NaslovnaNovostiBitka za Staromajorskoje: Novi kamen spoticanja ukrajinske kontraofanzive

Bitka za Staromajorskoje: Novi kamen spoticanja ukrajinske kontraofanzive [VIDEO]

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin je 31. jula ocenio situaciju na frontovima, gde se, prema njegovim rečima, nastavljaju pozicione borbe.

Usred tekuće ukrajinske kontraofanzive, ruske snage su „postigle određene uspehe“, uključujući i pozicije na južnim frontovima. Pušilin je rekao da je ruska vojska izbacila Oružane snage Ukrajine [OSU] iz sela Staromajorskoje.

Ruska vojska je bila primorana da se povuče iz Staromajorskog pre tri dana usred velikih napada OSU. Međutim, ukrajinska vojska takođe nije uspela da se učvrsti u selu i navodno se povukla u severnu periferiju. Ubrzo su ruske snage krenule u kontranapade u tom području.

Ruske uspehe potvrđuju izveštaji sa fronta kako iz ruskih tako i iz ukrajinskih vojnih izvora. Ukrajinske snage su nedavno odbačene od Staromajorskog.

Međutim, selo je i dalje u sivoj zoni i nijedna od zaraćenih strana ne može da preuzme potpunu kontrolu nad njegovim ruševinama.

Nakon što su OSU ušle u Staromajoskoje, oni su podelili sledeće video zapise, tvrdeći uništavanje ruske vojne opreme i prikazujući ruševine sela:

Kao i druga naselja južno od Velike Novoselke, Staromajorsko se nalazi u niziji i tamo je teško održati odbranu ako neprijatelj kontroliše visove na bokovima. Koristeći teren, ruska artiljerija nastavlja granatiranje okoline, ne dozvoljavajući OSU da rasporede snage u to područje.

Zauzvrat, ukrajinska vojska već ima gorko iskustvo borbe za mala sela u regionu Zaporožja, gde je izgubila dvadeset hiljada boraca i skupu vojnu opremu. Da bi izbegla uništenje još jedne grupe snaga, ukrajinska komanda nije trošila snage na probijanje ruske odbrane i jačanje uporišta u Staromjerskom.

Oružane snage Ukrajine koncentrišu snage i pokušavaju da razminiraju istočni bok ruske grupacije. Narednih dana očekuje se veliki napad na ruske položaje kod Urožajnog.

Trenutno je selo pod ruskom kontrolom, ali nakon što su Rusi izgubili kontrolu nad Staromajorskim, raste rizik od pokušaja Ukrajinaca da uklješte Urožajno.

Ukrajinska artiljerija sada snažno granatira selo. U noći 31. jula, ruske snage su odbile još jedan ukrajinski napad u toj oblasti.

Dok kijevski režim traži izgovore da objasni poraze na južnim linijama fronta, ubeđujući svoj narod i publiku zapadnih medija da ukrajinske pobede tek dolaze, nedostatak dobitaka ali i gubici sve više utiču na ukrajinske vojnike. Kao rezultat toga, ruski izvori vesti objavljuju snimke gde se čitave ukrajinske jedinice predaju na zaporoškoj liniji fronta.

Ruske Vazdušno-desantne snage, zajedno sa specijalnim snagama DNR „Kaskada“, nedavno su izvele uspešan kontranapad u Staromajorskom i zarobile jedinicu OSU. Ruski borci su izbacili Ukrajince sa isturenih položaja, uništivši i zauzevši jedinicu OSU koja je branila uporište.

Ukrajinska vojska prebacuje pojačanje u pokušaju da preuzme kontrolu nad Staromajorskim. Borbe za selo i dueli teške artiljerije se nastavljaju.

Ukrajinska vojska pokušava da obuzda ruske kontranapade, dok ruske snage ne dozvoljavaju ukrajinskoj vojsci da se učvrsti u toj oblasti, dok rastu gubici ljudstva i opreme.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave