NaslovnaNovostiRemek delo ofanzivne taktike 85. brigade Oružanih snaga Rusije zabaležen kamerom drona

Remek delo ofanzivne taktike 85. brigade Oružanih snaga Rusije zabaležen kamerom drona

Oklopna grupa 85. brigade Oružanih snaga Rusije [glavni borbeni tenk T-90 i borbena vozila pešadije BMP-3] sa jurišnom pešadijom, udara na položaje ukrajinskih oružanih snaga u blizini Kleščovke, smer Bahmut, Donbas [Istočna Ukrajina].

Ovo je jedan od najboljih video snimaka kompetentnih i uspešnih akcija vojnih jedinica u frontalnom napadu na utvrđene neprijateljske položaje tokom sukoba u Ukrajini.

U videu možemo pogledati:

  • a. brzo napredovanje oklopne grupe na liniju napada i raspoređivanje u borbenu formaciju;
  • b. sinhronizovani udar artiljerije za podršku;
  • c. gađanje borbenim vozilima u pokretu na neprijateljske položaje;
  • d. kompetentno kretanje oklopne grupe duž inžinjersko-izviđačkog položaja;
  • e. napredujuće trupe pod kamuflažnim dimom;
  • f. rasturanje pešadije;
  • g. povlačenje oklopne grupe, dok je svoju pešadiju u napadu pokrivala vatrom.

Pored ovog snimka ističe se i video najšokantnije tenkovske bitke do sada objavili su ruski izvori sa dva tenka T-90, koji jure u dve odvojene prilike, sami i uništavaju ukrajinske falange. 

Čini se kao klasična abeceda vojne nauke, međutim tako nešto je moguće samo ako neko poseduje obučene, odlučne i vešte borce kao i visok moral.

Proboj

„Proriv ili na srpskom proboj“ je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja. Prema njegovim proizvođačima, najvažnije je da je pogodan za operacije na modernom ratištu.

T-90M
T-90M

Podaci Uralvagonzavoda ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017.

T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. „Proriv“ je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara.

T-90M Proriv unapređena verzija T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
t 90ms sa nakidka kamuflazom

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka.

T-90M će zameniti Armata

Rusija je planirala da proizvede najmanje 500 tenkova serije T-90M Proriv. Tenk je opremljen glatkocevnim topom 2A46M-5 kalibra 125 mm sa 43 metka. Pušten je u rad aprila 2020. godine.

t-14 armata
t-14 armata

Njegove karakteristike postavljaju ga najmanje 10 godina ispred ostalih ruskih konkurenata, kao što su T-80, T-72 ili T-64. Oklop T-90M Proriv bi trebalo da rezultira manjim brojem eksplozija. 

Dizajn i izgled tenka se takođe razlikuju od tradicionalnih ruskih tenkova. Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela T-14 Armata.

BMP-3

BMP-3 je borbeno vozilo pešadije na gusenicama koje je dizajnirala i proizvodi ruska kompanija Kurganmašzavod. Jedan je od najnaprednijih BVP-a na svetu i nalazi se u službi ruske vojske, kao i nekoliko drugih zemalja.

BMP-3 je prvi put predstavljen 1987. godine i karakteriše niz naprednih tehnologija, uključujući niski profil, amfibijske mogućnosti i kupolu naoružanu topom od 100 mm, automatskim topom od 30 mm i mitraljezom 7,62 mm. Vozilo takođe ima niz naprednih senzora i sistema za kontrolu vatre, uključujući laserski daljinomer i termovizijske nišane.

bpm 3
Modernizovani BPM-3

BMP-3 ima tročlanu posadu i može da nosi do sedam potpuno opremljenih vojnika pešadije. Na kopnu ima maksimalnu brzinu od 70 km/h, a u vodi može da plovi brzinom do 10 km/h. Vozilo je teško oklopljeno, sa kompozitno-reaktivnim oklopom koji pruža zaštitu od niza pretnji, uključujući protivtenkovske vođene rakete.

BMP-3 je korišćen u brojnim sukobima širom sveta, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat i rusko-gruzijski rat. Smatra se jednim od najnaprednijih i najsposobnijih borbenih vozila pešadije koji danas postoje.

Novi BMP-3 koje je Rostec isporučio početkom februara već su primećeni u zoni sukoba u Ukrajini. Među glavnim karakteristikama ažuriranog borbenog vozila pešadije su savremeni termovizijski nišan Sodema i dodatni zaštitni kompleti industrijske proizvodnje.

29 KOMENTARA

  1. Predlažem da svi oni koji imaju pametan komentar lepo avionsku kartu i izaberite stranu…
    Svako ko se na ovaj ili onaj način oduševljava ratom treba to i da proba….puno je bolji “ugođaj” nego video igrica …isprobao na “svojoj koži” i zato ovo pišem. A da je ruska “armada” toliko dobra već bi do St. Paulija stigli da se tamo osveže i opuste…
    Poz od iz Bayern

      • Jesu jesu pa su zaspali na lovorikama ,bez amera sigurno nebi bili U Berlinu .A u Evropi da ameri nisu pomogli U ratu protiv nemacke sada bi se pricalo Nemacki a ne Ruski.

        • Čoveče božiji ja npr. Nusam ni na čijoj strani a rat kao i mnogi umni ljudi, smatram neodvojivom prirodom čoveka.ali porediti amerikance i njihov doprinos porazu Neacke sa Ruskim doprinoson je takva besmisao da ne zasluzuje ni komentsr Uostalom to ni amerikanci nidu negirsli sve do pre tridesetak godina kads je pocela revizijs idgorihe. Nego prijatelju knjige iz istorijr u šake pa uci sada kad nisi kad je trebalo.

    • Pa nisu Rusi napali,Kambođu,Vijetnam, već Ukrajinu koju Jevreji Amerike,Britanije i Nemačke vojno potpomažu,pa nerazumem tvoj komentar.Bio neki Džo na reci Misisipi.

  2. Уместо напаћеног Украјинског народа било би боље да само тетовирани неонацисти на челу с оним ‘зеленим антихристом’, алкохоличаром и смркачем ‘коке’ оду у ‘вечна ловишта’
    кад су бандоглави ! Да бандоглави имају крила , неки од њих би већ одавно летели ! Слава напаћеном Украјинском народу , али не и неонацистима !

    • Da je taj napaćeni narod bio malo pametan, ne bi dozvolio da im jedan komičar narkoman koji je prodao dušu zapadu vodi zemlju i dovede do ovog stepena. Kada su hteli izaći iz sovjetskog saveza uslov je bio da ostanu neutrali, zašto im je NATO želja trebala, zašto su čak i nuklearno oružje od Britancima tražili? Pa da se ovo dogodilo Americi, oni bi već obrisali tu zemlju nuklearkama. A bolje i da ne spominjemo 14.000+ poginulih Rusa u istočnim ukrajinskim regijama, nizbogčega. Nacizam je na visokom nivou u Ukrajini, ali verovatno po tvome razmišljanji i to nije problem?
      Zbog čega je Irak bio napadnut i neko odneo preko milion žrtava u toj zemlji? Ako si Srbin, a nisi, onda znaš kako nehumano amerika ratuje. Šta još da ti se objašnjava.

      • Pa nisu Rusi napali,Kambođu,Vijetnam, već Ukrajinu koju Jevreji Amerike,Britanije i Nemačke vojno potpomažu,pa nerazumem tvoj komentar.Bio neki Džo na reci Misisipi.

    • Kada se, kod nas, nekome kaže “slava mu” znači da je umro. To je tekovina komunističke svijesti. Stoga “slava Ukrajini”!

  3. I sve više žalim svog pradedu Milića, preživeo prvi i drugi balkanski rat, albansku golgotu, solunski front… Za šta?

  4. I da. Ludi tamo stvarno ginu, i nema restart. A vi se odusevljavate imaginarnim akcijama. Ukrajinski “fanovi” postavljaju igricu, kako uspešno raketiraju Suhoj. Pa ko će normalan da izvodi luping 200 metara nad zemljom, kad moze sa 200km da pogodi iglu u plastu Sena. Stvarno ste retardi.

  5. Браво за ремек дело офанзивне
    тактике 85. бригаде Оружаних
    снага Русије ! А зашто не браво и
    за Оружане ‘снаге’ Украјине(НАТО)
    и његове вазале ?!

  6. А шта је био циљ акције? Шта би требало да оно мало пешадије уради на терену после повлачења борбених возила? Видимо да док се оклопна возила повлаче, укроартиљерија почиње да дејствује. Ништа не разумем.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave