Naslovna Novosti Prvi zabeležen gubitak borbenog vozila pešadije CV90 koje je Ukrajini isporučila Švedska

Prvi zabeležen gubitak borbenog vozila pešadije CV90 koje je Ukrajini isporučila Švedska

4
cv90 1
cv90 1
google news

Pre početka ukrajinskog sukoba, u Švedskoj je na snazi bio embargo na izvoz oružja u Ukrajinu. Kasnije su, međutim, naglo promenili stav, a ova zemlja je takođe postala snabdevač Ukrajinom oružjem.

Švedska vlada, koja aktivno iskazuje svoju želju da se pridruži NATO-u, nedavno je započela transfer borbenih vozila pešadije (BVP) CV9040 u Ukrajinu. Švedska je obećala da će Ukrajini dati oko 50 ovih oklopnih vozila.

Međutim, ukrajinske oružane snage žele da dobiju do 1.000 različitih modifikacija švedskog CV90 Stridsfordon 90 (Strf 90), uključujući laki tenk CV90120-T sa glatkim topom od 120 mm i bez trupa.

Uprkos činjenici da su ova borbena vozila Oružane snage Ukrajine već koristile za napad, do sada nije video zabeležen nijedan slučaj njihovog uništavanja. Sada se pojavio snimak prvog slučaja uspešnog udara po jednom od ovih borbenih vozila.

Video snimak iz bespilotne letelice pružio nam je dokaz o ovom incidentu. Na snimku se vidi kako se BVP kreće duž puta, a zatim pokušava da se sakrije u šumi. Međutim sve manevre vozila pratili su ruski operateri dronova.

Kada je BVP stao, pogođen je. Sudeći prema snimku, šteta je kritična. Dakle, ovaj sistem naoružanja sada i zvanično ulazi na listu koja uključuje Leopard 2, Bredli, Humvee, MaxPro, M113, M109, Cezar, i desetine drugih platformi naoružanja koje je isporučio Zapad.

Kao oklopno borbeno vozilo, borbeno vozilo pešadije CV90 ima neke impresivne karakteristike. Dizajniran za izdržljivost i agilnost, ovo BVP je sila sa kojom se treba računati na bojnom polju.

CV90 BVP teži nešto više od 28 tona. Ova težina uključuje sveobuhvatan oklop vozila i robusno oružje. Ne dozvolite da vas ova težina zavara; CV90 nije tromo vozilo.

Sposoban je da postigne maksimalnu brzinu od 70 km/h na kopnu, što ga čini iznenađujuće brzom borbenom jedinicom.

cv90
cv90

CV90 BVP dolazi opremljen autotopom kalibra 40 mm i mitraljezom 7,62 mm. Takođe ima lansere protivtenkovskih raketa kao dodatnu vatrenu moć. Snaga i brzina nisu jedine odlike CV90. Dizajneri su takođe imali na umu bezbednost i udobnost posade.

CV90 može da nosi tročlanu posadu vozača, nišandžiju i komandanta i do sedam potpuno opremljenih vojnika. Kompozitni oklop vozila pruža zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i fragmenata artiljerijskih granata.

Takođe ima oblogu koja smanjuje opasnost od efekata nakon prodiranja. Uprkos oklopnoj spoljašnjosti, unutrašnjost BVP CV90 je iznenađujuće udobna. Poseduje moderna sedišta, čak i napredni klima uređaj ali i najsavremeniji komunikacioni sistem.

4 KOMENTARA

  1. Kim Dotkom je objavio da su ukrajinski gubici u ljudstvu naspram ruskih 10-1 i da, i pored toga, Bajden direktno sputava Zelenskog da pokrene pregovore o izlasku iz ratnih dejstava.

    Zelenski je manijak koji je od svog naroda učinio žrtvenog jarca u proksi ratu ogromnih razmjera. Jasno je da Ukrajina, kakvu smo je poznavali, više realno ne postoji.

  2. Žalosno je da Ukrajinski narod gine za ovog probisvijeta narkomana Zelenskog a za ostale iz 30 nato država nije mi krivo a pogotovo najveće zlo europe Engleza i njihove kolonije Amerike
    Smrt NATO_u.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version