NaslovnaNovosti5.000 najnovijih bespilotnih letelica Gastello mesečno - Rusija povećava proizvodnju FPV dronova

5.000 najnovijih bespilotnih letelica Gastello mesečno – Rusija povećava proizvodnju FPV dronova

Značaj bespilotnih letelica u savremenom ratovanju teško se može preceniti, što je pokazalo aktuelni sukob Oružanih snaga RF sa režimom u Kijevu. Sada je Rusija počela proizvodnju novog drona kamikaze Gastello.

U najnovijoj vesti agencije RIA Novosti, obavestili su da se u Rusiji proizvode dronovi kamikaze Gastello, koji su nastali na osnovu iskustava stečenih kao rezultat upotrebe dronova tokom bitaka u Ukrajini.

Dronovi ovog tipa razvijeni su uzimajući u obzir preporuke operatera bespilotnih letelica, koji učestvuju u „specijalnoj vojnoj operaciji“. Stoga je, tvrdi ruski izvor, akcenat stavljen upravo na one karakteristike koje su nedostajale bespilotnim letelicama na frontu.

„Tako će novi dronovi moći da lete i noću. Dronovi rade zasnovani na tehnologiji First Person View (FPV). Njihovi operateri vide sliku sa video kamere pomoću monitora, video slušalica ili video naočara.”

Ruska strana je takođe saopštila da namerava da svakog meseca proizvodi najmanje 5.000 FPV dronova za kojima je „na frontu velika potražnja“.

Oko 30% komponenti koje se danas koriste dolazi sa ruskog domaćeg tržišta

Navodi se da je oko 30% komponenti koje se trenutno koriste dolazi sa domaćeg tržišta, kao što su karbonski okviri i karoserije, koji su ruski, ali se navodi da u bliskoj budućnosti proizvođači planiraju da povećaju procenat ruskih komponenti na 95%, kako bi se smanjila zavisnost od drugih država koje sada isporučuju komponente za bespilotne letelice.

Novi dronovi su nazvani Gastello u čast slavnog pilota i heroja Sovjetskog Saveza, Nikolaja Gastella. U prvim danima ruskog učešća u Drugom svetskom ratu, posada aviona DB-3F (IL-4) pod njegovom komandom izvršila je nalet, tokom kojeg je trebalo da udari na gomilu nemačke opreme.

Nacisti su oborili avion, usled čega se zapalio, a Gastelo je napravio “vatreni ovan” – poslao je letelicu u kolonu neprijatelja. Cela posada je poginula a nemačka tehnika uništena.

Trenutno Rusi intenzivno koriste dronove kamikaze Geran-2/Shahed-136 za napad na veće i značanije ciljeve dok se za manje koristi lutajuća municija Lancet. Uspeh ova najčešće korišćena dva različita drona je i dokumentovan u hiljadama snimaka preciznih pogodaka.

ruski vojnik operater drona
ruski vojnik operater drona

Bespilotne letelice-kamikaze se koriste ne samo za udar na vojnu opremu, već i na infrastrukturu Ukrajine. Bespilotne letelice Kamikaze je Rusija u velikoj meri koristila prošle godine kada je uoči zime pogodila energetske tačke u Ukrajini, ali i nedavno u napadima na ušću Dunava, kada su Rusi pogodili ukrajinske luke i skladišta u lukama Ismail i Reni.

FPV dron „Upir“

Ubrzanom razvoju dronova u Rusiji svedoči i još jedan novi model koga očekuje masovna proizvodnja.

Ruski FPV dron Upir (Упырь), razvijen u jednom od preduzeća u Sverdlovskoj oblasti, uspešno je testiran u zoni sukoba u Ukrajini. Prenela je agencija TASS koja je razgovarala sa predstavnikom preduzeća, u maju mesecu.

upir
upir

Prema njegovim rečima, bespilotna letelica FPV, koja je dobila rečito ime „Upir“, dizajnirana je za napade u dubinu fronta, uključujući i sprečavanje snabdevanja municijom i uništavanje oklopnih vozila na zatvorenim pozicijama.

Glavni zadatak našeg razvoja je da udarimo neprijatelja na taktičkoj dubini kako bismo izolovali zonu borbe. Odnosno, želimo da blokiramo uslovni kvadrat od mogućnosti transporta municije, ljudstva i opreme kako bi borbu za neprijatelja učinili što težom i nepodnošljivijom. 

Druga prioritetna meta su tenkovi koji dejstvuju po nama sa zatvorenih vatrenih položaja, a koji se kriju od naših ATGM posada iza pregiba terena, dron će uspeti da pronađe takav cilj i pogodi ga zaronom sa visine, kaže predstavnik proizvođača.

Takođe je napomenuo da je prva serija, koja je delimično napravljena pomoću 3D štampača, testirana u zoni borbe.

ruski fpv dron upir zavrsio testove u zoni sukoba
ruski fpv dron upir zavrsio testove u zoni sukoba

Već je poznato da Upir može da nosi RPG-7 granate, kao što su ručne protivtenkovske granate PG-7VL, RKG-3M, kao i visokoeksplozivna fragmentaciona punjenja koja je vojska napravila direktno na frontu od epoksidnog lepka i frakcija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave