Naslovna Novosti Pomorski kamikaza dronovi ukrajinske vojske razočarali; Nisu uspeli da potope ruske brodove

Pomorski kamikaza dronovi ukrajinske vojske razočarali; Nisu uspeli da potope ruske brodove

0
ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron navodno uspesno pogada ruski brod ivan hurs
trenutak u kom pomorski dron napada ruski brod ivan hurs
google news

Pružajući vlastima u Kijevu pomorske kamikaza dronove, zapadne države su se kladile da će naneti značajnu štetu ruskoj Crnomorskoj floti.

Nemačka je među prvima prošle godine snabdela Ukrajinu sa pomorskim kamikaza dronovima. U međuvremenu, Ukrajina je najavila planove za stvaranje flote morskih dronova.

nemacka salje pomorske dronove u ukrajinu
nemacka slala pomorske dronove u ukrajinu

Međutim, brodovi bez posade su dokazali da ne mogu postati „čudotvorno oružje“ a kamoli da ostvare neki značajan uticaj na tok oružanog sukoba koji je u toku.

„Pomorske površinske dronove brodove koje koristi Ukrajina nisu pokazali očekivanu efikasnost. Dronovi su u više navrata napali ruske brodove i infrastrukturu, ali njihova efikasnost idalje nije potvrđena. To je zato što treba da znate gde, kada i kako da ih koristite“, primetila je poljsko glasilo Defence24, pokušavajući da nekako opravda neefikasnost dronova nesposobnošću ukrajinske vojske.

Kako je objasnio autor članka, dokumentovana su tri slučaja udara ukrajinskih pomorskih dronova na ruske brodove. Napad u oktobru 2022. na fregatu projekta 11356R i morski bager projekta 266M, kao i napad na istraživački brod Ivan Hurs (projekat 18280) u maju 2023. Međutim, bez štete ili gubitaka za rusku Crnomosku flotu.

Poljski autor je očigledno izostavio da spomene nedavni neuspešni napad na brod „Priazovje” ruske Crnomorske flote. Naime, brod je gađan je sa šest kamikaza dronova kada je patrolirao područjem gasovoda Turski tok i Plavi tok u jugoistočnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Osim toga, Rusi se hvale da su uspeli da unište nekoliko dronova koji su se kretali ka njihovim brodovima“, žali se autor članka poljskog izdanja.

Na pozadini buma uočenog u razvoju dronova na Zapadu, očekivalo se da će oni uskoro zavladati rekama i morima.

„Međutim, predviđanja prema kojima će bojnim poljem budućnosti gotovo u potpunosti dominirati dronovi (podvodni, površinski, vazduhoplovni ili kopneni) još se nisu ostvarila“, primećuje poljski sajt.

morski dron bahmut
morski dron bahmut

Autor članka smatra da se pomorski dronovi kamikaze ne mogu u potpunosti isključiti, jer mogu biti odlični za iznenadne napade, na primer, kao deo sabotaže ili za ometanje komunikacija, kao što to čini Iran.

Prema njegovim izjavama, Rusija je takođe pokazala svoju sposobnost da koristi pomorske dronove, uništivši uspešno još u februaru 2023. most kod Zatoke u Odeskoj oblasti. Stoga se autor plaši napada na objekte poljske flote u lukama Gdinja i Gdanjsk.

„Ruski dronovi kamikaze mogli bi da nanesu ogromnu štetu poljskoj mornarici. Dakle, mala efikasnost ukrajinskih pomorskih kamikaza dronova uopšte ne znači da su takvi površinski brodovi beskorisni“, zaključio je autor.

mikola 3
mikola 3

Podsećamo da su ukrajinski pomorski kamikaza dronovi „Mikola-3” napali 18. novembra kasno uveče naftni i gasni terminal Šesharis u Crnom moru u blizini ruskog grada Novorosije. Prema lokalnim izveštajima, naftni terminal je lakše oštećen i nije prestajao sa radom.

Ne možemo a da ne spomenemo i incidente iz marta kao i iz aprila ove godine. U aprilu, Ruska Crnomorska flota odbila je napad površinskih bespilotnih letelica kod obale ruskog lučkog grada Sevastopolja na Krimu, izjavio je tada guverner Mihail Razvožajev.

karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate
karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate

Jedan površinski dron koji je napao Crnomorsku flotu je uništen, a drugi je eksplodirao bez ikakve štete, rekao je Razvožajev.

Napad iz marta je posebno interesantan jer smo tu prvi put imali prilike da se susretnemo sa novim tipom pomorskog drona kamikaze, do tada neviđenom u ukrajinskom naoružanju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version