NaslovnaNovostiUkrajina tvrdi da je oborila najnoviji ruski dron; najsavremeniju verziju Elerona

Ukrajina tvrdi da je oborila najnoviji ruski dron; najsavremeniju verziju Elerona

Ukrajinci su uspeli da se dokopaju retkosti: reč je o ruskom dronu T-16 kojim su uspeli da preuzmu kontrolu. Dron je sleteo i završio netaknut u rukama ukrajinske vojske.

Akciju je izvela Državna granična služba Ukrajine, koja je uspela da preuzme kontrolu nad ruskim bespilotnim letelicama. Prema pisanju ukrajinske publikacije Militarnyi, dron je uhvaćen u oblasti Harkova.

Prema citiranom izvoru, vojnici iz 15. graničnog odreda su koristili sistem protiv bespilotnih letelica da uspešno prizemlje bespilotnu letelicu. Najverovatnije je reč o sistemu sa važnom komponentom elektronskog ratovanja.

Bespilotna letelica T-16 je jedan od najnovijih razvoja porodice dronova Eleron. Bespilotne letelice razvija proizvođač Enics. Kompanija je tokom vremena razvila desetine dronova raznih tipova za vojsku, kao i simulatore i druge vazduhoplovne proizvode.

O T-16 nema mnogo informacija. Do sada su Rusi držali u „tajni“ karakteristike drona.

Šta znamo o T-16 dronu u porodici Eleron

T-16 je razvijen pre nekoliko godina. Bespilotne letelice se koriste u misijama izviđanja i osmatranja, a takođe mogu da se koordiniraju sa artiljerijom kako bi artiljerijski udari bili efikasniji. T-16 ima sposobnost da radi u svim vremenskim uslovima.

Jednostavan za korišćenje i rukovanje, Eleron dronovi nisu konstruisani da nose oružje i municiju, nego da vrše osmatranje iz vazduha u urbanim i ratom zahvaćenim zonama na dnevnoj svetlosti i po mraku. Danas ruska vojska i policija koriste sve varijacije dronova iz porodice „Eleron“.

I pored toga što nisu poznati nikakvi precizni tehnički podaci, poznato je da može da nosi teret do 6 kilograma i da mu je uzletna težina 20 kilograma.

Tokom testova, T-16 je uspeo da postigne brzinu od oko 65 km/h i da pređe 150 kilometara. Navedeni izvor ističe da ne znamo koliko se konačna verzija drona razlikuje od prototipa koji je učestvovao u testovima. Sigurno će sada odbrambene snage Ukrajine shvatiti tehničke specifikacije T-16.

Rusija je godinama potpuno zanemarivala dronove, kako vazdušne, tako i pomorske. Ovo se pokazalo kao veliki problem, posebno kod kamikaza dronova.

Rusi su u međuveremenu požurili da nadoknade propušteno i sada imaju široku lepezu dronova svih namena, od kojih se najviše ističu kamikaza lutajuća municija Lancet ali i Geran-2 kao dalji razvoj iranoskog Shahed-136.

005 geranj 2
Geranj-2

Nedavno su mediji u Rusiji objavili da je ovaj problem rešen. Kako navode Rusi, počela je proizvodnja dronova kamikaza Gastello, koji su nastali na osnovu iskustava stečenih kao rezultat upotrebe dronova tokom borbi u Ukrajini, a industrija obećava 5.000 takvih bespilotnih letelica mesečno.

Dronovi ovog tipa razvijeni su uzimajući u obzir preporuke operatera bespilotnih letelica, koji učestvuju u „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Stoga je, tvrdi ruski izvor, akcenat stavljen upravo na one karakteristike koje su nedostajale bespilotnim letelicama na frontu. „Tako će novi dronovi moći da lete i noću. Dronovi rade zasnovani na tehnologiji First Person VieW (FPV). Njihovi operateri vide sliku sa kamere pomoću monitora, video slušalica ili naočara.”

5 KOMENTARA

  1. Јесте, јесте – истина је ! ‘Читали’ смо и
    ми о томе у “Јеж”-ум!

  2. ‘Причу’ знамо напамет, свима ћемо то понављати , али зашто не измисле нешто уверљивије ?!

  3. Сад им верујемо , али ће други пут морати измислити нешто уверљивије!

  4. Ko moze poverovati u nacisticke lazi,videli smo od samog pocetka specijalne operacije koliko je lazi i propaganda. A vidimo i da svaki dan gomila ukropske tehnike polomnjene i predaja ukropskih vojnika

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave