koliko mi je poznato pilot se nalazi u nekoj tečnosti da bi iskoristio puni potencijal aviona tako da je kabina neverovatno specifična radi punjenja i pražnjenja tečnosti u istu, što se može odvijati i u vazduhu!!! I brzine su veće od poznatih i objavljenih!!! Koliko god vrhunac daljinskog upravljanja postoji ipak se ne odustaje od pilota, jer mozak, čovek i oči imaju svoju vrednost!!!

    • Da njega mozda nije slikala ona naucna opservatorija za svemir iz Ukrajne, pre oko godinu dana ? Samo su brzine odgovarale scramjet motorim ?

    • TAj Anonimno: zato sto rusi nemaju ni petu generaciju kako valja sta ti lupetas,zato ukropini avijoni nesmeju ni poleteti i zasto zapad nesalje te f16 koje ih samo spominju,a nesmeju poslati. Jer bi se totalno ponizili kao sto su sa dosadasnju poslatu tehniku koja je razbijena,rascerecena. A avione na 350,400km rusi ih obajaju kao glineni golubovi.
      Zapadnjacki olos koi zivi na pljacku i otimacinu i neprestanom propagandom se hvali. Samo u Africi sta se desava Francuska bez imalo ljudskosti sve resurse otima Nigeru,a Niger zivi na rubu siromastva sto dosada svet nije nista ni znao jer ta zapadna demokratija koja sprovodi diktaturu nijedne medie nisu smeli ni rec o tome progovoriti,a nista nije drugacije i ostalih desavanja koje se odvijaju. Zapadna demokratija i z.vrednosti i trabsgenderstvo i pedofilija koju silom namecu za ANONIMNO I TAKVIH KAO NJEGA JE TO PRIORITET

    • Ali on ne leti samo na tim kosmičkim, nego uglavnom na nižim operativnim visinama zašta mu je potrebna stelt tehnologija ali ti to Anonimni ne možeš razumeti jer si talentovano gluo.

  8. Слава Ти Господе што помажеш да се браћа Руси устроје и цело православље под један у највњћи крст и одбрану од сотоне слава Ти Боже.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version