NaslovnaNovostiUkrajinske snage pojačavaju napade na Bahmut u pokušaju da oponašaju taktiku Vagnera...

Ukrajinske snage pojačavaju napade na Bahmut u pokušaju da oponašaju taktiku Vagnera [VIDEO]

Kijevske snage su navodno pojačale svoje napade na rusku vojsku u pravcu Bahmuta u očajničkom pokušaju da oponašaju taktiku koju je Vagner grupa prvi put upotrebila da zauzme grad prošlog maja.

Kijevske snage su 3. i 4. avgusta izvele nekoliko napada na Berhovku severno od Bahmuta i Kleščejevku na severu.

Ukrajinci očigledno planiraju da zaobiđu grad iz oba pravca, preseku ruske linije snabdevanja i potom pokrenu direktan napad. Plan je preslikana kopija Vagnerovog uspešnog napada na Bakhmut.

Ukrajinske trupe su poslednjih nedelja ostvarile izvesne uspehe i zauzele nekoliko visokih položaja u blizini Berhovke, kao i blizu Kleščejevke i obližnjih naselja Andrejevka i Kurdjumovka. Međutim, takođe su pretrpeli velike gubitke i nisu uspeli da probiju rusku odbranu niti preseku bilo koju ključnu liniju snabdevanja.

Kijevske snage će verovatno dalje eskalirati svoje napade na Bahmut u narednim nedeljama kako bi napravile prodor.

U međuvremenu u drugim pravcima, kijevske snage nastavljaju da trpe gubitke. Na pravcu Hersona, artiljerija ruske Grupe snaga Dnjepar uništila je tegljenu haubicu D-30 kod Sofijevke, dve vučne haubice Msta-B u blizini Černobajevke i Tomarina, kao i minobacač 2B11 na periferiji grada Hersona.

Protivtenkovske jedinice grupe osujetile su pokušaj kijevskih snaga da rasporede trupe na ostrvima Belogrudov i Damanski, kao i na obali reke Dnjepar. Uništena su četiri glisera i do dvadeset vojnika.

Pored toga, grupa je otkrila da je potom uništila sistem protivvazdušne odbrane Spada 2000 španske proizvodnje sa municijom Lancet.

U pravcu Kupjanska, lovački bombarderi Su-34 ruske Grupe snaga Zapad izveli su dva vazdušna udara na istureno komandno mesto i skup 14. odvojene mehanizovane brigade kod Petropavlovke.

Grupa je takođe zauzela nekoliko uporišta i porazila jedan pešadijski vod iz sastava 14. odvojene mehanizovane brigade u rejonu trakta Mankovka. U istoj oblasti artiljerija grupe uništila je samohodnu haubicu Gvozdika i tegljenu haubicu Msta-B.

Pored toga, grupa je uništila dva artiljerijska oruđa u blizini Sandi Lovera, minobacač Nona-S i samohodnu haubicu Krab poljske proizvodnje, kao i višecevni raketni bacač BM-21 u drugoj oblasti.

Sistem PVO grupe „Tor“ takođe je oborio izviđački dron A1-CM „Furija“ kijevskih snaga u blizini Gorobjovka.

Ukrajina je od početka kontraofanzive izgubila preko 43.000 vojnika i oko 5.000 komada vojne opreme, saopštilo je 4. avgusta rusko Ministarstvo odbrane. Najnovije video snimke preciznih udara ruskih snaga po ukrajinskoj tehnici možete pogledati ovde.

Devet nedelja nakon njihove kontraofanzive, kijevske snage izgleda očajnički žele da postignu neki uspeh. Čini se kao da kijevskom režimu ne smetaju ljudski i materijalni gubici koje su pretrpele ukrajinske snage.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave