NaslovnaNovostiObuka ukrajinskih pilota na lovcima F-16 kasni: SAD nisu odobrile prenos simulatora,...

Obuka ukrajinskih pilota na lovcima F-16 kasni: SAD nisu odobrile prenos simulatora, niti ih EU zemlje traže

SAD još ne mogu da odobre prenos specifične opreme za upravljanje F-16, uključujući simulatore letenja i priručnike za obuku. Američka administracija još nije dobila od svojih evropskih partnera konačni plan obuke ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 i stoga ne može da sertifikuje prenos neophodne opreme, rekao je CNN, pozivajući se na nekoliko zvaničnika.

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su za CNN prikriveno da SAD još uvek odlučuju da li da pošalju američke pilote da obučavaju Ukrajince. Odluka neće biti doneta dok se ne odobri konačni plan obuke.

Istovremeno, predstavnik danskog Ministarstva odbrane dostavio je televiziji preliminarni plan za obuku Ukrajinaca. Sadrži informacije da će se obuka pilota i zemaljskog osoblja odvijati tokom šest meseci na nekoliko lokacija, uključujući dansku vazduhoplovnu bazu Skridstrup.

U dokumentu se takođe navodi da je takozvana „avijaciona koalicija“ pristala da obezbedi „lingvističke stručnjake, pilote, tehničko osoblje, instruktore, avione ili sredstva po potrebi“ za obuku ukrajinskih pilota.

Šta podrazumeva program ubrzane operativne obuke F-16?

Ostaje neizvesno koje će zemlje doprineti avionima F-16 za obuku, ali i za darivanje Ukrajine nakon završetka programa obuke. Za transfer aviona u Ukrajinu potrebno je posebno odobrenje SAD.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Raspored programa obuke za ukrajinske pilote bio bi ubrzan, različit od standardnog rasporeda za pilote iz SAD. Vazduhoplovstvo, izostavljanjem određenih misija i zadataka, kao što su dopunjavanje goriva u vazduhu i procedure instrumentalnog sletanja, koji nisu od suštinskog značaja za ukrajinske pilote na bojnom polju.

Još jedan veliki izazov koji ukrajinski piloti moraju da prevaziđu je sticanje znanja engleskog jezika. U memorandumu je naglašeno da je poznavanje engleskog jezika ukrajinskih pilota razlog za zabrinutost i da će dodatna jezička obuka biti neophodna za većinu pilota.

Prema CNN-u, situacija sada izgleda kao da SAD i Evropljani nisu u stanju da reše birokratski sukob koji zahteva međusobno isključivu proceduru. Konkretno, da bi evropske zemlje odobrile programe obuke pilota, potrebna im je američka sertifikacija materijala za obuku, i da bi SAD sertifikovale materijale za obuku, potreban im je program obuke koji su odobrili Evropljani.

Podsećamo da bi, prema Beloj kući, Ukrajina mogla da dobije F-16 ove godine. Međutim, SAD veruju da to neće dramatično promeniti situaciju na bojnom polju.

Sa druge strane, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Ukrajina dobiti F-16 najkasnije 2024. godine, ali kako stvari odmiču, to i dalje zvuči kao optimističan scenario.

grčki f 16
grčki f 16

Čak je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Kuleba izjavio je da je „jedna od zemalja” obećala Ukrajini da će prošlog meseca početi obuku Ukrajinaca na borbenim avionima F-16, ali se zbog greške u proračunu to nije dogodilo.

„Obuka nije počela u junu. To znači da program počinje da se menja… Sada radimo sa svim uključenim stranama, sa svim zemljama koje učestvuju u ‘aviacionoj koaliciji’, da ubrzamo ovaj proces što je više moguće“, rekao je ukrajinski zvaničnik.

SAD i dalje nerado odobravaju slanje aviona u Ukrajinu, dok pojedine evropske zemlje žure da se reše F-16

Nedavne izjave jednog od najviših generala Vašingtona ukazuju na to da Pentagon i Bajdenova administracija i dalje sumnjaju u snabdevanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva avionima Lockheed Martin F-16.

„Uslovi trenutno za angažovanje F-16… verovatno nisu idealni“, rekao je 13. jula general-potpukovnik Daglas Sims, direktor operacija Združenog generalštaba Pentagona, prenosi sajt FlightGlobal.

zelenski bajden i f 16 ilustracija
zelenski bajden i f 16 ilustracija

Simsov komentar došao je iste nedelje kada i samit NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji, tokom kojeg se takozvana koalicija 11 evropskih zemalja udružila oko cilja da Ukrajini obezbedi F-16.

General sa tri zvezdice je dodao da, na osnovu procena Pentagona, Rusija svojim sistemima naoružanja može da presretne F-16 u Ukrajini, o čemu smo već pisali.

Nedavno se nekoliko poslanika Evropskog parlamenta pridružilo pozivu da se Ukrajini što pre prebace borbeni avioni F-16, na kojima bi ukrajinski piloti počeli obuku.

IzvorCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave