Naslovna Novosti Ukrajina rasporedila prvu generaciju podvodnih pomorskih dronova TLK-150 sa HEAT bojevom glavom

Ukrajina rasporedila prvu generaciju podvodnih pomorskih dronova TLK-150 sa HEAT bojevom glavom

6
toloka tlc 150
toloka tlc 150
google news

Ukrajina je usvojila novi podvodni dron Toloka TLC-150 sa HEAT bojevom glavom. Novi model, nazvan „Toloka“ TLK-150, opremljen je rotacionim elektromotorima sa zavrtnjima u prstenastim mlaznicama, što obezbeđuje brzo i efikasno uranjanje u vodu, a omogućava podvodnom morskom dronu da se kreće gotovo nečujno.

Posebnost Toloke je prisustvo HEAT (usmerena visokoeksplozivna protivoklopna) bojeve glave usmerene napred, težine od 9 do 13 kg. Ovo čini dron ne samo izviđačkim vozilom, već i ozbiljnim oružjem za gađanje neprijateljskih kopnenih ili morskih ciljeva.

toloka tlk 150
toloka tlk 150

Prema iznetim podacima, Ukrajina je već rasporedila prvu generaciju podvodnih pomorskih dronova i mogla bi da počne da ih koristi u bliskoj budućnosti, što predstavlja ozbiljnu pretnju za civilne i vojne brodove u Crnom moru, kao i za ruske luke i pomorske baze.

Ranije je Ukrajina najavila „vojnu pretnju“ brodovima u ruskim lukama, čime je najavila nove napade.

Ukrajina proglasila šest ruskih luka „zonom vojne pretnje“

Ukrajina je u poruci objavljenoj na sajtu Državne hidrografske službe izdala upozorenje u vezi sa postojanjem „vojnih pretnji“ u šest ruskih luka na Crnom moru.

„Vojna pretnja. Vodno područje unutrašnjih i spoljnih ruta luka Anapa, Novorosijsk, Gelendžik, Tuapse, Soči i Taman“, navodi se u poruci državne institucije Ukrajine koju je prenela ruska novinska agencija Tass.

Prema pojašnjenjima iz poruke, upozorenje je objavljeno od 4. avgusta i važiće do daljnjeg.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su u petak uveče ruski ratni brodovi uništili dva ukrajinska bespilotna čamca koja su pokušavala da napadnu pomorsku bazu Novorosijsk. Međutim, ukrajinska Magura je ipak oštetila ruski desantni brod.

ukrajinci napali civilni tanker nakon sto su pretrpeli nove gubitke u zaporozju donjecku video
ukrajinci napali civilni tanker nakon sto su pretrpeli nove gubitke u zaporozju donjecku video

Takođe, u noći na subotu, u blizini južnog dela Kerčkog moreuza, ukrajinska strana je napala naftni tanker Sig. Plovilo je oštećeno, ali, kako je saopštio Pomorski spasilački centar u Novorosiji, srećom nije bilo curenja goriva, te je sprečena ekološka katastrofa.

Situacija u Crnom moru se pogoršala; Napadi sa obe strane

Bezbednosna situacija u Crnom moru se znatno pogoršala nakon što je 18. jula istekao ugovor o žitu, pošto je Rusija odbila da prihvati njegovo produženje.

Ruska strana izvela je više napada dronovima i krstarećim raketama na lučku infrastrukturu u Odesi i Mikolajevu. Kasnije su ruski napadi prošireni i na ukrajinske luke na ušću Dunava, odnosno Izmail i Reni.

odesa nakon udara H-22
odesa nakon udara H-22

Ruski predstavnici su motivisali ove udare činjenicom da je, pod zaštitom sporazuma uz posredovanje Turske i UN, koji je radio oko godinu dana, ukrajinska strana akumulirala oružje, municiju i gorivo za Oružane snage u lukama Crnog Morsko područje.

Takođe, prema rečima moskovskih zvaničnika, infrastruktura ukrajinskih luka i bezbednosni koridor formiran za prolaz žitnih brodova korišćeni su za izvođenje pomorskih napada dronom na ruske ciljeve u Crnom moru, uključujući Krimski most.

Zauzvrat, specijalne službe i Mornaričke snage Ukrajine pojačale su svoje pomorske napade bespilotnim letelicama na ruske vojne brodove i infrastrukturu u oblasti Crnog mora.

Ovo je kulminiralo 4 i 5 avgusta, kada su ukrajinski dronovi oštetili vojni desant i civilni tanker za naftu u istočnom Crnom moru, u oblasti Novorosijsk i Kerči. Istovremeno, ruske vlasti su saopštile da je 5. avgusta u blizini Sevastopolja uništen ukrajinski pomorski dron, što je izazvalo prekid pomorskog saobraćaja u toj oblasti na jedan period.

ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron magura v5
ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron magura v5

Najverovatnije će ova situacija nastaviti da se pogoršava, a strane će nastaviti da udaraju jedna drugu motivisanu reakcijom na postupke protivnika.

Nije isključeno ni da će Rusija pokušati da u potpunosti zatvori ukrajinski pristup Crnom moru širenjem neprijateljstava od Hersonske i Zaporoške oblasti do Nikolajeva i Odese.

Mogući neuspeh ukrajinske kontraofanzive će zapravo doprineti tome da se stvari odvijaju u ovom pravcu.

6 KOMENTARA

  1. Сумњамо да ће ово ново оружје много
    помоћи Украјинским ‘војницима’ у
    борбама око ‘Кијевског пашалука’,али
    ко зна,у рату је све могуће!

  2. Pero, ljudi u ovom ratu nisu toliko vazni, to su potrosna raba za obe strane. Rusima čak ni teritorija nije toliko bitna. Drugi neki aspekti se ovde gledaju.

  3. Тек кад је Украјинска ‘војска’ клекнула
    ,стала је на своје ноге! Русима Украјинска ‘војска’ више не лежи, почела је да пузи! Они ‘војници’ који пузе, долазе у таласима!

  4. Шта ће им то,кад ускоро неће имати
    излаз на море ?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version