NaslovnaNovostiUkrajina ciljala ruski ratni brod u Crnom moru kako bi ublažila neuspele...

Ukrajina ciljala ruski ratni brod u Crnom moru kako bi ublažila neuspele kontraofanzive

Kijevske snage pokušale su da napadnu ratni brod ruske mornarice koji je pratio civilni pomorski transport, pomorskim dronovima kamikazama u jugozapadnom delu Crnog mora, saopštilo je 2. avgusta rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je ukrajinski dron brzo otkriven i uništen kao rezultat akcija posade ruskog ratnog broda.

Pokušaj gađanja ruskog ratnog broda usledio je nakon talasa neuspešnih napada kijevskih snaga. Ministarstvo odbrane Rusije prijavilo je pokušaje napredovanja u pravcima Južnog Donjecka, Krasnog Limana, Zaporožja, Kupjanska i Donjecka.

U pravcu Donjecka ruska Jug grupa je odbila 12 napada u blizini Berestovoje, Spornoje, Severnoje, Staromihajlovka, Marinka i Krasnogorovka. Grupa je gađala i ukrajinske jedinice u blizini Časova Jara, Bele Gore, Krasnogorovke, Kurdjumovke i Džeržinska.

Štaviše, uništeno je skladište municije ukrajinske operativno-taktičke grupe Liman u blizini Slavjanska, tvrdi rusko ministarstvo.

U međuvremenu u pravcu južnog Donjecka, grupa snaga Jug odbila je napad kod Urožajnoja. Kijevske snage su u ovom pravcu izgubile 210 vojnika, tri borbena oklopna vozila, tri motorna vozila, samohodnu haubicu Krab poljske proizvodnje i samohodnu haubicu na točkovima Bogdana.

U pravcu Zaporožja, ruske snage su, prema ministarstvu, odbile četiri napada kijevskih snaga blizu Rabotina i Pjatihatkija. U blizini Male Tokmačke uništeno je i skladište municije 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine.

U pravcu Kupjanska ruska grupa snaga Zapad je napredovala ka Novosjolovskom i Timkovki. Grupa je takođe odbila dva napada ukrajinske 25. vazdušno-desantne brigade u blizini Novosjolovskog.

Pored toga, artiljerija grupe je gađala okupljanja kijevskih snaga u blizini Timkovke, Kotljarovke, Prvosjelovskog, Novosjolovskog i Artjomovke.

U pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centar je odbila napad u blizini Novovodjanoja. Grupa je takođe pokrenula sveobuhvatan vatreni napad na ukrajinske jedinice u blizini Torskoje, Grigorovka i Červonaja Dibrova.

U međuvremenu, ruski izvori vesti podelili su dva video snimka na kojima se vide neki od gubitaka Ukrajine u nedavnim neuspelim napadima u pravcu Rabotina u regionu Zaporožja, kao i drugi koji pokazuju udare na skup kijevskih snaga u pravcu Bahmuta i dva uništena oklopna vozila u blizini Staromajorskoja u Donjeckoj oblasti.

Snimke možete pogledati ovde i ovde.

Ruska vojska napredovala u pravcu Kuzjomovke

Ruska vojska je 1. i 2. avgusta napredovala u pravcu Kuzjomovke u oblasti Luganska, potiskujući kijevske snage dalje unazad, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruska Grupa snaga Zapad saopštila je da je motorizovana brigada 1. tenkovske armije zauzela osam uporišta i četiri zemunice na pravcu Kuzjomovke.

Brigada je takođe uništila tri mitraljeza i eliminisala do čete pešadije iz ukrajinske 32. odvojene mehanizovane brigade i 25. odvojene vazdušno-desantne brigade jugozapadno od trakta Les Popov.

Pored toga, jurišni helikopteri Ka-52 i Mi-35, kao i jurišni avioni Su-25 grupe izveli su 13 vazdušnih udara na skupove 14. odvojene mehanizovane brigade i jedinica Teritorijalne odbrane u istom pravcu, tvrdi ministarstvo.

U međuvremenu, artiljerijski udari su uništili tegljenu haubicu D-30 i minobacač kod Berestovojea.

Sistemi PVO grupe S-300 i Buk takođe su odbili ukrajinski napad precizno navođenim raketama HIMARS na ruske vojne položaje.

U međuvremenu, u pravcu južnog Donjecka, ruska grupa snaga Vostok odbila je napad zapadno od Staromjorskog. Uništeno je jedno borbeno vozilo pešadije i tamo je poginuo izvestan broj ukrajinskih vojnika.

Artiljerija grupe je takođe uništila kamionet u blizini Novomihajlovke, minobacač u blizini Državne farme Oktjabr i skladište municije južno od Zolotaja Nive.

Koristeći bespilotne letelice, grupa je uništila poljske samohodne haubice Krab u Vremovki i tegljenu haubicu Giatsint-B severozapadno od Novodonjecka. Komunikacioni centar ukrajinskih snaga u Novomihajlovki takođe je uništen od strane avijacije grupe.

Na zaporoškom pravcu grupa snaga Vostok gađala je ukrajinske skupove kod Rabotina.

Nekoliko vojnih vozila je uništeno višecevnim raketnim bacačima, artiljerijom, jurišnim helikopterima i municijom. Artiljerija grupe je takođe uništila skladište municije severno od Temirovke.

Područja privremenog razmeštanja kijevskih snaga u blizini Prijutnoja, Novodanilovke i Žerebjanke takođe su bila na meti avijacije grupe.

Pored toga, ruski izvori vesti objavili su video snimke nedavnih udara sa lansetom koji luta municijom u nekoliko pravaca.

U napadima su uništeni tenk PT-91 poljske proizvodnje, tegljena haubica M777 američke proizvodnje i dva borbena vozila pešadije kijevskih snaga BTR-4 ukrajinske proizvodnje. Što se tiče nemačkog sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM situacija je upitna, sobzirom da neki tvrde kako je u pitanju bio mamac.

Ukrajina je započela kontraofanzivu pre više od osam nedelja. Uprkos velikim ljudskim i materijalnim gubicima, kijevske snage se i dalje bore da ostvare bilo kakav značajan uspeh. Štaviše, ponekad čak deluje da se njihova situacija pogoršava jer ruska vojska sada polako napreduje u više pravaca.

Međutim, uprkos tome što se suočila sa nekoliko neuspeha i pretrpela velike gubitke, Ukrajina verovatno neće uskoro zaustaviti svoju prolećnu kontraofanzivu. Kontraofanziva će se verovatno nastaviti do zime, jer se čini da su svi u ovom sukobu spremni da plate bilo koju cenu da bi produžili rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave