NaslovnaNovostiEvolucija ukrajinske kontraofanzive; Američki zvaničnik: Ovo je najteži trenutak rata

Evolucija ukrajinske kontraofanzive; Američki zvaničnik: Ovo je najteži trenutak rata

Ukrajinci zarobljeni na jugozapadu - Rusi zauzeli pet naselja, sedam utvrđenja i devet osmatračnica

Dva meseca nakon što je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih trupa, zapadni zvaničnici nazivaju sve “tmurnim” izveštaje o sposobnosti ukrajinskih trupa da povrate značajnu teritoriju, izvestio je u utorak čak i CNN, pozivajući se na četiri američka i zapadna zvaničnika koji znaju o ovom pitanju. kontraofanzive.

„Ostaje da se vidi da li ima šanse za napredak u narednim nedeljama. Međutim, mislim da je definitivno malo verovatno da će oni (Ukrajinci) postići napredak koji će promeniti ravnotežu ovog sukoba“, predvideo je jedan zapadni zvaničnik.

„Naše informacije su mračne. Podsećaju nas na poteškoće sa kojima se suočavaju“, rekao je demokratski kongresmen Majk Kvigli, koji je nedavno posetio američke oficire koji obučavaju ukrajinske vojnike u Evropi. „Ovo je najteži trenutak rata“, rezimira američki zvaničnik.

Glavni izazov za ukrajinske oružane snage je teškoća probijanja višeslojnih odbrambenih linija ruskih trupa u južnoj i istočnoj Ukrajini, gde je ruska vojska postavila desetine hiljada mina i izgradila ogromnu mrežu rovova. Ukrajinske trupe su tamo pretrpele velike gubitke, što je navelo ukrajinske komandante da povuku neke jedinice radi pregrupisavanja i smanjenja gubitaka.

„Rusi imaju nekoliko odbrambenih linija, a oni (ukrajinske trupe) nisu uspeli ni da prođu prvu liniju“, kaže zapadni diplomata.

Sjedinjene Države priznaju teškoće sa kojima se suočavaju ukrajinske trupe

„Čak i ako će nastaviti da se bore u narednih nekoliko nedelja, ako nisu uspeli da napreduju više tokom ovih poslednjih 7-8 nedelja, kakve su šanse da sada uspeju odjednom, sa više iscrpljenih snaga? Pošto su uslovi veoma teški“, navodi isti diplomata.

Ukrajinske trupe su imale samo oko dva meseca da budu obučene u upotrebi tenkova i druge nove zapadne vojne opreme. U ovim uslovima, njihovo sporo napredovanje je istaklo teškoće borbe u kombinovanim mehanizovanim jedinicama.

Visoki američki zvaničnik kaže da Sjedinjene Države prepoznaju poteškoće sa kojima se suočavaju ukrajinske trupe, ali se i dalje nada da će na kraju moći da ostvare napredak

bitke u blizini bahmuta nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na zapad i jug
bitke u blizini bahmuta

„Svi priznajemo da (ukrajinska kontraofanziva) ide teže i sporije nego što bismo želeli – uključujući i Ukrajince – ali i dalje verujemo da ima vremena i prostora da oni mogu da napreduju“, dodaje citirani zvaničnik.

Međutim drugi zvaničnici ističu da približavanje jeseni, kada bi vremenske prilike i uslovi za borbe mogli da se pogoršaju, daje ukrajinskim trupama ograničen vremenski okvir za napredovanje.

Ove poslednje ocene se radikalno razlikuju od optimizma na početku ukrajinske kontraofanzive.

Zvaničnici koje je intervjuisao Si-En-En kažu da su očekivanja tada bila „nerealna“, a sada doprinose pritisku koji neki na Zapadu vrše na Ukrajinu da započne mirovne pregovore, koji bi uključivali mogućnost teritorijalnih ustupaka Rusiji.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin “čeka. On može da žrtvuje ljude da bi dobio vreme”, zaključuje Majk Kvigli.

Ruska 6. armija napreduje 11 km – probija ukrajinsku odbranu

Slika slamanja i kolapsa ukrajinskih odbrambenih linija dolazi sa osovine Kupjansk-Svatovo, a Britanci priznaju rusko napredovanje.

Snage ruske 6. armije napredovale su 11 km duž fronta i 3 km duboko u ukrajinsku odbranu, zauzevši pet naselja, sedam utvrđenja i devet osmatračnica.

Ukrajinci se povlače napuštajući severoistočni region Harkova, prenosi i Gardijan. Postepeno se ukrajinske snage približavaju prema jugozapadu i velikim naseljima Kupjansk i Liman

Ruske trupe su za kratko vreme uspele da povećaju oblast kontrole na 30 kvadratnih kilometara, u pojasu koji se proteže od zapadne obale reke Žerebec do zapadno od puta Svatovo-Kupjansk.

To je bio i razlog da je ukrajinska armija bila prinuđena da pošalje rezerve sa južnog i istočnog fronta na sever.

Ruske jedinice napredovale su 11 km duž fronta u pravcu Kupjanska, kao i 3 km duboko u odbranu ukrajinske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema ažuriranju ruskog Ministarstva inostranih poslova: „Oružane snage Ruske Federacije napredovale su 11 km u pravcu Kupjanska, postepeno potiskuju ukrajinske formacije na jugozapad do Kupjanska.

U pravcu Svatova, ukrajinska armija je postepeno prinuđena da se povuče sa odbrambenih linija. Oružane snage Ukrajine su pod stalnim pritiskom ruske strane, što ih primorava da postavljaju nove brigade.

Prema rečima ruskog novinara i analitičara Jurija Podoljake, borbe velikih razmera dolaze u rejon Kremina (Kremennaja).

Ofanzivne operacije ruske 6. armije duboko u ukrajinskoj odbrani kod Olšana

Izvodeći ofanzivne operacije u pravcu Kupjanska, snage 6. kombinovane armije Oružanih snaga Rusije napredovale su duboko u ukrajinsku odbranu kod Olšana. Ruske jurišne jedinice bile su podržane artiljerijskom vatrom, tenkovima i vojnom avijacijom.

Ovo je saopštio pukovnik Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapadni“ Oružanih snaga Rusije. Prema njegovim rečima, ruske jedinice uspele su da zauzmu sedam uporišta i devet osmatračnica ukrajinske armije.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine izgubile su približno jednu četu ljudstva 14. mehanizovane brigade.

Prema ruskom izveštaju:

„Jurišne grupe 6. kombinovane armije uz podršku tenkova, artiljerije i vatre vojne avijacije napredovale su duboko u odbranu ukrajinske armije u rejonu naselja Olšani i zauzele sedam utvrđenja, devet osmatračnica i uništile. pešadijska četa.

Ukrajinska vojska je četiri puta pokušala da izvrši kontranapad na ruske položaje, ali je naišla na snažan otpor. Osim toga, u vatri ruskih trupa je eliminisan vod Oružanih snaga Ukrajine, kao i oklopni transporter „Spartan” koji je stigao iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Zarobljena su dva ukrajinska vojnika koja su učestvovala u kontranapadu. Snage 25. odvojene vazdušno-desantne brigade izvršile su još tri pokušaja napada u rejonu naselja Novoselovskoe.

Ruske snage su tokom dana uništile dve protivničke artiljerijske posade, gađane su samohodne topove uz pomoć bespilotne letelice Lancet“, rekao je ruski pukovnik.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad pet naselja u Harkovskoj oblasti

Poslednjih dana pod kontrolom ruske armije bilo je 5 naselja u oblasti Harkova.

Ovo je izjavio šef vojno-političke administracije regiona Vitalij Gadčev u emisiji Prvog kanala. Takođe je pomenuo:

„Granatiranje je pojačano i neće prestati ni na minut. Granate, uglavnom stranog tipa, bombarduju naša sela. Kasetna municija se koristi kontinuirano. Ruske snage guraju svoje položaje i potiskuju duboko u oblast Harkova.”

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, ruska vojska je zauzela povoljnije položaje u oblasti naselja Olšana.

Generalno, linija fronta je napredovala nekoliko kilometara u rusku korist. Do danas su čak i ona naselja koja smo smatrali sivom zonom došla pod punu kontrolu naše vojske. Pomaka ima, ali je situacija i dalje teška.

Vojno-civilna administracija nastavlja svoj rad, uprkos svim naporima ukrajinskih nacista da to spreče. Verujemo u našu decu i u našu pobedu“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave