Naslovna Novosti Video: Ruski brod “Priazovje” uništava neprijateljske bespilotne čamce u Crnom moru

Video: Ruski brod “Priazovje” uništava neprijateljske bespilotne čamce u Crnom moru

1
video ruski brod 22priazovje22 unistava neprijateljske bespilotne camce u crnom moru
video ruski brod 22priazovje22 unistava neprijateljske bespilotne camce u crnom moru
google news

Oružane snage Ukrajine (AFU) su pokušale da napadnu još jedan ruski ratni brod u Crnom moru.

Brod „Priazovje” ruske Crnomorske flote gađan je sa šest bespilotnih čamaca kada je patrolirao područjem gasovoda Turski tok i Plavi tok u jugoistočnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo, napad se dogodio oko 1.30 časova po moskovskom vremenu. Oružane snage Ukrajine je bezuspešno pokušala da napadne brod „Priazovje” Crnomorske flote koji je obavljao zadatke praćenja situacije i obezbeđenja bezbednosti na trasama gasovoda Turski i Plavi tok u jugoistočnom delu Crnog mora.

Napad je izvelo šest brzih bespilotnih čamaca. Svi su uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda 300 kilometara jugoistočno od Sevastopolja. Žrtava nema. Brod nije oštećen, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Brod „Priazovje“ Crnomorske flote nastavlja da ispunjava svoje zadatke.

Novi ukrajinski pomorski kamikaza dronovi neodređenog tipa napali su ruski brod, od kojih se jedan zvao „Mačka i rakun“.

karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate
karakteristike najnovijih ukrajinskih pomorskih dronova su nepoznate

Kao i tokom prethodnih sličnih napada, strateška izviđačka bespilotna letelica RQ-4B „Global Hawk” američkog ratnog vazduhoplovstva izvršila je izviđanje u vazdušnom prostoru centralnog dela Crnog mora.

Rusija i Turska su zvanično pokrenule Turski tok kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara godišnje u januaru 2020. Gasovod, koji omogućava Moskvi da zaobiđe Ukrajinu kao tranzitni put ka Evropi, prenosi ruski prirodni gas u južnu Evropu preko Crnog mora i Turske. Gasovod Plavi tok isporučuje ruski gas u Tursku.

Priazovje 2015. godine spasao 18 Amerikaca i 14 Ukrajinaca

Uz podršku NATO-a, Kijev je pokušao da napadne ruski brod koji je 2015. godine evakuisao građane Ukrajine, SAD, Velike Britanije i drugih država članica NATO-a iz zone sukoba u Jemenu. Brod „Priazovje” se u Adenskom zalivu tada borio protiv pirata.

rq 4b u letu
RQ-4B „Global Hawk”

Tada je „Priazovje” evakuisalo 308 ljudi iz Jemena koji su bili državljani 19 država. Oni su uključivali: 45 državljana Rusije, 18 Sjedinjene Američke Države, 5 iz Velike Britanije, 1 Bugarina, 6 Estonaca, 14 Ukrajinaca, 9 Belorusa, 3 Turkmenistanca, 8 Uzbekistanaca i tako dalje…

Ukrajinski napadi na ruske ratne brodove izvode se uz blisku podršku NATO vojske, uključujući izviđačka sredstva i snabdevanje bespilotnih čamaca, tvrdi ruska strana.

Prethodni sličan incident dogodio se ujutru 24. maja. Oružane snage Ukrajine su pokušali da napadnu drugi ruski izviđački brod Ivan Hurs iz Crnomorske flote.

Brod je obezbeđivao bezbednost gasovoda Turski tok i Plavi tok u Crnom moru. Uprkos pokušajima Kijeva da proglasi još jednu pobedu, posada ruskog broda je uništila sva tri drona, a Ivan Hurs nije oštećen.

Brod „Priazovje“ Crnomorske flote

Priazovje je sovjetski izviđački brod Projekta 864, klase Višnja. Pun deplasman broda je 3396 tona. Prvi put je ugledao svetlost dana 1987. godine.

Dužina plovila je 94,4 metra, širina 16,6 metara. Naoružan je sa dva AK-630 potpuno automatska pomorska rotirajuća topovska sistema bliskog naoružanja kao i lanserima raketa zemlja-vazduh SA-N-8 (SAM), za krajnju samoodbranu.

priazovje
priazovje

Brodovi ove klase su veliki, namenski dizajnirani za prikupljanje obaveštajnih podataka putem širokog spektra senzora. Podaci bi se mogli preneti na obalu preko satelitskih antena smeštenih u dva velika radara. Ruska mornarica upravlja sa sedam brodova ove klase.

Njihova prisutnost pruža Rusiji povećanu situacionu svest i omogućava prikupljanje važnih obaveštajnih podataka.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version