Naslovna Novosti MiG-31: Rusija se „sprema“ za intervenciju NATO-a, nova serija unapređenih lovaca presretača...

MiG-31: Rusija se „sprema“ za intervenciju NATO-a, nova serija unapređenih lovaca presretača MiG-31

1
rusija dodala nove mig 31bm u arsenal najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu
rusija dodala nove mig 31bm u arsenal najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu
google news

U onome što se očekuje kao značajno pojačanje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), Nižnji Novgorodski avijacijski kombinat „Sokol“ isporučio je Ministarstvu odbrane Rusije novu seriju unapređenih lovaca presretača MiG-31.

Radovi na modernizaciji su završeni u skladu sa državnim odbrambenim nalogom, a unapređeni avioni su poslati na svoja stalne aerodrome, navodi se u poruci objavljenoj na Telegram nalogu Ruske Ujedinjene avio-kompanije (UAC), koja kontroliše fabriku Sokol.

U poruci se takođe navodi da nadograđeni lovci MiG-31 imaju iste letne performanse kao i kada su prvi put pušteni u upotrebu. Međutim, sada su opremljeni dodatnim funkcijama i mogućnostima za jačanje njihove borbene snage.

Jurij Sljusar, generalni direktor UAC-a, izjavio je: „Modernizacija aviona MiG-31 je jedna od glavnih nadležnosti i najvažnija delatnost Nižegorodskog Sokolskog avio-saveza u krugu UAC-a. Preduzeće ispunjava svoje obaveze da obezbedi rusku vojsku neophodnom avijacijskom opremom. Ubuduće će se nastaviti rad u okviru realizacije ugovora za tekuću godinu.”

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Sljusar je dodao da preduzeće ispunjava svoju obavezu da ruskoj vojsci obezbedi neophodnu avijacijsku opremu. Ubuduće će se nastaviti radovi u okviru izvršenja ovogodišnjih ugovora. UAC, međutim, nije precizirao na koju varijantu je avion nadograđen.

Kada je fabrika krenula u program nadogradnje u novembru 2021. godine, osoblje iz Nižnjeg Novgorodskog avio-zavoda je izjavilo da će se nakon značajnog održavanja i nadogradnji borbena efikasnost lovačkih presretača MiG-31 povećati tri puta.

U to vreme, rukovodstvo fabrike je otišlo toliko daleko da je reklo kako je suštinska nadogradnja lovca presretača MiG-31 na nivo MiG-31BM bila primarna misija avio-kompanije Sokol, a njen razvoj je u toku od 2007. godine.

Program nadogradnje na nivo varijante MiG-31BM je od tada uhvatio korak, uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru i posledičnom dugotrajnom ratu koji nikako da se završi.

Koja je varijanta MiG-31 isporučena?

U decembru prošle godine, ratno vazduhoplovstvo Centralnog vojnog okruga (CVO) Rusije, stacionirano na Krasnojarskoj teritoriji, dobilo je dva nadograđena lovca presretača MiG-31BM, kako je ranije objavilo oruzjeonline.com. Ovo je podstaklo spekulacije da je avion nadograđen na verziju MiG-31BM.

Poznato je da je MiG-31BM najnaprednija i najefikasnija iteracija originalnog MiG-31. Prema izvorima u lokalnim medijima, reč je o jednoj od retkih ruskih letelica sposobnih da presreću i uništavaju krstareće rakete koje lete na veoma malim visinama.

mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29
mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29

Može da bude opremljen raznim ruskim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, a posebno se ističe njegova sposobnost da presretne 24 cilja odjednom.

Trenutno Rusija ima tri eskadrile MiG-31BM ili oko 90 aktivnih lovaca. Pošto UAC nije precizirao ni varijantu ni broj isporučenih nadograđenih MiG-31, teško je reći da li je rusko vazduhoplovstvo dobilo dodatni puk MiG-31BM.

Bez više informacija, neki stručnjaci su čak spekulisali da li je možda UAC nadogradio MiG-31 na MiG-31K iteraciju dizajniranu da nosi hipersonične rakete Kindžal.

Zašto bi Rusima bio potreban dodatni MiG-31K?

Rusija se priprema za moguću intervenciju NATO-a. Kao takav, broj aviona MiG-31K u njihovom inventaru je trenutno mali. Porudžbina iz 2021. bila je za varijantu MiG-31K. Pošto izveštaj UAC-a nije naveo varijantu, moguće je da su različite varijante bile uključene u nadograđeni lot. Međutim kao što su drugi izvestili, isporuka je mogla biti u potpunosti sačinjena i od MiG-31BM.

Dodatna serija presretača MiG-31 može biti dobra za VKS, te značajno ojačati njene borbene sposobnosti protiv bilo kog potencijalnog protivnika. Avion je već dokazao svoju snagu nadmašivši sve druge lovce angažovane u tekućem ratu između Rusije i Ukrajine.

MiG-31 u ukrajinskom ratu

Su-30SM i Su-35S, dva visoko razvijena aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, bili su posebno efikasni i smrtonosni protiv ukrajinskih (čitaj sovjetskih) letelica tokom celog rata. O brojnim primerima smo i pisali, poput ovog ili ovog ili ovog. Međutim, MiG-31 presretač je isplivao kao najbolji.

Prema studiji o ruskom vazdušnom ratu u Ukrajini koju je objavio čak i britanski Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI), odbrambene patrole VKS pokazale su se veoma uspešnim protiv ukrajinskih aviona, sa dalekometim vazduh-vazduh raketama R-37M i MiG-31BM koje predstavljaju posebne opasnosti za ukrajinske pilote.

r 37m
r 37m

Prema studiji RUSI, Su-27, najbolji presretač ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ne može da se takmiči sa visinom leta, brzinom ili dometom MiG-31. Lovac može da juri brzinom od 2,5 maha na kratke periode i leti na visini od oko 18 kilometara na udaljenosti od preko 700 kilometara.

Stručnjaci RUSI-ja su u izveštaju napisali da „ekstremno velika brzina rakete (R-37M), zajedno sa veoma velikim efektivnim dometom i tragačem dizajniranim za gađanje ciljeva na malim visinama, posebno otežava izbegavanje.

MiG-31K naoružan H-47M2 Kindžalom

Međutim, MiG-31BM nije jedina varijanta ovog lovca presretača koja je devastirala Ukrajince, jer su Rusi takođe koristili MiG-31K naoružan hipersoničnim H-47 Kindžalom. U početku je MiG-31BM bio taj koji je kome je predodređeno da nosi hipersoničnu raketu Kinžal, ali je na kraju izabran MiG-31K.

VKS su nedavno povećali učestalost ispaljivanja hipersoničnih projektila „Kindžal“ na Ukrajinu, posebno od kad je ulovio američki protivraketni odbrambeni sistem „Patriot“ u Kijevu maja ove godine.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Značaj MiG-31 za rusko vazduhoplovstvo je, stoga, samo porasao tokom poslednjih meseci od početka sukoba. Štaviše, Moskva je izgubila samo jedan avion MiG-31BM od početka sukoba, a gubitak se dogodio u incidentu koji nije povezan sa Ukrajinom niti direktnom borbom.

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

1 KOMENTAR

  1. Da povećaju sposobnost aviona 3 puta!?
    … postoji propaganda, ali ovo je vrhunac – kako god, lažu sebe i svoju javnost.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version