Naslovna Novosti Ukrajinski pomorski dronovi ponovo pokušali napad na ruski brod u Crnom moru,...

Ukrajinski pomorski dronovi ponovo pokušali napad na ruski brod u Crnom moru, oba čamca uništena

0
ukrajinski pomorski dronovi ponovo pokusali napad na ruski brod u crnom moru oba camca unistena
ukrajinski pomorski dronovi ponovo pokusali napad na ruski brod u crnom moru oba camca unistena
google news

U noći 25. jula, ukrajinska vojska je pokušala da napadne ruski patrolni brod u Crnom moru. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su dva čamca bez posade gađala brod Sergej Kotov koji je patrolirao brodovima u jugozapadnom delu Crnog mora.

Incident se dogodio 370 kilometara jugozapadno od Sevastopolja. Oba čamca su uništena vatrom ruskog broda na udaljenosti od 1000 i 800 metara. Napad nije uspeo i brod nije oštećen.

Sergej Kotov nastavlja da izvršava postavljene zadatke nakon napada, saopštila je ruska Vojska odbrane. Napomenuli su da tokom incidenta nije zabeležena nikakva žrtva.

Poslednji napad ukrajinskih dronova na ruski brod u Crnom moru dogodio se početkom juna. Tada je šest dronova gađalo ruski brod Priazovlje koji je osiguravao bezbednost u zoni gasovoda Turski i Plavi tok. Uništeni su svi ukrajinski dronovi. Sličan napad dogodio se u maju, kada su tri čamca gađana brod Ivan Hurs. Napad je takođe osujećen.

Posle drugog napada na Krimski most 17. jula, ruske snage su pokrenule udare odmazde, uništavajući ukrajinske vojne objekte koji se koriste za proizvodnju i skladištenje bespilotnih čamaca ukrajinske mornarice i njenih stranih partnera.

ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron navodno uspesno pogada ruski brod ivan hurs
ukrajinska vojska svojvremeno tvrdila da pomorski dron navodno uspesno pogada ruski brod ivan hurs

Sergej Kotov

Novi patrolni brod Sergej Kotov je četvrti brod projekta 22160 izgrađen u Kerču, sada Republika Krim. U januaru 2021. godine brod je porinut u brodogradilištu u Kerču tokom svečane ceremonije. Sergej Kotov je ušao u Crnomorsku flotu u leto 2022.

Plovila ovog projekta projektovala ruska firma za projektovanje brodova JSC Severnoje Dizajn Biro. Plovila su prvenstveno namenjena za obavljanje patroliranja, praćenja i zaštite u ekonomskoj zoni i teritorijalnim vodama Rusije na moru.

Takođe se može koristiti za pružanje zaštite brodova u tranzitu, vodenih područja kao i pomorskih baza od neprijateljskog napada u ratu. Ostale misije patrolnog broda su potraga i spasavanje, evakuacija, praćenje životne sredine i borba protiv krijumčarenja i piraterije.

Naoružanje

Patrolni brodovi projekta 22160 imaju dužinu od 91 metar, deplasman od oko 1.950 tona i sposobni su da dostignu brzinu od oko 22,5 čvorova. Brod ima domet krstarenja od 6.000 nmi pri patrolnim brzinama i izdržljivost od 60 dana.

sergej kotov
sergej kotov

Brodovi su opremljeni pomorskim topom AK-176MA-01 i PVO sistemima Igla. Na palubi mosta postavljena su dva teška mitraljeza kalibra 14,5 mm. Brodovi su opremljeni i teleskopskim hangarom i helikopterskom palubom sa objektima za poletanje i sletanje 12-tonskog spasilačkog helikoptera tipa Ka-27PS.

Opciono se nudi sa jednim integrisanim raketnim sistemom Club-N kao i jednim PVO sistemom Štil-1 sa dva modularna lansera 3S90E.1.

Patrolni brod „Sergej Kotov“ položen 8. maja 2016. u brodogradilište „Zaliv“, Kerč (br. 164), porinut 29. januara 2021. godine, pušten u rad 30. jula 2022. godine, dodeljen je Crnomorskoj floti i u aktivnoj je službi.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version