NaslovnaNovostiIsporuke novih F-35 blokirane dok Pentagon zaključi da je testiranje verzije Block...

Isporuke novih F-35 blokirane dok Pentagon zaključi da je testiranje verzije Block 4 završeno

Više od 80 F-35 će biti zadržano nekoliko meseci dok Pentagon ne smatra da je testiranje verzije Blok 4 završeno i ne prihvati validaciju nove letelice.

Isporuke novih F-35 su obustavljene najranije do decembra ove godine, a najkasnije do aprila 2024. godine, rekao je portparol Kancelarije zajedničkog programa (JPO) F-35 Russ Goemaere.

To znači da će Lockheed Martin na kraju napraviti zalihe od 45 aviona ako se kašnjenje produži do decembra, odnosno čak 81 avion ako se produži do aprila, pošto je ugovorom kompanije predviđeno da mora da isporučuje devet aviona mesečno u nadograđenoj verziji.

Kao što je već poznato, Pentagon ažurira nekoliko sistema u svojoj floti F-35, osveženje poznato kao Blok 4. Da bi to uradili, avionima je potreban paket hardverskih i softverskih nadogradnji poznatih kao Technology Refresh 3 ili TR-3, koji već kasni godinu dana.

blok 4 f 35
blok 4 f 35

TR-3 je „IT okosnica“ nadogradnje Bloka 4 i u budućnosti će imati novi integrisani procesor jezgre potreban za senzore i oružje, rekao je Greg Ulmer, izvršni potpredsednik poslovanja kompanije Lockheed Aeronautics.

Pentagon neće prihvatiti nove porudžbenice za F-35 dok se testiranje ne završi

„Počevši od kraja ovog leta, avioni F-35 koji silaze sa proizvodne linije sa TR-3 hardverom neće biti podržani (DD250) sve dok se relevantna borbena sposobnost ne potvrdi u odnosu na očekivanja naših korisnika. JPO i Lockheed Martin će obezbediti da ovi avioni budu bezbedno uskladišteni dok DD250 ne izađe“, rekao je Goemaere pozivajući se na Izveštaj o inspekciji i prijemu materijala DD250 koji od proizvođača zahteva Pentagon.

Dok JPO procenjuje da bi kašnjenje moglo trajati do sledećeg proleća, Lockheed je rekao da i dalje planira da nastavi isporuku do decembra.

„U svim programima testiranja postoje modeli analize rizika. Iako JPO prepoznaje da može postojati rok za isporuku između decembra 2023. i aprila 2024. godine, mi ostajemo posvećeni isporuci prvog aviona TR-3 2023.“, navodi se u saopštenju kompanije.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?

Prvi letni test TR-3 održan je u januaru i bio je kao i svi do sada „velika prekretnica“, ali je otkrio postojanje softverskih problema koje „izvođač nije identifikovao u softverskim laboratorijama“, prema nedavnom izveštaju GAO, specijalizovane kancelarije za reviziju američke vlade.

Cena nadogradnje Bloka 4 nastavila je da raste za 1,4 milijarde dolara od izveštaja GAO iz aprila 2022. godine, čime je ukupna cena dostigla 16,5 milijardi dolara, prema vladinoj agenciji.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

raf f 35b
raf f 35b

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave