NaslovnaNovostiUkrajina dobila prvi F-16, ali simulator; Zelenski lično oborio ruski bombarder Tu-95

Ukrajina dobila prvi F-16, ali simulator; Zelenski lično oborio ruski bombarder Tu-95

Ukrajinska vojska je u poslednjih godinu dana izrazila nebrojano puta želju da dobije lovce F-16, koje smatra kritičnom komponentom za kontraofanizvu, u kojoj doživljava potpuni debakl.

Međutim, zbog trenutnih ograničenja, Češka je umesto toga Ukrajini obezbedila simulatore letenja. Ovu informaciju je izneo zvanični portparol kabineta ukrajinskog predsednika, koji je detaljno izneo u čemu se sastoji transfer ove opreme osoblju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Kao što smo mogli da vidimo poslednjih meseci, zapadne države ne žure da prebace avione F-16 u Ukrajinu. Prema poslednjim podacima, Kijev će avione primiti tek nakon što se ukrajinski piloti obuče da upravljaju njima, ai sa time se odavno zakasnilo.

Sve ovo veoma smeta prilično autoritativnom rukovodstvu u Kijevu prema ostatku “zapada”, osim naravno SAD. U tom kontekstu, Češka je obezbedila prvi simulator F-16 Vazduhoplovnim snagama Ukrajine.

Ukrajina 6. avgusta obeležava Dan vojnog vazduhoplovstva. U ovom događaju je učestvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se čak popeo u kokpit aviona Su-24. Ali glavni trenutak ove proslave bio je prenos od strane Češke Republike simulatora za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje američkim borbenim avionom F-16.

Kako je saopštila kijevska pres služba, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je lično testirao simulator i čak uspeo da pogodi metu – u virtuelnom okruženju – koji je predstavljao ruski strateški bombarder Tu-95.

zelenski pozira iz kokpita
zelenski pozira iz kokpita

Iako konkretni detalji o tipu simulatora leta koje je Češka Republika obezbedila Ukrajini nisu obelodanjeni, vredi napomenuti da Češka ima jaku reputaciju zbog svoje tradicije u tehnologiji simulatora letenja.

Zapravo, češka odbrambena industrija je prepoznata po tome što neprestano modernizuje i usavršava ove sisteme.

Početkom juna, češka kompanija Vrgineers, lider u obezbeđivanju sistema za obuku pilota, donirala je ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu rekonfigurabilni simulator. Ovo je simulator koji su kijevske vlasti zvanično predstavile na Dan vojnog vazduhoplovstva

Na osnovu rezultata istraživanja upotrebe VR i simulatora u obuci pilota, Vrgineers veruje da njihove tehnologije mogu da ubrzaju i unaprede obuku pilota borbenih aviona i helikoptera, uz smanjenje troškova povezanih sa prelaskom sa istočnih na moderne platforme.

Moramo istaći da PR kompanije Vrgineers za ovaj performans sa Zelenskim definitivno zaslužuje naše poštovanje.

Simulatori za obuku Vrgineers razvijeni su u bliskoj saradnji sa SAD. Vazduhoplovstvo i SAD Mornarica, kao deo programa istraživanja inovacija u malom biznisu (SBIR) za ubrzanje obuke pilota.

2 KOMENTARA

  1. Ovo je prevazislo burlesku,hiljade ljudi gine svakog dana a on obara avione u simulatoru?????Ukrajinci mora da su najgluplji narod na svetu…..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave