NaslovnaNovostiBelgija odbila da preuzme prva dva proizvedena F-35 s obrazloženjem da nisu...

Belgija odbila da preuzme prva dva proizvedena F-35 s obrazloženjem da nisu Blok 4

Montaža prva dva F-35A za Kraljevsko belgijsko vazduhoplovstvo počela je u fabrici Lockheed Martina u Fort Vortu. Prema uslovima ugovora za nabavku 34 aviona F-35A, prva dva aviona moraju biti gotova i prebačena do kraja 2023. godine.

Napominje se da je kupoprodajnim ugovorom precizirano da će avion biti isporučen u najsavremenijoj dostupnoj verziji. Trenutno je najnovija modifikacija Block 4 verzija, sa kojom bi F-35A trebalo da dobije mnoge nove karakteristike.

blok 4 f 35
blok 4 f 35

Ova modifikacija uključuje novi integrisani procesor TR-3 sa većom procesorskom snagom, panoramski ekran u kokpitu, poboljšanu memorijsku jedinicu, novi radar, sistem za elektronsko ratovanje, mogućnost korišćenja modernog oružja i druga poboljšanja.

Prema najavi kompanije Lockheed Martin, ove nadogradnje će učiniti da stelt avioni budu otporniji na moderne kopnene i vazdušne pretnje u ofanzivnim i odbrambenim misijama. Trenutno se radi na daljoj integraciji i sertifikaciji TR-3 procesora, što će trajati duže nego što je ranije predviđeno.

Instalirani procesor prethodnog – verzija TR-2 – nema potrebne resurse za novu modifikaciju Block 4. Sada se očekuje da svi radovi na novoj verziji budu završeni u drugom kvartalu 2024. godine.

Belgijsko vazduhoplovstvo neće prihvatiti borbene avione F-35A dok se njihova nadogradnja na verziju Block 4 sa TR3 procesorom ne završi i dok borbeni avion ne bude u potpunosti testiran i sertifikovan, saopštilo je belgijsko Ministarstvo odbrane.

Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Procesori TR-2 i TR-3 se koriste na borbenom avionu F-35, ali imaju različite namene. TR-2 je odgovoran za upravljanje senzorskim podacima aviona, dok je TR-3 odgovoran za izvršavanje softvera misije aviona. Ova drugačija upotreba omogućava efikasniju obradu i bolje ukupne performanse F-35.

TR-2 procesor je proizveden od strane BAE Systems i zasnovan je na PowerPC arhitekturi.

On je odgovoran za obradu podataka sa različitih senzora F-35, uključujući radar, elektro-optički sistem ciljanja i sistem za elektronsko ratovanje. TR-2 je dizajniran da brzo i efikasno rukuje velikim količinama podataka, omogućavajući F-35 da brzo identifikuje i prati ciljeve u vazduhu i na zemlji.

Procesor TR-3, s druge strane, proizvodi Lockheed Martin i zasniva se na ARM arhitekturi, sve popularnijoj i komercijalnom tržistu, od kad ju je Apple počeo primenjivati na svojim procesorima.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
Amerikanci naoružavaju i švajcarce sa 36 lovaca F-35A

Odgovoran je za pokretanje softvera misije F-35, koji uključuje kontrole leta, sisteme naoružanja i komunikacione sisteme. TR-3 je dizajniran da bude veoma pouzdan i bezbedan, osiguravajući da F-35 može bezbedno i efikasno da obavlja svoje misije.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor

Karakteristike F-35

20 KOMENTARA

  1. O F-35;se može govoriti kao tehnološkom čudu sa apsolutno superiornim borbenim karakteristikama i mogućnostima,ali sve dok se ne dokaže u borbi protiv iole ozbiljnog protivnika kao što je slučaj sa F-14,F-15 i F-16,F-35 ostaje u propagandno-marketinškom domenu.

  2. Наравно да сви настоје о себи и свему своме да створе најлепшу причу. Оно што је упадљиво да финансијско – војни лоби у САД све више лаже и вара и своју државу а за остале их одавно није брига и превара је основни начин опхођења. Већ је толико очигледно да сваки крупни пројекат наоружавања буде скупљи од минимално 2 до 3 пута од уговореног – планираног, а карактеристике производа далеко испод траженог и уговореног. Рокови су редовно неупоредиво дужи, … Све је очигледније оно што је одлазећи председник Ајзенхауер о војноиндустријском лобију казао још давних педесетих ХХ века. Крадљивци остају крадљивце и на крају почну да краду и од себи најближих па и себе самих. Тако ће новац и похлепа који су подигли САД да их и униште!

  3. u odnosu na F35 svi ruski avioni su neuporedivo losiji….F35 nije najbrzi nema najveci domet niti visinu leta jer mu nista of toga nije ni potrebno..Avioni iz sedamdesetih brzi su od danasnjih
    .Ali f35 je najbolji borbeni avion koji je napravljen ikad..To se pogotovu odnosi na elektroniku radare nevidljivost tj stealth manevarske sposobnosti itd…Kineski novi J je takodje iz istih razloga bolji o novog Ruskog SU

    • To naj bolji to ostavi za njih , te tvoje , kad budeš sa njima. To smo mi a i ceo svet pa i ti tvoji naj bolji i taj njihov stelt videli u Buđanovcima i to odlično! Upoznati smo sa tim njihovim kvalitetima i to na njihovom naj savremenijem i naj skupljem ponosu avijacije koji je oboren raketom zastarele generacije i proizvodnje koju su i Rusi već bili otpisali tako da to naj, naj ostavi kad budeš sa njima pa se hvalite do sutra. A Rusku tehniku mogu samo da sanjaju.Idi isplači se slobodno.

  4. Po svemu. Taj 57 je još uvijek siječnja igra za f35a kamoli za f22. Muče se u Ukrajini već skoro 2 godine i na kraju će morati pobijeli iz Ukrajine. Hvale se Rusi na sve strane. Pa gdje je onda ta tehnika za koju tvrde da je najbolja na svijetu. Ustvari oni stalno pokazuju makete oružja koje bi oni htijeli ali nemaju resursa za tako nešto.I vrijeme je da konačno se maknete od tih silnih laži koje vam je u naravi. Sve što imate vam je sa zapada. Hoćete od mode, automobila, motora bicikla,pa sve do elektronike. Biježite na zapad. Idite u majku Rusiju. Kada dobijete bilo kakve financijske fondove dobijate od zapada. Kada vaši kriminalci idu u pljačke idu na zapad. Dali znadeš da i sami Rusi bilježe na zapad. Iz jednostavnog razloga. Zapad ima veću slobodu puno bogatiji je. Ljudi koji bježe na zapad imaju veće šanse za prosperitet i bolji život. Diktatura u Rusiji dozvoljava samo podobnima da sve blagodati uživaju ali je bolesna stvar. Rusi nesmiju ni prdnuti ako nemaju dozvolu za to
    Gospodo sretno vam bilo u Rusiji.

    • Reče ti i potpisa kao anoniman. Kako god ali i to govori o tebi i koliko si siguran u sebe i spreman da staneš ispred ovoga što si napisao a takvi su i ovi što navijaš za njih. Lažljivi i ne pouzdani da ih ne karakterišem više jer su još gore kategorizacije.Ne znam samo šta još tražiš ovde , što ne ode tamo kod tih tvojih? Idi pa da vidiš kako ćeš biti tretiran.Ma idi odma anonimus i budi tamo građanin trećeg reda jer prvog i drugog nećeš sigurno biti. To si ovde i ako ne zaslužuješ i pljuješ svoje. Idi i ne okreći se sine!… Srećan ti put ! I nemoj se vraćati molim te.

    • Glupog li odgovora. Da su htjeli došetali bi u sam Beograd na Kalemegdan. Toliko ste mali da niste ni svijesni. Kmečite već 25gofina o tome da ste srušili taj avion. Hrvati su vas natamburali a Ameri da su htijeli vi bi nestali

      • Ha, ha, ha…. Opet anonimni junak… Mi oborismo nekoliko “ne pobedivih” a vi….? A o hrvatima bi tek bila osebujna priča. I porediš ameriku koja je površinski a i po broju stanovnika mnogo veća od nas što se ne poredi i što samo može šupljoglavac a eto i ako su nad moćniji opet smo im smlatili za nas dosta aviona pa i ne vidljive. Važno je šta imaš u glavi i da imaš m..a a ti anonimni to nemaš!

  5. Su 57 Polako dostiže f35, o čemu vi pišete ?
    Plafon leta? Radijus? Brzina? Dolet? Visina? Broj motora? Radar? Oružje?
    Pa ima li išta po čemu je f-35 bolji????

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave