NaslovnaNovostiRakete od F-35 za Ukrajinu? Kijev dobija smrtonosnu raketu stelt lovca, modifikovanu...

Rakete od F-35 za Ukrajinu? Kijev dobija smrtonosnu raketu stelt lovca, modifikovanu za udar sa zemlje

S obzirom da je rat u Ukrajini već hvaljen kao laboratorija inovacija i vojnog razvoja, primećen je potpuno novi PVO sistem, PVO AIM-132 ASRAAM (napredna raketa vazduh-vazduh kratkog dometa) napravljen od strane MBDA.

Međutim, postoji začkoljica: AIM-132 je veoma moćna raketa vazduh-vazduh modifikovana za lansiranje sa zemlje.

Proukrajinski tviteraši koji nose ime ‘Ukraine Weapons Tracker’ objavili su na društvenoj mreži X, rekavši: „Više plodova britanske pomoći ukrajinskoj vojsci – protivvazdušne rakete MBDA ASRAAM IR postavljene na kamion Supacat HMT da bi obezbedile mobilna protivvazdušna odbrambena platforma. Kada je ispaljen iz aviona, ASRAAM može da pogodi mete udaljene nešto većoj od 25 km.

Prema slikama koje su se pojavile na društvenim mrežama i kojima su pristupili mediji, viđena je šasija kamiona za sve terence 6×6 Supacat sa lanserom sa dvostrukom šinom za par ASRAAM-ova montiranih na zadnjem kraju. To je britanska platforma za mobilnost na svim terenima poslata u Ukrajinu.

Takođe se čini da postoji senzorska kupola postavljena na stub blizu kabine, potencijalno teleskopska da bi je podigla visoko iznad kamiona. Vojni stručnjaci su primetili da bi to mogla biti kupola sa senzorom za ciljanje cilja sa elektro-optičkim i infracrvenim mogućnostima. Neki kažu da bi mogao imati i radar kratkog dometa.

Na osnovu komentara nepoznatog ukrajinskog potpukovnika koji radi u komandi protivvazdušne odbrane Kijeva, The Times je izvestio da je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva poslalo nekoliko kamiona Supacat koje su prepravili britanski inženjeri da ispaljuju ASRAAM.

Prema izveštaju, ovi sistemi su „prvenstveno raspoređeni da presreću rojeve ruskih bespilotnih letelica Šahed koje je isporučio Iran, ali neki od sistema takođe podržavaju kontraofanzivu Ukrajine“.

Iako oruzjeonline.com nije mogao iz drugih izvora da potvrdi ove tvrdnje, Ujedinjeno Kraljevstvo je konstantno isporučivalo vojnu opremu Ukrajini i komandovalo njihovim trupama da se inoviraju i prilagode novijoj tehnologiji.

supacat hmt sa asraam
supacat hmt sa asraam

Rat koji je u toku takođe je doveo do toga da Kijev integriše različite klase oružja kako bi pokušao da se suprotstavi Rusiji i kako bi borbe učinile makar prividno ravnopravnim.

Tajms je tvrdio da su ovi sistemi prvenstveno bili raspoređeni da presretnu rojeve ruskih bespilotnih letelica Šahed koje je isporučio Iran, ali neki od sistema takođe podržavaju protivofanzivu Ukrajine. To znači da su ove improvizovane mobilne jedinice protivvazdušne odbrane raspoređene na prvim linijama fronta.

Iako su precizne sposobnosti ovog jedinstvenog sistema i njegova uloga za sada i dalje nejasna, stručnjaci su ga proverili da bi to mogao biti koristan razvoj s obzirom na to da su se ruski raketni napadi samo intenzivirali nakon ukrajinske kontraofanzive.

Kijev je molio svoje sponzore iz NATO-a za veće sposobnosti protivvazdušne odbrane kako bi bio u korak sa raketama, dronovima i drugim pretnjama koji izazivaju pustoš na sofisticiranoj zapadnoj opremi raspoređenoj na liniji fronta.

Šta radi ovaj modifikovani sistem?

Od 1988. godine, vazdušno-desantne i vazdušno-mobilne snage britanske vojske koriste ovo kompaktno vozilo sa 6 točkova. Supacat može da pređe preko neravnog terena dok prevozi do osam vojnika (plus dve posade), tipičnu NATO paletu ili druge zalihe jer je amfibija i ima nizak pritisak na tlo.

Velika mobilnost Supacat-a može da brani nepokretne objekte i deluje blizu linija fronta. Ovo mu omogućava da pokrene brze napade duž linija fronta gde ruske snage neprestano lete svojim Ka-52 Aligatorima koji ispaljuju ATGM, te desetkuju zapadnu opremu oružanih snaga Ukrajine.

ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K

Sada dolazimo do ASRAAM koji je montiran na Supacat. Napredna raketa vazduh-vazduh kratkog dometa (ASRAAM), proizvedena u MBDA u Velikoj Britaniji, koja se u SAD zove AIM-132, je raketa vazduh-vazduh sa infracrvenim navođenjem, namenjena za borbu iz blizine.

U 2017. godini, ASRAAM-ovi su ispaljeni iz lovaca F-35 u mornaričkoj vazduhoplovnoj bazi Patukent River i bazi Edvards u SAD. Ovo je predstavljalo prvi put da je projektil koji je dizajnirala Britanija ispaljen iz aviona F-35 i prvi put da je neka raketa, osim američkih, ispaljena iz ovog lovca.

Kada je montirana na avion, pilot može da ispali ASRAAM i da se okrene pre nego što se neprijateljski avion dovoljno približi da cilja. Leti brzinom navodno većom od 3 maha na rastojanjima većim od 25 kilometara. Pored toga, i dalje ima odličnu manevarsku sposobnost, zahvaljujući tehnologiji podizanja i kontroli repa.

Visoko manevarski projektil vazduh-vazduh koji traži toplotu, ASRAAM putuje velikom brzinom i predstavlja raketu sistema „ispali i zaboravi“. Dizajniran je sa ciljom da otkrije i lansira ciljeve na daleko većim dometima kako bi oborio protivnika pre nego što se približi dovoljno da može da ispali svoju municiju.

ASRAAM ima mnogo sličnosti sa AIM-9X Sidewinder. Međutim, radi nešto drugačije, a pogotovo kada se montira na šasiju kamiona umesto na stub aviona.

Iako druge platforme verovatno daju koordinate ciljanja, trenutno je nepoznato koje vrste senzora, osim EO/IR kupole prikazane na kamionu, mogu da se koriste za otkrivanje i pronalaženje ciljeva.

ASRAAM se takođe može koristiti u režimu obeleživanja mete nakon lansiranja (LOAL), koji omogućava prenos informacija o ciljanju do rakete preko linka za prenos podataka nakon što ona napusti šinu. Primećeno je da ovo može biti od suštinskog značaja za rad sa ovim specifično skrojenim sistemom.

asraam
asraam

Uprkos tome što su detalji o ovom novom britanskom sistemu u Ukrajini oskudni, on je pozdravljen kao dobrodošao dodatak ukrajinskoj vojsci s obzirom na to da kijevske snage mogu da rade sa svim mogućnostima SHORAD-a koje mogu da steknu dok se kontraofanziva nastavlja.

Nedostatak zaliha municije kao i raketa takođe preti da poremeti već katastrofalnu dugonajavljivanu ukrajinsku kontraofanzivu.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave