Naslovna Novosti Najbolje ukrajinsko BVP i švedski ponos, CV90, zaplenjeno od strane Rusije nakon...

Najbolje ukrajinsko BVP i švedski ponos, CV90, zaplenjeno od strane Rusije nakon RPG pogotka [VIDEO]

3
cv90 1
cv90 1
google news

Ukrajina je izgubila prvo na kameri zabeleženo napredno i sofisticirano švedsko borbeno vozilo pešadije CV9040C u blizini Kremine u Lugansku na istoku zemlje od ruske raketne vatre.

Video snimci i naknadne fotografije na društvenim mrežama prikazuju ruske službenike kako stoje ispred vozila, ukazujući da je zarobljeno i da će se sada proučavati u svrhu tehnološke špijunaže.

CV90 je deo jedinstvene 21. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Brigada poseduje skoro sve švedske kopnene sisteme, uključujući oko 50 CV90, 10 Stridsvagn 122 (švedska oznaka za Leopard 2A5) i osam samohodnih haubica Archer (SPH), prema izveštaju u Kijiv Postu.

Koliko je od ove opreme tačno preživelo prvih osam nedelja debakla u kontraofazivi ne zna se, ali sudeći po onome što gledamo svakodnevno, nije mnogo.

Stridsforon 90 se smatra jednim od najboljih BVP-a na zapadu, vozilo od 37 tona ima glavni top od 40 mm Bofors L70 i može da nosi devet vojnika na bojno polje.

Pre početka ukrajinskog sukoba, u Švedskoj je na snazi bio embargo na izvoz oružja u Ukrajinu. Kasnije su, međutim, naglo promenili stav, a ova zemlja je takođe postala snabdevač Ukrajinom oružjem.

Dolazak BVP-a u Ukrajinu ponosno je najavio ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov 8. jula, pokazujući šest CV90 kako poziraju u malom scenskom prostoru, sa posadom.

cv90
cv90

U okviru tekuće ukrajinske kontraofanzive, u akciji je uništeno više stotina zapadnih tenkova i oklopnih vozila u ruskim minskim poljima, artiljerijskoj vatri i vatri protivtenkovskih helikoptera, posebno Ka-52 Aligator.

Uz pokušaje i kontranapade lokalne razmere protiv ruskih snaga, čini se da još uvek nema prodora u ruske odbrambene linije. Dok očajnički napadi dronovima kao i diverzije po ruskom regionu Belgorod uglavnom služe za skretanje pažnje javnosti.

Video koji pokazuje kako je CV90 pogođen

Na snimku, koji se pojavio između subote i nedelje, vide se dva BVP-a, prvi je bio meta, dok se kreću niz drvored.

CV90 napred je pretrpeo pogodak od ručnog protivtenkovskog bacača [RPG] na udaljenosti od 50 do 100 stopa, zbog čega je skrenuo sa puta dok se onaj iza zaustavlja. I njega je skoro pogodila raketa koja je sletela na tlo neposredno ispred njega. Nije jasno da li je i drugi IFV CV90.

Mnogi postovi na Tviteru tvrdili su da je vozilo zarobila ruska vojska. Nekoliko Telegram kanala identifikovalo je rusku jedinicu kao 252. motorizovani puk 3. motorizovane divizije u oblasti Červonopopovke kod Starobelska.

Ubijen je i komandant, prema drugom postu Telegrama, ali ova tvrdnja nije mogla biti potvrđena.

„Namerno su čekali dva CV90 na određenom mestu i napravili im u zasedu“, navodi se u objavi na Telegram kanalu vojnih dopisnika RIA Novosti Aleksandra Harčenka i Sergeja Šilova.

To znači da su Rusi namamili Ukrajince u to područje lokalnim kontranapadom, primoravajući OSU da pošalju kopnena sredstva da odbiju napad. Međutim stvarni cilj je bio da se uništi deo zapadne opreme, za koju je RPG tim sigurno čekao, uredno kamufliran.

Ovo je u skladu sa ruskom praksom upotrebe artiljerije, raketa ispaljenih s ramena ili vazdušnih udara za uništavanje neprijateljskog oklopa, dok koriste sopstveni oklop za vatrenu podršku i pešadijsko pokrivanje. Tenkovi i oklop se obično ne koriste za „probojne“ uloge.

Prvi video zabeležen gubitak borbenog vozila pešadije CV90 koje je Ukrajini isporučila Švedska dogodio se početkom jula.

Zarobljeni ide na analizu i proučavanje

Na snimku sa istog kanala se vidi kako se napušteno i oštećeno vozilo pregleda spolja i iznutra. Vidimo i pogodak u prednju desnu stranu ispod kupole, sa malom rupom, što znači da je visokoeksplozivna protivtenkovska (HEAT) granata prošla.

Najverovatnije je ovaj video snimljen nakon što je CV90 odvežen ili odvučen iza ruskih linija.

Ruski inženjeri će verovatno rastavili elektroniku vozila i razne ploče njegovog sistema za ciljanje i kontrolu vatre, elektrooptičkih nišana i motora, i topa Bofors. Sobzirom na dosadašnju reputaciju CV90, možemo reći vredan ulov.

Međutim, dosadašnja isporuka zapadnih sistema naoružanja, osim možda HIMARS sistema, ozbiljno je srozala njihov ugled i umesto pozitivnim ispostavilo se negavinim PR-om.

O CV90 ukratko

Kao oklopno borbeno vozilo, borbeno vozilo pešadije CV90 ima neke impresivne karakteristike. Dizajniran za izdržljivost i agilnost, ovo BVP je sila sa kojom se treba računati na bojnom polju.

CV90 BVP teži nešto manje od 38 tona. Ova težina uključuje sveobuhvatan oklop vozila i robusno oružje. Ne dozvolite da vas ova težina zavara; CV90 nije tromo vozilo. 

Sposoban je da postigne maksimalnu brzinu od 70 km/h na kopnu, što ga čini iznenađujuće brzom borbenom jedinicom.

cv90
cv90

CV90 BVP dolazi opremljen autotopom kalibra 40 mm i mitraljezom 7,62 mm. Takođe ima lansere protivtenkovskih raketa kao dodatnu vatrenu moć. Snaga i brzina nisu jedine odlike CV90. Dizajneri su takođe imali na umu bezbednost i udobnost posade.

CV90 može da nosi tročlanu posadu vozača, nišandžiju i komandanta i do sedam potpuno opremljenih vojnika. Kompozitni oklop vozila pruža zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i fragmenata artiljerijskih granata. 

Takođe ima oblogu koja smanjuje opasnost od efekata nakon prodiranja. Uprkos oklopnoj spoljašnjosti, unutrašnjost BVP CV90 je iznenađujuće udobna. Poseduje moderna sedišta, čak i napredni klima uređaj ali i najsavremeniji komunikacioni sistem.

3 KOMENTARA

  1. Ko nije letio ruskim putničkim avionom može pomisliti da je tamo sve kao i na zapadu. Ko je letio sve mu je jasno.

  2. Moram da vas ispravim jer kao bivsi pripadnik vojnih formacija odlicno znam koji naziv vodje vojnih grupa da se tako izrazim imaju , pa tako onaj koji komanduje vozilom ili malom grupom vozila 3 do 5 ili 6 u natou ili grupom vojnika od 30 do 100 ljudi zavisno od zemlje i sistema organizacije negde i malo vise , znaci oni sa tim nizim rangom od 1 do 10 -20 vozila ili 100 ili malo vise vojnika pesaka su komandiri (odeljenje,vod,ceta,baterija ili slicno) a oni koji komanduju velikim grupama su komandanti kao sto su bataljon ,brigada ,divizija , korpus,armija eto cisto da ne gresite jer mi bivsa i sadasnja vojna lica cak i redovni i profesionalni vojnici koji su to dobro savladali su iritirani time da se amaterski pravi greska kad se obradjue neka ovakva tema uz izvinjenje i zelje za razumevanjem za postavljenu kritiku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version