Naslovna Novosti Dva strateška bombardera Tu-160 patrolirala nad vodama Barencovog mora i Severnog ledenog...

Dva strateška bombardera Tu-160 patrolirala nad vodama Barencovog mora i Severnog ledenog okeana

0
Tu-160M2
Tu-160M2
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 10. avgusta 2023. dva strateška bombardera Tu-160 izvela planirani let iznad neutralnih voda Barencovog mora i Severnog ledenog okeana.

„Let je trajao oko osam sati. Tokom njega, strateške bombardere pratili su borbeni avioni Su-35S iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga“, navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je prenela agencija TASS.

„Let je izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje međunarodnog vazdušnog prostora“, rekao je komandant Daleke avijacije general-potpukovnik Sergej Kobilaš.

Piloti dalekometne avijacije redovno lete iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantskog okeana, Crnog mora, Baltičkog mora i Tihog okeana“, zaključio je Kobilaš.

Misiju patroliranja strateškog bombardera Tu-160 na Arktiku izvršili su avioni iz sastava 121. puka bombardovane avijacije 22. divizije bombardovanja Engels u sastavu Daleke avijacije.

Najverovatnije su dva aviona poletela sa aerodroma Engels u Saratovskoj oblasti i vratila se na njega po završetku misije.

Iz video materijala koji je predstavilo Ministarstvo odbrane Rusije i koji je preuzeo TV Zvezda, proizilazi da su dva aviona koja su učestvovala u misiji Vasilij Rešetnjikov i Nikolaj Kuznjecov.

U planu je flota Tu-160M

Rusija trenutno ima 16 strateških bombardera Tu-160, od ​​kojih je sedam u višoj operacionoj fazi i modernizovani su poslednjih godina, a još devet je u procesu te će tek doći na red kako bi bile podvrgnute remontu i radovima na modernizaciji.

Ruska strana je pokrenula proces dovođenja svih 16 strateških bombardera Tu-160 na verziju Tu-160M, uporedo sa obnavljanjem proizvodnje aviona ovog tipa od nule.

drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud

Prvi ugovor za izgradnju prvih 10 potpuno novih aviona Tu-160M je već u toku. Do kraja ove godine Avijacija dugog dometa (Strateška avijacija) trebalo bi da dobije četiri strateška bombardera Tu-160M, od kojih su dva nova i dva unapređena.

Ruski predstavnici su saopštili da, nakon modernizacije i proizvodnje od nule, neće biti razlike između dve verzije aviona Tu-160M.

Trenutni planovi ruske vojske predviđaju opremanje Strateške avijacije sa najmanje 50 bombardera Tu-160M.

Tu-160M najveći vojni supersonični avion na svetu

Tu-160M je unapređena varijanta Tu-160, koji zajedno sa bombarderima Tu-95MS čini okosnicu avijacije dugog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Ove bombardere VKS koriste za napad na ciljeve duboko u Ukrajini tokom aktuelnog sukoba.

Tu-160M je opremljen savremenim naoružanjem, kompleksom za elektronsko ratovanje, kao i elektronskom opremom u avionu, naglašavaju u Rostecu.

Ažurirani nosači raketa prevazilaze svoje prethodnike po svojim karakteristikama, dobili su novu radio-elektronsku opremu, motore NK-32-02 i druge sisteme, prokomentarisao je ovu činjenicu šef Rosteca Sergej Čemezov.

tu 160m2
tu 160m2

Tu-160 je najveći i najmoćniji supersonični avion sa promenljivom geometrijom krila u istoriji vojne avijacije.

Tu-160M je dizajniran da koristi nuklearno i konvencionalno naoružanje za napad na neprijateljske ciljeve na udaljenim lokacijama. Kao što smo napomenuli, Tu-160M je trenutno najveći vojni supersonični avion.

Jarko beli reflektujući premaz koji pokriva ceo okvir aviona dao je avionu nadimak „Beli labud“. Iako avionu daje uglađen i elegantan izgled, premaz je napravljen da zaštiti posadu u slučaju lansiranja nuklearnog tereta.

Tu-160 je ušao u upotrebu u Sovjetskom Savezu kasnih 1980-ih, a ostao je u proizvodnji do 1995. godine.

Da bi poboljšali sposobnosti VKS za strateške bombardere u vreme rastućih tenzija sa Zapadom i da bi nadoknadili kašnjenja u programu PAK-DA, početo je sa programom Tu-160M 2015 godine.

Kuznjecov NK-32, najveći i najmoćniji motor ikada ugrađen u borbeni avion

U okviru programa nadogradnje, brzo je digitalizovana projektna dokumentacija za Tu-160M, obnovljena je tehnologija vakuumskog zavarivanja delova od titanijuma i nastavljena proizvodnja okvira aviona.

Nadogradnja Tu-160M se odvija u dve faze, prva uključuje uklanjanje nekih zastarelih komponenti, kao što su sistemi za nišanjenje ali i instaliranje novog navigacionog sistema K-042K-1 i autopilota ABSU-200-1. Ovaj model Tu-160M1 je u upotrebi u vazduhoplovstvu od kraja 2014. godine.

tu 160 blackjack
Tu-160 Blackjack

Druga faza Tu-160M2 uključuje unapređene motore NK-32 (nazvane NK-32-02), novi radar Novella NV1.70, kompjuterizovanu „staklenu“ kabinu, najnoviju opremu za komunikaciju i zaštitu od ometanja, kao i savremeno konvencionalno i nuklearno oružje.

Motor Kuznjecov NK-32, prvobitno ugrađen u Tu-160, smatra se najmoćnijim motorom borbenog aviona, koji proizvodi preko 245 kN potiska pri punom naknadnom sagorevanju.

Varijanta bez naknadnog sagorevanja poznata kao NK-32-02 za Tu-160M i NK-65 biće korišćena i u predstojećem ruskom bombarderu, PAK-DA.

NK-65 i varijanta PD-30, sa potiskom od 300 kN predloženi su za upotrebu na nadograđenom teškom nosaču Antonov An-124 Ruslan, najvećoj letelici u vojnoj avijaciji.

Krstareće rakete H-101

Tu-160M je naoružan krstarećim raketama porodice H-101. H-101 je razvijena isključivo za vazdušno lansiranje. Može da nosi je nekoliko tipova bojevih glava, najčešće je to konvencionalna visokoeksplozivna (Rusija ih koristi u Ukrajini) ili nuklearna (H-102) bojeva glava od 250 kt.

kh 101
H-101

H-101 će vremenom potpuno zameniti krstareću raketu H-55. Stelt tehnologija daje raketi prednost kada treba da zaobiđe neprijateljsku vazdušnu odbranu.

Ove rakete mogu da stanu na 12 slotova u avionu. Prema nekim izvorima, za lansiranje prvih borbenih testova ovih raketa u Siriji korišćen je Tu-160 specijalno modifikovan za ovu ulogu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version