Naslovna Novosti Novi ukrajinski pomorski napad dronom na ruske brodove; Rusi: Uništili smo dronove...

Novi ukrajinski pomorski napad dronom na ruske brodove; Rusi: Uništili smo dronove bez žrtava

0
crnomorska flota
crnomorska flota
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su patrolni brodovi Crnomorske flote Rusije Sergej Kotov i Vasilij Bikov Crnomorske flote odbili napad koji su izvele tri ukrajinske pomorske bespilotne letelice.

„Oružane snage Ukrajine su ove noći bezuspešno pokušale da napadnu patrolne brodove Crnomorske flote Sergej Kotov i Vasilij Bikov sa tri pomorska drona“, navodi se u saopštenju ministarstva koje je prenela agencija Tass.

Prema detaljima predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, brodovi su se nalazili u pomorskom okrugu koji se nalazi 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, gde su obavljali misije kontrole plovidbe u jugozapadnom delu Crnog mora. Kako su naveli, tokom odbijanja napada vatrom iz standardnog naoružanja patrolnih brodova uništena su sva tri ukrajinska pomorska drona.

Ruska strana je obavestila da patrolni brodovi Crnomorske flote Sergej Kotov i Vasilij Bikov nastavljaju da ispunjavaju svoje zadatke.

Ministarstvo odbrane Rusije je 25. jula izvestilo o još jednom neuspešnom pokušaju Oružanih snaga Ukrajine da napadnu dronovima, takođe noću, na patrolni brod Crnomorske flote Sergej Kotov. Ruski brod je tada takođe odbio napad, uništivši oba plovila, tvrdi ministarstvo.

ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron magura v5
ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron magura v5

Verovatno su ponovljeni pokušaji ukrajinske vojske da uz pomoć pomorskih dronova gađaju ruske brodove u Crnom moru reakcija nemoći na nedavna ruska bombardovanja nekih ciljeva u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Počev od 18. jula, ruske trupe su počinile udare na ukrajinsku lučku infrastrukturu nakon ruskog povlačenja iz sporazuma o žitu, koji je pak isprovociran od strane Ukrajine.

Istovremeno, ruska strana je uvela blokadu ukrajinskih luka i najavila spremnost da kontroliše civilne brodove u severozapadnom delu Crnog mora.

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova, rekao je premijer Denis Šmihal 26. jula.

karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate
karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate

Projekat je promovisan kako bi se olakšalo brzo dovođenje pomorskih brodova na bojno polje, zaobilazeći birokratiju povezanu sa redovnim nabavkama, uz korišćenje bespilotnih letelica koje se smatraju ključnom odlikom ratovanja.

Novi dronovi moraju da prođu vojne i bezbednosne testove da bi dobili licencu, što je proces koji je ubrzan tokom prošle godine. Permijer je dodao da je oko 10.000 ukrajinskih operatera dronova već obučeno, a još 10.000 se trenutno obučava.

Ukrajinska odbrambena industrija razvila je nedavno i novi borbeni pomorski dron. Publikacija „Nacionalni industrijski portal” javila je da je ukrajinsko državno preduzeće „Specijal Tehnoeksport” razvilo pomorski dron MAGURA V5. 

napad pomorskih dronova na bazu crnomorske flote rf u sevastopolju
napad pomorskih dronova na bazu crnomorske flote rf u sevastopolju

U prošlonedeljnom izveštaju Obaveštajne službe britanske vojske, objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane, skreće se pažnja na činjenicu da su, nedavno, ratni brodovi ruske Crnomorske flote promenili su svoja mesta dislokacije. 

Prema rečima predstavnika britanske vojske, upravo je patrolni brod Sergej Kotov, za koji smo ovih dana pisali kako je već jednom odbio napad ukrajinskih pomorskih dronova, prebačen je u južni deo Crnog mora. Brod iako ponovo napadnut, nastavlja da patrolira morskim putevima koji povezuju moreuz Bosfor sa Odesom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version