Naslovna Novosti Dignuta u vazduh fabrika u blizini Moskve radila na stelt bombarderu koji...

Dignuta u vazduh fabrika u blizini Moskve radila na stelt bombarderu koji će zameniti Tu-95MS i Tu-160?

3
pak da tupoljev
pak da tupoljev
google news

Ukrajinski i poljski mediji, pozivajući se na ruske izvore, preneli su informaciju prema kojoj je Zagorska optičko-mehanička fabrika (ZOMZ) u gradu Sergej Posad (60 km severozapadno od glavnog grada Moskve), koja je dignuta u vazduh 9. avgusta 2023. je od 2019. godine uključen u vojni program razvoja novog strateškog bombardera kodnog naziva „Poslednik“, poznatijeg u stvarnosti kao PAK DA, ali i kao „Proizvod 80“.

Optičko-mehanička fabrika u Zagorsku radila je na istraživačkim programima za novu generaciju radarsko nevidljivih bombardera, javlja ruska agencija Agentstvo, a citira poljska publikacija rmf24.

U sredu ujutru u Podmoskovlju se dogodila snažna eksplozija na teritoriji Zagorskog optičko-mehaničkog kombinata (ZOMZ). Oko 11 časova, u gradu Sergej Posad (60 km severozapadno od glavnog grada Moskve), u Moskovskoj oblasti, dogodila se snažna eksplozija, a na nebu se stvorila velika „pečurka“ dima.

Uzrok incidenta je, prema preliminarnim informacijama, detonacija pirotehničkih predmeta koji se nalaze u skladištima ZOMZ-a. ZOMZ je jedan od vojnih objekata koji godinama snabdeva rusku vojsku opremom.

Vojni analitičari ukrajinskog izdanja Defens ekspres preciziraju da ovo postrojenje ima ugovor za „izvođenje važnog dela istraživačko-razvojnih radova, koji ima rok do 2027. godine, vredan 69 miliona rubalja.

tupolev pak da
tupolev pak da

Ovaj detalj je važan jer ilustruje činjenicu da je, u stvarnosti, projekat pod nazivom PAK DA, pokrenut radi stvaranja zamene za Tu-95MS i Tu-160, dobio rokove za završetak u dužem vremenskom periodu.

Ruska korporacija Tupoljev počela je da projektuje PAK DA još 2009. godine, ali je do 2021. samo jedan element projekta bio potpuno spreman, sedište za katapultiranje posade, a konačni dizajn bombardera tek je završen.

Međutim, ruski mediji navode da je 2020. godine već počela izgradnja prvog prototipa bombardera razvijenog u okviru programa Poslannik, poznatog i kao PAK DA, i da prvi let ove letelice treba da se obavi 2025.

dignuta u vazduh fabrika u blizini moskve radila je na bombarderu koji ce zameniti tu 95ms i tu 160
dignuta u vazduh fabrika u blizini moskve radila je na bombarderu koji ce zameniti tu 95ms i tu 160

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov pokušao je da umanji značaj incidenta. On je takođe negirao da je fabrika uključena u specijalne vojne projekte za rusku vojsku.

„Fabrika se bavi proizvodnjom pirotehničkih materijala“, rekao je guverner, ali zapadni mediji imaju drugačije mišljenje.

Zanimljivo je da su svi ugovori fabrike prestali da se objavljuju odmah nakon početka rata u Ukrajini. Međutim, i dalje su dostupni ranije zaključeni ugovori.

Prema ruskom sajtu za javne nabavke, fabrika u Zagorsku je godinama nastavila da isporučuje optičke sisteme i opremu ruskoj vojsci i bila je uključena u razvoj stelt bombardera sledeće generacije već 2019.

tu pak da
tu pak da

Ugovorom je predviđeno da će rad nadzirati vojne kancelarije Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koje su odgovorne za kontrolu kvaliteta i prijem proizvoda.

„Poslannik ili PAK-DA” – kako se zove letelica nove generacije – je bombarder dugog dometa opremljen stelt tehnologijom – koja smanjuje mogućnost otkrivanja radarskim sistemima.

„Tupoljev radi na ovom projektu od 2009. Bombarder će moći da nosi postojeće i buduće strateške krstareće rakete, precizne bombe, hipersonično oružje i biće opremljen najsavremenijim sistemima za elektronsko ratovanje.

Ruski mediji objavili su da će moći da pređe linije fronta protivvazdušne odbrane NATO-a, a da ne bude otkrivena.

Zamenik ruskog ministra odbrane je 2019. godine najavio da će izaslanik stupiti u službu 2027. i da bi mogao da zameni celu liniju vojnih aviona dugog dometa (Tu-22, Tu-95 i Tu-160) sa velikim arsenalom visoke preciznosti oružje, uključujući hipersonične rakete.

Fabrika u Sergej Posadu (Zagorsk u vreme SSSR) je jedna od najstarijih optičkih kompanija u Rusiji. Među njegovim klijentima su i ruske službe bezbednosti. Između ostalog, proizvodi vojnu opremu, uključujući optičke nišanske sisteme za tenkove.

3 KOMENTARA

  1. U principu konstrukcioni biroi aviona kao, i mjesta gdje se sklapaju i gdje se na njima vrse eksperimenti, nemaju u sebi eksploziva. Ovdje se vidi da se radi o eksploziji velikog skladista (ili vec sto li je) eksplozivnog materijala. Ako se radi o onome kako ga zapadni mediji nazivaju, o konstrukcionom birou, a on smjesten na buretu baruta, onda se radi o neoprostivoj gresci i krajnjem amaterizmu ruskih vlasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version