Naslovna Novosti Ruska žestoka odmazda: udari projektila i dronova uništavaju luke, vojne objekte širom...

Ruska žestoka odmazda: udari projektila i dronova uništavaju luke, vojne objekte širom Ukrajine

0
izuzetno jaka eksplozija sinoc u odesi
izuzetno jaka eksplozija sinoc u odesi
google news

Nakon što je dogovor o žitu suspendovan 17. jula, ukrajinski sukob je eskalirao i zaraćene strane su povećale broj svojih udara u pozadinskim područjima neprijatelja.

Kijev nastavlja da gađa Krim, dok ruska vojska nastavlja da uništava vojnu infrastrukturu širom Ukrajine, uglavnom udarajući ukrajinske luke udarima odmazde.

Kao odgovor na napad na Krimski most, u noći 18. jula, ruske snage su izvele masovne udare bespilotnim letelicama Geran-2 i krstarećim raketama Kalibar na ciljeve na jugu Ukrajine.

U Odesi su uništene baze bespilotnih čamaca, lučka infrastruktura i skladište nafte. U Nikolajevu je nekoliko dronova pogodilo naftni terminal morske luke, tvrde ruske snage.

Zauzvrat, Kijev je pokušao još jedan masovni napad dronom na Krim. Ruske protivvazdušne snage i jedinice za elektronsko ratovanje tvrde da su uspešno oborile svih 28 bespilotnih letelica na putu ka poluostrvu.

Danas, 19. jula, nastavljeni su ruski udari odmazde. Noću su se čule eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, u oblastima Zaporožje, Harkov, Dnjepropetrovsk i Žitomir koje kontroliše Ukrajina.

Glavne mete su ponovo bile ukrajinske luke u Odeskoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane još nije dalo zvanične komentare. Međutim, snimci sa lica mesta potvrđuju da su masovni udari doveli do značajnih razaranja.

Vlasti Odeskog regiona saopštile su da su u noćnom granatiranju Odese oštećeni rezervoari i oprema za utovar žita i naftnih terminala u luci. Osim toga, u Odeskoj oblasti rakete su pogodile industrijski objekat i dva skladišta, preneli su ukrajinski mediji.

U međuvremenu, ukrajinska vojska nastavlja sa ponosom da broji oborene rakete. Začudo, danas su konačno priznali da nisu svi oboreni.

Kijev prvi put posle dužeg vremena “nije oborio sve ruske projektile”

Napadnuti su kritični infrastrukturni i vojni objekti, glavni pravac udara je Odeska oblast, saopštilo je Vazduhoplovstvo Ukrajine.

Tokom nekoliko talasa napada, ruska vojska je koristila:

  • 16 „Kalibara”, verovatno sa malog raketnog broda „Ingušetija” i fregate „Admiral Esen” iz Crnog mora. 13 je oboreno.
  • 8 krstarećih raketa H-22 iz aviona Tu-22M3 u Crnom moru. Ni jedan nije oboren.
  • 6 krstarećih raketa Oniks iz obalskog raketnog sistema Bastion na Krimu. Ni jedan nije oboren.
  • 1 vođena avijaciona raketa H-59 sa lovca Su-35 iz Crnog mora. Oborena.
  • 32 bespilotne letelice Šahid sa deponije Čauda (Krim) i Primorsko-Ahtarsk (Rostovska oblast). 23 oboren.

Uprkos izjavama ukrajinske vojske, broj eksplozija pokazuje veoma diskutabilan učinak ukrajinske PVO, koja ipak ne uspeva da se nosi sa ruskim raketama i bespilotnim letelicama.

Oružane snage Rusije izvele su masovne udare krstarećim raketama „Kalibar“, krstarećim raketama H-22 i dronovima-kamikazama na grad Odesu, gde se nastavlja uništavanje lučke infrastrukture, skladišta nafte, skladišta municije i opreme.

Prema nepotvrđenim informacijama, pogođeno je i skladište površinskih pomorskih dronova.

Prijavljeni su veliki požari na vojnom aerodromu Školni koji se nalazi na periferiji Odese. Požar je izbio i u industrijskoj zoni pored aerodroma i na teritoriji železničke stanice sa skladištem nafte.

Bilo je i udara na morskoj luci Iljičevsk u Odeskoj oblasti. Ruske rakete su navodno pogodile položaje ukrajinske PVO u mikrookrugu Radužni u Odesi.

Prijavljeni su i udari u blizini sela Katovskoho.

Kijev nastavio sa napadima na Krim

Zauzvrat, Kijev je nastavio sa napadima na Krim. Nakon neuspeha poslednjeg masovnog udara bespilotnih letelica na poluostrvo, depo municije eksplodirao je na Krimu na deponiji u Kirovskom okrugu u noći 19. juna.

Vojni objekat je pogođen projektilom ili ga je diverzantska grupa digla u vazduh. Neki izvori navode da je pogođen raketom Thunder-2 (Hrim). Ranije su ruske snage presrele takve rakete iznad istočnog dela poluostrva.

Međutim, s obzirom na povećanu protivvazdušnu odbranu u regionu, veća je verovatnoća da bi u napadu mogla da se upotrebi raketa Storm Shadow. Ruski vojni zvaničnici još nisu komentarisali incident.

Na licu mesta stvoren je operativni štab za otklanjanje vanrednih situacija, na čijem je čelu bio šef Krimske republike. Civili su evakuisani iz četiri sela koja se nalaze u blizini.

Otprilike 2.225 civila evakuisano je u privremene smeštajne objekte. Autoput Tavrida na Krimu privremeno je delimično blokiran zbog požara na deponiji, rekao je šef republike.

Tekuća eskalacija rezultat je diplomatskih i vojnih neuspeha Kijeva. Ukrajina je izgubila dogovor o žitu, dok je njena kontraofanziva rezultirala ruskim napredovanjem na linijama fronta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version