Naslovna Novosti Ruska Crnomorska flota priprema pomorsku blokadu Ukrajine; Britanija: Ratni brodovi već prebačeni

Ruska Crnomorska flota priprema pomorsku blokadu Ukrajine; Britanija: Ratni brodovi već prebačeni

21
crnomorska flota
crnomorska flota
google news

U najnovijem izveštaju Obaveštajne službe britanske vojske, objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane danas, skreće se pažnja na činjenicu da su, nedavno, ratni brodovi ruske Crnomorske flote promenili su svoja mesta dislokacije.

Britanski vojni analitičari smatraju da je ova mera usmerena na pripremu za pomorsku blokadu Ukrajine.

Prema rečima predstavnika britanske vojske, na primer, patrolni brod Sergej Kotov, za koji smo ovih dana pisali kako je odbio napad ukrajinskih pomorskih dronova, prebačen je u južni deo Crnog mora. Trenutno patrolira morskim putevima koji povezuju moreuz Bosfor sa Odesom.

sergej kotov
sergej kotov

Kako su naveli britanski obaveštajci, korveta Sergej Kotov biće uključena u radnu grupu ruske Crnomorske flote koja će presretati trgovačke brodove koji prate rute od Crnog mora do ukrajinskih luka.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će se svi brodovi koji idu u ukrajinske luke smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova RF naglasilo da se radi o pregledu takvih brodova a ne o njihovom uništavanju. Međutim, moguće je da će brodovi ruske Crnomorske flote morati da koriste svoje oružje.

Stoga, prema britanskim stručnjacima, nivo opasnosti plovidbe Crnim morem sada može značajno da poraste. S obzirom na to da će Ukrajina takođe pokušati da intenzivira svoja dejstva u oblasti Crnog mora, povećaće se i opšti nivo verovatnoće vojnih sukoba na moru.

Ruska Crnomorska flota mogla bi da dobije zadatak da sprovede potpunu pomorsku blokadu Ukrajine, koja će biti sprovedena uz angažovanje svih raspoloživih snaga i sredstava flote, uključujući obalske raketne sisteme i pomorsku avijaciju.

Uvođenje pomorske blokade Ukrajine značilo bi ponovno pojavljivanje ratnih brodova ruske Crnomorske flote u oblasti Zmijskog ostrva i severozapadnog dela Crnog mora.

Pod ovim uslovima, ruski brodovi će biti izloženi novim ukrajinskim napadima, ne samo pomorskim bespilotnim letelicama, već i obalskim raketama ili vazdušnim bespilotnim letelicama.

Projekat 22800 Karakut
Projekat 22800 Karakut

Verovatno će glavni brodovi uključeni u ukrajinsku blokadu biti upravo oni koji imaju adekvatna sredstva protivvazdušne odbrane. Reč je pre svega o dve fregate projekta 11356R u Crnom moru, Admiral Makarov i Admiral Esen, ali i o najnovijem brodu koji je primljen u opremu Crnomorsku flotu, a to je mali nosač raketa Ciklon (projekat 22800).

Ciklon – Novi ruski ratni brod opremljen raketnim sistemom Pancir-M

Krajem 2022 godine Rusija je pustila u rad novi raketni brod. Reč je o brodu projekta 22800 poznatom pod imenom Karakut. Ovaj brod će biti prvi u ruskoj floti naoružan protivvazdušnim raketnim kompleksom Pancer-M. Brod će se zvati Ciklon.

Informacije o projektu dolaze od brodograditeljske korporacije Ak Bars. Trenutno Rusija ima četiri broda 22800 projekta.

Rukovodstvo ruskog brodogradilišta se nada da gradnja brodova po projektu 22800 neće stati. Izrazili su nadu da će, pored Ciklona i naredni brodovi dobiti i protivvazdušni raketni sistem Pancir-M. Prema rečima Mistahova, šefa Ak Barsa, još jedan brod iste klase trebalo bi da bude porinut ove godine.

Korveta projekta Odintsovo 22800 opremljena je raketnim sistemom PVO Pancir-M

Rusija ima tradiciju pretvaranja nekih od svojih kopnenih sistema naoružanja u mornaričke verzije. Na primer, godinama unazad, tatarstanski brod projekta 11661 bio je naoružan pomorskom verzijom raketa Uran. Nekoliko godina kasnije, jedna od najpoznatijih ruskih krstarećih raketa, Kalibar, takođe je dobila svoj pomorski ekvivalent i naoružala je dagestanski brod.

„Sada će se prvi brod sa protivvazdušnim raketnim sistemom Pancir pojaviti u ruskoj floti“, rekao je svojevremeno generalni direktor „Ak Barsa“.

Moskva planira da izgradi ukupno 18 brodova projekta 22800 

Prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, kompanija Ak Bars trebalo bi da izgradi ukupno pet raketnih brodova po klasi 22800. Ciklon, koji je nabavljen krajem 2022. godine, kao četvrti po redu.

Međutim, druga ruska brodogradilišta će morati da izgrade još 13 brodova ove klase. 

https://youtube.com/watch?v=DqpINx0jKHg%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26start%3D9%26wmode%3Dtransparent

Brodovi ove klase imaju deplasman do 870 tona. Dugi su 67 metara a široki 11 metara sa deplasmanom od 800 tona. Domet krstarenja iznosi do 2500 milja dok je autonomija 15 dana. Brodove pokreću tri dizel motora M507D-1 Zvezda.

Maksimalna brzina je 30 čvorova, dok posadu čini 39 mornara. Glavno naoružanje čine jedan UKKSK (univerzalni brodski kompleks) 3X14 raketni bacač, jedan topovski nosač 76 mm AK-176MA, ZRAK Panzir-M, dva mitraljeza 14,5 mm ili 12,7 mm MTTPU.

21 KOMENTARA

  1. Onaj Benz nema veze sa zivotom klasican tupan idi Benz duvaj frulu ovim eu I americkim unistiteljima Koji iscedise ovu planetu na sve moguce nacine mozda kapne neko dolar …

  2. To je trebalo uraditi odmah na početku SVO. Bar 30% NATO oružja za Ukr stiže morskim putem. Ali bolje ikad nego nikad. I NATO nacisti su nas držali pod pomorskom blokadom, i to ne samo tokom bombardovanja već za sve vreme sankcija.

  3. Oni jadni ne mogu sa Ukrajinom da izadju na kraj, zamisli da se NATO ukljuci, kakav bi to zvek bio.. dok se ova rusofilsko-cetnicka gamad kurazi I navija, na kraju ce biti “Putine baci bombu”

    • Pa ne ratuje rusija ss ukrajinon samo je na teritoriji ukrajina već proziv celog nato pakta ,koliko su samo poslali milijarde dolara plus ogromno naoružanje da nije toga rusija bi završila rat za mesec dana.vise od 20 godina se nato spremao i odavno naoruzavao ukrajinu.ko se seća angele Merkel zašto nije uspeo minski sporazum da bi se ukrajina što bolje naoružana.dve je to planski urađeno.

  4. Jasno je ogorčenje učesnika komentara,ali zašto gubiti živce na ono što vas niko u životu nizasta,nikad…neće ni pitati…..voli bližnjeg svog pa makar to trajalo i tren,volite se pa makar i falilo neko slovo u komentaru…

  5. Ovi brodovi ce pravit drustvo ponosu ruske mornarice,koja je na dnu mora,naravno mislim na Moskvu,nekad ce biti zanimljiva destinacija za ronioce.

    • U ratu su gubici neminovni. Posebno kad jedna država ratuje protiv 30 država. I biće još gubitaka i na ruskoj strani. Ali, na kraju se mrtvi broje. Ovaj rat dobija Rusija 100%.

  6. Zasto u tekstu nije spomenuto ni jednom zbog cega se vrsi blokada? Zato što fasisti nisu ispunili ugovor o deblokadi dogovorenih Ruskih proizvoda. I Rusi se dozovu pameti, jes da malo zakasne ali stignu oni.

  7. Само нека НАТО и његови вазали
    ‘чачкају мечку’ ,на крају ће жажа-
    лити и дан када су се родили,ако
    због њих дође до трећег светског
    (атомског?!)рата!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version