Naslovna Novosti Najnoviji „ratni trofej“ Rusije, švedski BVP CV90, razočarao rusku vojsku nakon detaljnog...

Najnoviji „ratni trofej“ Rusije, švedski BVP CV90, razočarao rusku vojsku nakon detaljnog ispitivanja

1
ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90
ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90
google news

Kao žrtva u tekućoj protivofanzivi protiv Rusije, Ukrajina je izgubila prvo od svojih nekoliko švedskih borbenih vozila pešadije CV9040C u blizini Kremine u Lugansku od ruske raketne vatre.

Rusija je vozilo odnela kao ratni trofej. Nakon toga, fotografije i video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju neke ruske trupe kako stoje ispred vozila, što ukazuje da se odnosi na detaljno ispitivanje.

Inače, prvi video zabeleženi gubitak ovog borbenog vozila pešadije dogodio se početkom jula.

Međutim, sada je otkriveno da Rusi nisu impresionirani ovom “opasnom ratnom mašinom”. Ruska vojska je izrazila skepticizam u pogledu mogućnosti švedskog oklopnog vozila sa gusenicama CV90, što se moglo videti na snimku objavljenom 4. avgusta, skoro nedelju dana nakon što je vozilo zarobljeno.

Opaske i prozivke upućene švedskom BVP mogu se čuti u video snimku koji je rusko Ministarstvo odbrane objavilo kako bi dokumentovali posetu ministra odbrane Sergeja Šojgua komandnom mestu uključenom u ukrajinsku operaciju.

Trofej je zvaničniku uručio Andrej Mordvič, komandant Grupe centara Oružanih snaga Rusije.

„Komandant grupe je Sergeju Šojguu poklonio jedno od mnogih oklopnih vozila zarobljenih u borbi od neprijatelja, posebno švedsko borbeno vozilo pešadije CV-90“, saopštilo je ministarstvo.

Mordvičev je rekao da je vozilo proizvedeno u Švedskoj te da se koristi od 1993. godine, kao i da podseća na tenk. On je, međutim, naglasio da je „jednostavni i jeftini“ ruski RPG-7, raketni bacač granata koji je u upotrebi od 1960-ih, korišćen da se onesposobi onaj koji su ruske trupe uspele da zaplene.

„Vozilo je zaustavljeno oruđem naših dedova“, rekao je komandant. Mordvičev je obavestio ministra da iako isporučenom oklopu nedostaju oprema za popravku na terenu i rezervne komponente, on ima komplet za zaustavljanje u nuždi. On je, međutim, istakao da je zbog toga gotovo nemoguće izvršiti njegove operativne popravke u borbi.

Pored svega, ruski zvaničnik je primetio da glavno naoružanje CV90 ima relativno sporu brzinu paljbe zbog mehanizma za ponovno punjenje. Ima tri magacina od osam komada municije, nakon čega je potrebno ponovno punjenje, što bi moglo da potraje čitav minut dragocenog vremena izgubljenog u borbi.

Iako je Mordvičev priznao da je CV90 opremljen raznim okvirima, on je tvrdio da je ukupan broj relativno mali.

Osim CV90, Rusija je zarobila popriličan vojnih vozila iz Ukrajine, poreklom sa zapada, uključujući američki Bredli, koji su ruski inženjeri takođe proučavali.

Osim toga, švedska oklopna vozila isporučena u Ukrajinu nemaju sistem navođenog naoružanja, a zbog visoke siluete imaju nisku izdržljivost. Ova vojna vozila su kritikovana kao previsoka, što ih je činilo lakom metom za neprijateljsku vatru.

Otkako je RuMoD objavio video, postao je viralan, što je izazvalo intrigantnu debatu između proruskih i proukrajinskih vojnih blogera. Nezavisni OSINT analitičar na sajtu „Ks“ društvenih medija ismevao je ruskog oficira koristeći „držač metle da probode uhvaćeni CV90 baš kao „Nepoznati tehnološki mem“.

Video koji pokazuje kako je CV90 pogođen

Na snimku, koji se pojavio između subote i nedelje, vide se dva BVP-a, prvi je bio meta, dok se kreću niz drvored.

CV90 napred je pretrpeo pogodak od ručnog protivtenkovskog bacača [RPG] na udaljenosti od 50 do 100 stopa, zbog čega je skrenuo sa puta dok se onaj iza zaustavlja. I njega je skoro pogodila raketa koja je sletela na tlo neposredno ispred njega. Nije jasno da li je i drugi BVP CV90.

Mnogi postovi na Tviteru tvrdili su da je vozilo zarobila ruska vojska. Nekoliko Telegram kanala identifikovalo je rusku jedinicu kao 252. motorizovani puk 3. motorizovane divizije u oblasti Červonopopovke kod Starobelska.

Ubijen je i komandant, prema drugom postu Telegrama, ali ova tvrdnja nije mogla biti potvrđena.

„Namerno su čekali dva CV90 na određenom mestu i napravili im u zasedu“, navodi se u objavi na Telegram kanalu vojnih dopisnika RIA Novosti Aleksandra Harčenka i Sergeja Šilova.

To znači da su Rusi namamili Ukrajince u to područje lokalnim kontranapadom, primoravajući OSU da pošalju kopnena sredstva da odbiju napad. Međutim stvarni cilj je bio da se uništi deo zapadne opreme, za koju je RPG tim sigurno čekao, uredno kamufliran.

Ovo je u skladu sa ruskom praksom upotrebe artiljerije, raketa ispaljenih s ramena ili vazdušnih udara za uništavanje neprijateljskog oklopa, dok koriste sopstveni oklop za vatrenu podršku i pešadijsko pokrivanje. Tenkovi i oklop se obično ne koriste za „probojne“ uloge.

O CV90 ukratko

Kao oklopno borbeno vozilo, borbeno vozilo pešadije CV90 ima neke impresivne karakteristike. Dizajniran za izdržljivost i agilnost, ovo BVP je sila sa kojom se treba računati na bojnom polju.

CV90 BVP teži nešto manje od 38 tona. Ova težina uključuje sveobuhvatan oklop vozila i robusno oružje. Ne dozvolite da vas ova težina zavara; CV90 nije tromo vozilo. 

Sposoban je da postigne maksimalnu brzinu od 70 km/h na kopnu, što ga čini iznenađujuće brzom borbenom jedinicom.

cv90
cv90

CV90 BVP dolazi opremljen autotopom kalibra 40 mm i mitraljezom 7,62 mm. Takođe ima lansere protivtenkovskih raketa kao dodatnu vatrenu moć. Snaga i brzina nisu jedine odlike CV90. Dizajneri su takođe imali na umu bezbednost i udobnost posade.

CV90 može da nosi tročlanu posadu vozača, nišandžiju i komandanta i do sedam potpuno opremljenih vojnika. Kompozitni oklop vozila pruža zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i fragmenata artiljerijskih granata. 

Takođe ima oblogu koja smanjuje opasnost od efekata nakon prodiranja. Uprkos oklopnoj spoljašnjosti, unutrašnjost BVP CV90 je iznenađujuće udobna. Poseduje moderna sedišta, čak i napredni klima uređaj ali i najsavremeniji komunikacioni sistem.

1 KOMENTAR

  1. A ne, sigurno će javno reći da su impresionirani sa CV90 i time direktno potvrditi da imaju inferiornu tehniku. Ko će taj ko će objaviti da je njegovo inferiornije u odnosu na tuđe. 🙄 Kao da ste deca pa verujete u ovo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version